Jeste li raspoloženi za palačinke od zobenog brašna bez glutena, rafiniranog šećera i mliječnih proizvoda? Ove palačinke savršene su kad god tražite brz i jednostavan recept.
Trebat će vam manje od 30 minuta za zdrav, ali ukusan doručak. Većinom su palačinke teške i pune šećera, ali ove su bogate hranjivim tvarima i proteinima, ističe Healthy Fitness Meals.
Ukusne zobene palačinke od banana slatke su, nevjerojatno pahuljaste i savršene za lagani doručak ili užinu. Njihova suptilna slatkoća dolazi od zrelih banana. Što su banane zrelije, to će palačinke biti slađe.
Je li zobeno brašno zdravo?
Zob ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Izvor: Canva
Zobeno brašno nastaje od mljevene zobi, a zob ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Cjelovite žitarice poput zobi pune su vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.
Vlakna u cjelovitim žitaricama pomažu u snižavanju kolesterola, upravljaju šećerom u krvi i održavaju kretanje kroz vaš probavni trakt. Zob predstavlja i dobar izvor biljnih proteina i željeza.
Osobe s celijakijom ili osjetljivosti na gluten trebaju potražiti zobeno brašno s oznakom “bez glutena”, jer se zob često kontaminira s pšenicom i ječmom.
Jesu li banane dobre za vas?
Što su banane zrelije, to će palačinke biti slađe. Izvor: Pexels
Iako su banane najpoznatije po opskrbi kalijem, to nije jedina hranjiva tvar koju nude. Banane su odličan izvor vitamina B6 i dobar izvor vitamina C, bakra i mangana.
Banane mogu igrati ulogu u zaštiti vašeg srca, smanjenju krvnog tlaka i rizika od moždanog udara te poboljšanju raspoloženja.
Stoga su ove zobene palačinke s bananama zdrave jer su pune vlakana i kalija te će vas zasititi.
Sastojci za zobene palačinke s bananama
1.5 šalica zobenog brašna (po potrebi bez glutena)
2 žličice praška za pecivo
pola žličice cimeta
1/4 žličice soli
pola šalice bademovog mlijeka
2 jaja
2 zrele banane
žličica ekstrakta vanilije
kokosovo ulje
Prilikom serviranja možete se poigrati dodacima. Izvor: Canva
Upute za pripremu
Pomiješajte zobeno brašno, prašak za pecivo, cimet i sol, a posebno umutite jaja, zgnječene banane, mlijeko i vaniliju.
Nježno umiješajte smjesu banana u smjesu brašna dok se ne sjedini (nemojte previše miješati, mogu ostati grudice).
Ostavite tijesto neka odstoji dok se malo ne zgusne, oko 10 minuta, savjetuje Eating Well.
Zagrijte kokosovo ulje na tavi. Ulijte malo tijesta za palačinke u tavu i pecite dok rubovi ne postanu suhi i vidite mjehuriće na površini, tada ih okrenite. Bit će brzo gotove.
Ako su vaše palačinke kašaste, možda niste dovoljno odmarali tijesto. Prašak za pecivo u tijestu stvara mjehuriće dok se odmara, što pomaže palačinkama dobiti pahuljastiju teksturu.
Kada su gotove prilikom serviranja se možete poigrati dodacima poput cimeta, čokoladnih komadića, nasjeckanih prženih orašastih plodova, narezanih banana, meda i sl.
Uživajte!