Qliniqa.hr

Je li zaista neko voće zdravije od drugog?

Prehrana

Piše: dtm

nedjelja, 10. rujna 2023.

Sretni smo što imamo bogatu paletu voća tijekom cijele godine. Dolazi u svim veličinama, oblicima i bojama, a svi smo čuli za preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Postoji li razlika između voća, između cijele voćke u odnosu na njezin sok, između svježeg voća u odnosu na sušeno? 

Razlike između voća

Baš kao i druga hrana, različito voće ima različite hranjive vrijednosti. Općenito, cijelo voće je dobar izvor vlakana, dok voćni sokovi nisu, a jedna šalica voćnog soka, čak i 100% voćnog soka, ima puno više šećera od jednog komada ili jedne porcije cijelog voća. Osim toga, cijelo voće je zasitnije od sokova. Kako bi se zadovoljio preporučeni unos voća i povrća, bolje ih je jesti cijele nego piti sok. Međutim, ne treba potpuno izbjegavati ispijanje soka, ali biste trebali ograničiti konzumaciju na ne više od deci do dva dnevno.

Dio zamrzivača u trgovini mješovitom robom često je opskrbljen prilično raznolikim smrznutim voćem. Oni su često već oguljeni i izrezani, što je zgodno i često jeftinije od svježeg voća. Zamrznuto voće obično se bere i brzo zamrzava blizu mjesta berbe, tako da su hranjive tvari dobro sačuvane. Štoviše, neko sezonsko voće poput borovnica lako je dostupno u smrznutom obliku. Ključ je odabrati obično smrznuto voće bez dodanog šećera.

voće

Izvor: Pexels

Postoji niz voća koje je dostupno u suhom obliku, kao što su grožđice, marelice i ananas. Također imaju dobre hranjive vrijednosti, dugo se čuvaju, prikladni su za nošenje i bogati su kalorijama, što ih čini omiljenima za planinare i kampere. Međutim, nekima se često dodaje šećer u procesu sušenja, osobito mangu i ananasu. Suhe brusnice gotovo uvijek imaju dodan šećer, jer su prirodno vrlo trpke.

Neko sušeno voće poput grožđica i marelica također se tretira sumpornim dioksidom kako bi se očuvala svježina i boja. Za većinu ljudi to ne predstavlja problem, međutim, neki su pojedinci osjetljivi, osobito oni s astmom. Tretman sumpornim dioksidom označen je na pakiranju, pa ga nije teško izbjeći ako je potrebno.

Imamo mnogo izbora kada je u pitanju organsko i konvencionalno uzgojeno voće, bilo da je svježe, smrznuto ili sušeno. U nutricionističkom smislu, nema velike razlika. Neko voće ima više ostataka pesticida od drugog, te se uvijek preporučuje da voće temeljito operete prije jela.

Razlike u nutritivnoj vrijednosti

Različito voće dobar je izvor različitih nutrijenata. Citrusi su bogati vitaminom C, a i drugo voće je dobar izvor hranjivih tvari. Određeno voće ima i visok sadržaj flavonoida. Ovo je raznolika skupina spojeva, od kojih su neki jaki antioksidansi koji štite od oksidativnog oštećenja i mogu smanjiti rizik od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Qliniqa.hr

Izvor: pexels

Koje voće bismo trebali jesti?

Ne postoji nijedno voće koje ima sve hranjive tvari, navodi Harvard Halth Publishing, stoga je raznolika prehrana ključ dobrog zdravlja. Isprobajte nešto novo! Većina odraslih trebala bi jesti voće različite boje oko dvije šalice dnevno. Dajte prednost cijelom voću u odnosu na sok. Jedite ono što je u sezoni, jer će biti jeftinije. I uživajte u svom voću. Jedite ga svjesno kako biste u potpunosti cijenili miris, teksturu i okus.