Qliniqa.hr

Nova studija otkriva koja sve hrana može izazivati trenutne migrene?

Prehrana

Piše: nr

petak, 3. svibnja 2024.

Lubenica bi mogla biti okidač za ljude s migrenom, sugerira nova studija. Znanstevnici vjeruju da bi nitriti u lubenici mogli uzrokovati glavobolju kod nekih ljudi.

Druge namirnice koje sadrže nitrite, uključujući mesne delikatese, hrenovke, suhomesnate proizvode i drugo, također su povezane s migrenom, kažu stručnjaci.

Mnoge namirnice mogu izazvati migrenu. Čokolada, alkohol, luk, orasi, rajčice, sladoled i drugi mliječni proizvodi samo su neki koji su u prošlim istraživanjima povezani s ovim vrstama glavobolja.

Sada, nova studija pokazuje kako jedenje lubenice također može uzrokovati migrene, osobito ako često patite od njih.

Qliniqa.hr

Lubenica bi mogla biti okidač za ljude s migrenom. Izvor: Pexels

“Prije ove studije mislilo se kako lubenica izaziva glavobolju kod pacijenata s migrenom”, kaže autor studije Raimundo Silva-Néto. “U kliničkoj praksi neurolozi su već znali da lubenica izaziva glavobolje, ali nisu znali zašto. Stoga ova studija bez presedana donosi informacije o patofiziologiji migrene.”

Autori vjeruju da bi nitriti, spojevi koji se nalaze u lubenici, mogli biti razlog zašto voće ponekad izaziva migrenu. Nitriti se nalaze u mnogim drugim namirnicama koje također mogu uzrokovati migrenu, iako se okidači uvelike razlikuju od osobe do osobe.

“Ljudi ne bi trebali eliminirati hranu iz svoje prehrane jer jedno istraživanje pokazuje kako gomila ljudi od nje ima migrenu”, ističe docentica neurologije Anna Pace.

Qliniqa.hr

Znanstvenici su analizirali odnos između lubenice i migrene. Izvor: Pexels

Odnos između lubenice i migrene

Za potrebe studije, Silva-Néto i njegov tim podijelili su sudionike u dvije grupe, 38 dobrovoljaca koji su imali migrenu i 38 koji nisu. Obje skupine jele su lubenicu i praćene su 24 sata.

Među onima s migrenom, 23,7 % njih dobili su glavobolju nakon što su pojeli lubenicu, ali nisu zabilježene glavobolje među onima u kontrolnoj skupini.

Osim praćenja migrene kod sudionika, istraživači su analizirali uzorke krvi prikupljene dva sata prije i dva sata nakon što su pojeli lubenicu.

Otkrili su da su nakon jedenja lubenice sudionici, i s i bez migrene, imali povećanu razinu nitrita u serumu pa su odlučili razmotriti mogu li nitriti koji se nalaze u lubenici biti krivi za migrenu.

“Nitriti su uključeni u razne stanične funkcije u cijelom tijelu i pomažu u promicanju zdravlja srca i crijeva”, kaže Pace. “Oni mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, kao i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i također mogu zaštititi želudac od čira.” Nitriti su slični, ali ne identični nitratima, atomima koji sadrže više kisika nego nitriti.

Istraživači koji stoje iza novog izvješća uočili su nekoliko ograničenja. Nisu mogli provesti placebo kontroliranu studiju jer nisu mogli proizvesti tvar koja izgleda i ima okus poput lubenice koju bi dali umjesto pravog voća. Proces vađenja krvi kod sudionika može uzrokovati stres, koji sam po sebi može biti okidač za migrenu. Također treba napomenuti malu veličinu uzorka, navodi Verywell Health.

Ovo nije prvi put da istraživači razmatraju vezu između nitrita/nitrata i migrene. Nalaze se u nizu drugih namirnica. Suhomesnati proizvodi poput slanine, šunke, salame, delikatesnog mesa i hrenovki sadrže nitrite, kao i sušena i konzervirana riba i sir.

Ljudi s migrenom ponekad kažu da hrana iz ove skupine može izazvati glavobolju, navodi Pace. “Zna se i kako određeni lijekovi s nitritima izazivaju napade migrene kod ljudi s poviješću migrene”, dodaje.

Razlog zašto nitriti uzrokuju migrenu mogao bi se svesti na njihov učinak na protok krvi, pojašnjava dr. Lisa Young. “Nitriti su spojevi koji mogu izazvati migrenu prekidanjem protoka krvi i širenja krvnih žila u mozgu.”

Qliniqa.hr

Neke namirnice mogu dovesti do migrena. Izvor: Pexels

Istraživači u Brazilu testirali su teoriju o migrenama kako bi identificirali voće koje treba izbjegavati za sve koji su osjetljivi na ozbiljne glavobolje.

Prošla su istraživanja ukazivala na to kako neke namirnice mogu dovesti do migrena zbog toga kako utječu na upalu neurološkog sustava, širenje krvnih žila (a time i krvni tlak) i metabolizam šećera u mozgu, navodi Eat This, Not That.

Imajući to na umu, znanstvenici su proučavali gotovo 4.000 pacijenata s migrenom i nešto više od 1.100 pacijenata koji pate od tenzijskih glavobolja. Zanimljivo, kod 40,3 %, ili gotovo 1.600 pacijenata s migrenom, početak migrene dogodio se unutar osam do 90 minuta nakon uzimanja voća poredanog prema učestalosti okidača migrene:

  • lubenica (29,5 %)
  • marakuja (3,73 %)
  • naranča 2,01 %)
  • ananas (1,52 %)
  • grožđe (0,51 %)
  • banana (0,46 %)
  • krastavac (0,43 %)
  • papaja (0,25 %).
Qliniqa.hr

Ne preporučuje se eliminirati hranu ili skupinu hrane zbog potencijala za razvoj migrene. Izvor: Unsplash

Što trebate uzeti u obzir prije nego što pojedete lubenicu ako imate migrenu?

Treba napomenuti da lubenica nije izazvala migrenu kod sudionika studije koji već nisu imali ove glavobolje, kažu stručnjaci.

Ako imate migrenu, nova studija ne znači da morate nužno prestati jesti. “Ne preporučuje se eliminirati hranu ili skupinu hrane zbog potencijala za razvoj migrene, budući da mnoge namirnice imaju druge važne dobrobiti za cjelokupno zdravlje i dobrobit, a jasni prehrambeni okidači nisu uobičajeni”, ističe Pace.

Možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste smanjili šanse za pojavu glavobolje dok jedete lubenicu: “Ako ste netko tko definitivno dobije glavobolju svaki put kad jede lubenicu, a još uvijek želite uživati u njoj, pokušajte osigurati da nema drugih okidača migrene u isto vrijeme”, sugerira Pace. To znači uravnoteženu prehranu, hidrataciju, eliminaciju stresa i praćenje unosa kofeina i alkohola, objašnjava.

Može biti korisno posjetiti stručnjaka i utvrditi svoje specifične okidače ako imate poteškoća s određivanjem uzroka glavobolje.