Qliniqa.hr

Marketinški trik ili velika opasnost? Što se događa ako uzmete lijekove nakon isteka roka trajanja?

Zdravlje

Piše: ak

utorak, 14. studenoga 2023.

Je li rok valjanosti marketinški trik proizvođača lijekova kako biste redovito obnavljali zalihe svog ormarića s lijekovima? Baš i ne. Korištenje medicinskih proizvoda kojima je istekao rok trajanja je rizično i moguće štetno za vaše zdravlje zbog promjene kemijskog sastava ili smanjenja snage.

Ako je vašem lijeku istekao rok trajanja, nemojte ga koristiti – ne isplati se riskirati!

Iako ne postoji točno pravilo po kojemu bi se moglo utvrditi je li lijek kojem je istekao rok trajanja ispravan za konzumaciju, ako se čini kako se lijek raspada, ima čudnu boju ili općenito izgleda “nepravilno”, svakako treba izbjeći njegovo korištenje.

Možete li koristiti lijekove nakon isteka roka trajanja?

Qliniqa.hr

Neki lijekovi na recept su izuzetno štetni i toksični nakon isteka roka valjanosti. Izvor: Pexels

Postoje neki lijekovi na recept koji su izuzetno štetni i toksični za ljudsko tijelo nakon isteka roka valjanosti, ali općenito govoreći za lijekove bez recepta, njihovo korištenje jednostavno neće biti tako učinkovito kao što bi bilo prije isteka roka.

Nekoliko čimbenika utječu na to koliko će konzumacija lijeka nakon isteka roka trajanja biti rizična po zdravlje. Najznačajniji su dob osobe, vrsta lijeka, način na koji je lijek pohranjen i rok trajanja koji definira proizvođač.

Učinkovitost lijeka može se smanjiti tijekom vremena, ali neka istraživanja govore o tome kako veći dio izvorne potencije lijeka može ostati čak i desetljeće nakon isteka roka valjanosti.

 

Qliniqa.hr

Ako se lijekovi nepravilno skladište, mogu postati neučinkoviti. Izvor: Pexels

Što može utjecati na nepouzdano ponašanje lijeka?

Mjesto pohrane lijeka jedan je od važnijih faktora koji treba uzeti u obzir pri određivanju je li lijek siguran za uzimanje. Ako se lijekovi nepravilno skladište, mogu postati neučinkoviti prije isteka roka trajanja, kažu stručnjaci.

Sve što je izloženo vrućini ili toplom, vlažnom okruženju utječe na ubrzanu razgradnju lijeka, njegovu djelotvornost, a svakako skraćuje definirani rok valjanosti lijeka. Treba izbjegavati prostore poput prozorske daske, mjesta s puno sunčeve svjetlosti, automobile (osobito prtljažnike) te kupaonice i druga vlažna mjesta.

Osim mjesta i načina pohranjivanja lijeka određene skupine bi svakako trebale izbjeći korištenje lijeka kojemu je istekao rok trajanja, a to su djeca, stariji i osobe s drugim zdravstvenim problemima.

Qliniqa.hr

Nakon isteka roka valjanosti djelotvornost i sigurnost lijeka dovode se u pitanje. Izvor: Pexels

Kako funkcioniraju rokovi valjanosti lijekova?

Rok valjanosti predstavlja razdoblje unutar kojeg proizvođač lijeka jamči njegovu maksimalnu učinkovitost te ispravno funkcioniranje. Nakon isteka roka valjanosti djelotvornost i sigurnost korištenog lijeka mogu se dovesti u pitanje.

Farmaceutske tvrtke ne mogu garantirati pouzdano ponašanje lijeka niti preuzimaju odgovornost za neželjene nuspojave koje nastanu njegovim nepravilnim korištenjem. Zato ne preporučuju korištenje takvih lijekova.

Ipak, rokovi trajanja nisu uvijek tako crno-bijeli.

Što se nekih lijekova tiče, njihovo korištenje nekoliko mjeseci nakon isteka roka vjerojatno neće izazvati neke negativne učinke, no isto tako može imati ograničene ili čak nikakve učinke na čitavo liječenje. Ovo vjerojatno najviše vrijedi za tablete i kapsule, odnosno bilo što što ima komprimirani suhi prah.

Ukratko, ukoliko se nalazite u dilemi treba li koristiti lijek čiji rok nije važeći treba se suočiti s time kako je najbolji scenarij smanjen ili gotovo nikakav učinak na zdravstveno stanje, a najgori je svakako njegovo dodatno pogoršanje.

Qliniqa.hr

Lijekovi u tekućem obliku nisu sigurni za korištenje nakon isteka roka valjanosti. Izvor: Pexels

Koje lijekove treba svakako izbjeći?

Za određene lijekove kao što su lijekovi protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta potrebno je pridržavati se roka valjanosti prema uputama.

U pravilu sve što je u tekućem obliku, primjerice kapi za oči, kapi za uši, sprejevi za nos i sirupi protiv kašlja i prehlade neće biti sigurni za korištenje, jer je njihov sastav bitno izmijenjen.

Osim navedenih, oralni nitroglicerin, biološki preparati poput cjepiva, ili antibiotici u obliku suspenzija također se ne bi smjeli koristiti nakon što istekne njihov rok, ističe Health Harvard.

Promjena omjera bakterija u sastavu lijeka može oslabiti organizam u borbi protiv određene infekcije i tako ga dodatno iscrpiti, a može uzrokovati i otpornost na antibiotike, upozorava FDA.

Proizvodi koji sadrže aspirin također mogu biti nesigurni nakon isteka roka valjanost jer taj lijek ima tendenciju razgradnje.

Očistite svoje zalihe lijekova

Kako biste izbjegli odluku o uzimanju lijeka kojem je istekao rok trajanja, prevencija je ključna.

Izdvojite otprilike 20 minuta slobodnoga vremena kako biste pregledali sve lijekove i utvrdili koje možete bezbrižno pohraniti za daljnju uporabu. One lijekove kojima rok nije važeći trebali biste na odgovarajući način zbrinuti ne ugrožavajući okoliš ili druga živa bića.