Namirnice koje sadrže vlakna, proteine i zdrave masti mogu usporiti porast razine šećera u krvi nakon obroka. Orašasti plodovi imaju sve tri komponente i “predstavljaju veliku nutritivnu vrijednost u malim pakiranjima”, kaže dijetetičarka Annette Snyder.
Trebate li pomoć u balansiranju razine šećera u krvi? Grickajte više orašastih plodova punih zdravih masti. Upravljanje razinom šećera u krvi bit će korisno za svakoga jer pomaže održavanju stabilnih razina energije tijekom dana.
“Orašasti plodovi identificirani su kao korisna komponenta u rješavanju problema s razinom šećera u krvi kod dijabetesa tipa dva. Jedno istraživanje pokazuje nižu razinu šećera u krvi natašte kod onih s najvećim unosom orašastih plodova”, objašnjava Snyder. Dodatni nalazi uključuju niže stope inzulinske rezistencije i razina inzulina, kao i niže razine hemoglobina A1C (prosječna razina šećera u krvi tijekom razdoblja od 3 mjeseca) uz konzumaciju orašastih plodova.

Dijetetičari preporučuju pekan orahe. Izvor: Pexels
No, koji su orašasti plodovi najbolji? Pa, najbolji su oni koje volite i želite redovito jesti. A ako ste otvoreni za prijedloge, dijetetičari kao izbor broj jedan preporučuju pekan orahe.
Štoviše, sirovi pekan orasi ne sadrže kolesterol, natrij i imaju malo ugljikohidrata. Sa svojim bogatim, puterastim okusom i prirodnom slatkoćom čine ukusan i zasitan međuobrok. Bogati su mnogim vitaminima i mineralima važnim za zdravu kožu, oči, zube, kosti, mišiće i živce.
Pekan orasi imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači kako njihova konzumacija ne uzrokuje skok šećera u krvi, čak ni kod osoba s dijabetesom. Konzumiranje pekan oraha može čak neutralizirati učinke hrane s višim glikemijskim indeksom kada se jede kao dio istog obroka, navodi WebMD.

Konzumacija pekan oraha ne uzrokuje skok šećera u krvi. Izvor: Pexels
Prednosti pekan oraha za razinu šećera u krvi
“Kada uzmem u obzir nutritivne podatke nekoliko različitih orašastih plodova, najmanje vjerojatno će pekan orasi podići razinu šećera u krvi”, kaže dijetetičarka Lenora Vatamaniuck. “Pekan orah ima niži udio proteina i ugljikohidrata te viši udio masti od nekoliko drugih orašastih plodova”, pojašnjava.
- Izvor dobre masti
Orašasti plodovi sadrže razne nezasićene masti, koje se smatraju zdravim za srce. A pekan orasi imaju više masnoće od ostalih orašastih plodova i to može biti dobra stvar. Masnoću tijelo koristi za stvaranje hormona, apsorpciju određenih vitamina i održavanje šećera u krvi stabilnim, između ostalih funkcija.
- Visok udio vlakana
Hrana bogata vlaknima poput pekan oraha može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Vlakna su vrsta ugljikohidrata. Budući da ih tijelo ne probavlja, imaju blagotvoran učinak na šećer u krvi. “Vlakna pomažu usporiti razgradnju i otpuštanje ugljikohidrata u krv pa su korisna u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi”, kaže Snyder.
- Pruža nešto proteina
Protein se razgrađuje u aminokiseline, a ne u glukozu, što uzrokuje minimalan učinak na razinu šećera u krvi.
Pročitajte više:
Ostali orašasti plodovi za zdrav šećer u krvi
Osim pekan oraha, dijetetičari preporučuju nekoliko drugih orašastih plodova zbog njihovog impresivnog profila hranjivih tvari. Ako tražite kvalitetnu cjelovitu hranu koja vam neće povećati šećer u krvi možete isprobati makadamije, bademe i brazilske oraščiće, navodi EatingWell.
Orašasti plodovi su cjelovite namirnice koje imaju mnoge zdravstvene prednosti, ali su posebno korisne za osobe s metaboličkim bolestima poput inzulinske rezistencije ili dijabetesa tipa dva. Čak i ako aktivno ne pratite razinu glukoze, jedenje orašastih plodova s visokim udjelom masti, poput pekan oraha, može biti korisno u održavanju stabilnog šećera u krvi.
No, imajte na umu kako su orašasti plodovi, uključujući pekan orahe, kalorični pa ni s njima ne treba pretjerivati.