Iako se obično gleda kao povrće i zbog nutritivne vrijednosti, bundeva znanstveno pripada voću jer sadrži sjemenke.
Osim izvrsnog okusa, svestrana i hranjiva bundeva ima mnoge zdravstvene prednostima zbog kojih biste ju svakako trebali uključiti u svoju prehranu.
Baš poput svojih narančastih rođaka, mrkve i batata, bundeve su bogate beta karotenom. Vaše tijelo mijenja ovaj antioksidans u vitamin A kojeg trebate za dobar vid, borbu protiv klica i funkcioniranje reproduktivnog sustava. Također pomaže vašem srcu, plućima, bubrezima i drugim organima ostati zdravi.
Unos pravih hranjivih tvari može smanjiti rizik od gubitka vida. Izvor: Unsplash
Vid slabi s godinama, no unos pravih hranjivih tvari može smanjiti rizik od gubitka vida.
Jedna šalica bundeve može vam dati više od 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a oči će vam biti zahvalne. Vitamin A održava oči zdravim i omogućava jasniji vid, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja.
Donosi još jednu veliku prednost: smanjeni rizik od određenih vrsta raka, poput raka pluća ili prostate. Ne možete dobiti istu zaštitu samo od dodataka vitamina A
Osim beta karotena, bundeve sadrže vitamin C, vitamin E, željezo i folnu kiselinu – svi oni jačaju vaš imunološki sustav. Više bundeve u prehrani može pomoći vašim imunološkim stanicama raditi bolje kako bi obranile organizam od klica i ubrzale zacjeljivanje rana, ističe WebMD.
Bogata narančasta boja bundeve također dokazuje prisustvo kalija, ključnog za snižavanje krvnog tlaka. Neslane sjemenke bundeve također su prepune minerala i biljnih sterola koji podižu razinu HDL kolesterola („dobre“ vrste) i pomažu u održavanju niskog krvnog tlaka.
Studije pokazuju kako više razine kalija mogu smanjiti rizik od moždanog udara, bubrežnih kamenaca i dijabetesa tipa 2. Kalij također može povećati mineralnu gustoću kostiju, jačajući zdravlje vaših kostiju.
Sjemenke bundeve su također jestive. Izvor: Unsplash
Bundeve su bogate vlaknima, ali su relativno niskokalorične (bundeva ima manje od 50 kalorija po šalici) jer se sastoje od 94% vode, navodi Healthline, pa se smatra hranom pogodnom za mršavljenje.
Bundeva se smatra nutritivno bogatom namirnicom. To znači kako vas mogu zasititi bez povećavanja ukupnog dnevnog unosa hrane. Povećanje količine vlakana u prehrani potiče i zdravlje probave pa ono što uđe redovito izlazi van.
Bundeva se smatra nutritivno bogatom namirnicom. Izvor: Unsplash
Sjemenke bundeve su također jestive, hranjive i povezane s brojnim zdravstvenim prednostima. Sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju kemikalije koja se zove serotonin. Zbog njega se osjećate dobro, ali također igra ključnu ulogu u promicanju dobrog sna.
Vaši izgledi za srčanu bolest opadaju kako vam raste unos vlakana, a bundeva ih ima u obilju. No, nisu samo vlakna ta koja se brinu za vaše tijelo. Vitamin A i kalij koje dobijete kada u svoju prehranu dodate bundevu također igraju ulogu u zdravlju srca.
Pročitaj više:
Antioksidativna moć beta karotena u bundevi djeluje u borbi protiv učinaka starenja na koži. Visok sadržaj beta-karotena, djeluje kao prirodna krema za sunčanje. Također pomaže u ublažavanju upale, što vašu kožu i vaše tijelo održava smirenim i sretnim.
Slobodni radikali su molekule koje proizvode metabolički procesi vašeg tijela. Iako vrlo nestabilni, oni imaju korisne uloge, poput uništavanja štetnih bakterija.
Međutim, prekomjerni slobodni radikali u vašem tijelu stvaraju stanje koje se naziva oksidativni stres, a koje se povezuje s kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak.
Bundeve sadrže antioksidanse, poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina. Oni mogu neutralizirati slobodne radikale i zaštititi vaše stanice od oštećenja i od određenih vrsta raka.
Bundeva dobro funkcionira u slanim jelima poput juhe od bundeve. Izvor: Pexels
Slatki okus bundeve čini ju popularnim sastojkom u jelima poput krema, pita i palačinki. Međutim, jednako dobro funkcionira i u slanim jelima.
Najbolji način za iskoristiti sve dobrobiti bundeve bit će ako se odlučite za zdraviji izbor, poput pečene bundeve, pirea od bundeve, humusa od bundeve ili juhe od bundeve.
Bundeve su vrlo zdrave i za većinu sigurne ako se jedu umjereno. Međutim, neki ljudi mogu biti alergični. Također se smatra blagim diuretikom.
Obavezno izbjegavajte nezdravu hranu na bazi bundeve često punu dodanog šećera.
Već danas uključiti bundevu u svoju prehranu kako biste iskoristili njezine zdravstvene prednosti.