Qliniqa.hr

Svakodnevno jedenje rajčice pomaže kod ovih čestih zdravstvenih stanja

Prehrana

Piše: ak

petak, 19. travnja 2024.

Zaboravite jabuke, svakodnevno jedenje rajčice moglo bi biti korisno za zdravlje srca.

Prema novom istraživanju, jedenje rajčice povezuje se s učinkom snižavanja krvnog tlaka i može spriječiti visoki krvni tlak kod starijih ljudi.

Rajčice sadrže likopen, koji pomaže u održavanju stijenki krvnih žila gipkima, kao i kalij koji pomaže u upravljanju učincima natrija i pomaže u kontroli razine tekućine u tijelu.

Za starije odrasle osobe s blagim visokim krvnim tlakom, nova studija sugerira kako bi konzumacija rajčice mogla pomoći u upravljanju hipertenzijom i čak smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Qliniqa.hr

Konzumacija rajčice mogla bi pomoći u upravljanju hipertenzijom. Izvor: Pexels

Ljudi bez visokog krvnog tlaka koji su jeli najviše rajčice ili hrane na bazi rajčice imali su više od trećine (36 %) manji rizik od razvoja hipertenzije od onih koji su jeli najmanje.

Kod ljudi koji su već imali visoki krvni tlak, posebno onih sa stadijem 1 hipertenzije, umjerena konzumacija rajčice povezuje se sa smanjenjem krvnog tlaka.

U istraživanju na više od 7.000 sudionika s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti  (82,5 % s hipertenzijom) ispunjavao se upitnik o životnom stilu i zdravstvenom statusu, kao i prehrambenim navikama te konzumaciji rajčice.

Pod konzumaciju su se računale sirove rajčice ili proizvodi od rajčice, poput umaka od rajčice i gazpacha (hladna španjolska juha od rajčice). Bili su razvrstani u četiri kategorije:

  • manje od 44 grama dnevno
  • 44-82 grama (srednje)
  • 82-110 grama (više srednje)
  • više od 110 grama.
Qliniqa.hr

Rizik od visokog krvnog tlaka se smanjio većom konzumacijom rajčice. Izvor: Canva

Autori su primijetili sniženje dijastoličkog krvnog tlaka kod onih s najvišom i srednjom razinom konzumacije rajčice u usporedbi s najnižom konzumacijom. Sudionici sa stadijem 1 hipertenzije i srednjom konzumacijom rajčice iskusili su sniženje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u usporedbi sa sudionicima koji su konzumirali najmanje rajčice.

Dijastolički krvni tlak odražava tlak u arterijama kada srce miruje. Izražava se kao donji broj krvnog tlaka, sa sistoličkim krvnim tlakom, gornjom vrijednošću, koja označava tlak u arterijama dok srce kuca.

Za ljude koji su dnevno jeli više od 110 grama rajčica, rizik od visokog krvnog tlaka se smanjio u usporedbi s onima koji su jeli najmanje rajčica.

 

Qliniqa.hr

Likopen u rajčici pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Izvor: Unsplash

Kako rajčica utječe na krvni tlak?

Dok se rajčice kvalificiraju kao voće, općenito se smatraju povrćem. Pripadaju obitelji noćurka. Povrće noćurka uključuje papriku, patlidžan, začine poput kajenske paprike te krumpir, osim slatkog krumpira.

Dva spoja u rajčicama koji najvjerojatnije štite od hipertenzije su likopen i kalij, navodi Medical News Today.

Koautorica Rosa María Lamuela-Raventós pretpostavlja da se “kardioprotektivni mehanizmi uključeni u smanjenje krvnog tlaka mogu djelomično pripisati prisutnost likopena u rajčici.”

Likopen ima brojne dobrobiti za kardiovaskularni sustav, uključujući antioksidativne, protuupalne, antiaterogene i antitrombocitne učinke. Istraživanja pokazuju kako mu ta svojstva također daju značajna antihipertenzivna svojstva, navodi Health.

“Likopen, najzastupljeniji karotenoid u rajčici, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i poboljšava protok krvi”, ističe Lamuela-Raventós.

Kardiološka nutricionistica Michelle Routhenstein primjećuje kako kalij “pomaže uravnotežiti razine natrija, regulirajući tekućine i snižavajući krvni tlak”.

Qliniqa.hr

Rajčice su zbog svestranosti čest dodatak različitim jelima. Izvor: Unsplash

Jesu li bolje svježe ili kuhane?

Svestranost rajčica znači da se mogu jesti sirove, koristiti u salatama ili sendvičima, kuhati u umacima… Njihova metoda pripreme trenutna studija nije istraživala. Međutim, dr. Lamuela-Raventós sugerira kako možda imaju najveću korist kada su kuhane.

“Buduće kliničke studije trebale bi razmotriti preradu rajčice i tehnike kuhanja kod kuće, budući da se bioraspoloživost karotenoida i drugih antioksidansa (kao što su polifenoli) povećava kada se rajčica kuha”, pojašnjava.

“Postoji mnogo voća i povrća za koje se zna da djeluju antihipertenzivno”, ističe Routhenstein. “Na primjer, cikla i artičoka su visoki izvori kalija, dok su crvena paprika i lubenica bogati likopenom.”

Qliniqa.hr

Previše kalija može biti štetno za osobe s bubrežnim poremećajima. Izvor: Canva

Je li sigurno jesti rajčice dok uzimate ACE inhibitore?

ACE inhibitori koji se obično propisuju osobama s hipertenzijom mogu povisiti razinu kalija, što može nepovoljno utjecati na osobe s bubrežnom disfunkcijom. S obzirom na to da su rajčice bogate kalijem, može li njihova konzumacija rezultirati problemima za ljude koji uzimaju ACE inhibitore tako što će te razine još više povisiti?

Routhenstein misli da ne, jer većina modernih prehrana sadrži višak natrija, ali nedovoljno kalija.

Natrij može uzrokovati zadržavanje tekućine, a njegova prekomjerna konzumacija predstavlja široko poznat čimbenik rizika za hipertenziju.

“S druge strane, kalij pomaže regulirati ravnotežu tekućine, suprotstavljajući se učincima natrija potičući izlučivanje viška putem urina”, objašnjava Routhenstein. “Ova ravnoteža ključna je za održavanje zdrave razine krvnog tlaka i smanjenje rizika od kardiovaskularnih problema.”

Routhenstein kaže i kako višak kalija “može rezultirati visokim razinama kalija u krvi (također poznatom kao hiperkalijemija), što može dovesti do nepravilnih otkucaja srca, slabosti mišića i ozbiljnih problema sa srcem. Međutim, ti su rizici obično povezani s pretjeranim suplementacijom ili uzimanjem određenih lijekova (poput diuretika koji štede kalij) bez praćenja unosa kalija.”

Previše kalija može biti štetno za osobe s bubrežnim poremećajima, koji se često pojavljuju zajedno s visokim krvnim tlakom. Bubrezi su odgovorni za uklanjanje kalija iz krvi, a ako bubrezi ne mogu učinkovito obavljati ovaj posao, to može dovesti do hiperkalijemije, teškog stanja povezanog s nakupljanjem kalija u tijelu.

Prije značajnog povećanja količine kalija koju jedete ili uzimanja dodatka kalija bez recepta, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o optimalnom unosu kalija.

Uključivanje rajčice u svakodnevnu prehranu

“Rajčice se svojom svestranošću i nutritivnom vrijednošću lako uklapaju u raznoliku održivu prehranu. Od salata do umaka, korištenje rajčica u sezoni, čuvanje za upotrebu izvan sezone, promiče zdravstvenu i ekološku svijest”, kaže Routhenstein.

“Rajčice ne treba promatrati kao čarobnu hranu za zdravstvene probleme, već kao važan element raznolike i zdrave prehrane”, ističe dr. Lamuela-Raventós. “Jedno su od najčešće konzumiranog, široko dostupnog i cjenovno pristupačnog povrća u cijelom svijetu i važan dio nekih od najboljih prehrana, uključujući mediteransku”, dodaje.

Qliniqa.hr

Samo uključivanje rajčica u svakodnevnu prehranu neće samo po sebi smanjiti krvni tlak. Izvor: Unsplash

Nema poznatih nedostataka ili negativnih učinaka svakodnevnog konzumiranja rajčica, no naravno, samo uključivanje rajčice u vašu svakodnevnu prehranu neće samo po sebi smanjiti krvni tlak. Treba ih uključiti kao dio dobro uravnotežene prehrane zdrave za srce s cjelovitim žitaricama, mahunarkama i zdravim masnoćama.

Konzumiranje raznovrsne hrane s visokim udjelom kalija također vam može pomoći da zadovoljite svoje potrebe za kalijem dok se istovremeno punite vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Druge namirnice bogate kalijem koje su dio zdrave za srce, antihipertenzivne prehrane uključuju:

  • avokado
  • jogurt
  • banane
  • naranče i sok od naranče
  • špinat
  • grožđice
  • tunu
  • ciklu.

“Najbolja prehrana za snižavanje krvnog tlaka bit će ona koje se netko može pridržavati dugoročno. Vježbanje će također biti jako važno, možda čak i više od prehrane”, ističe kardiolog Gregory Katz.