Giht je oblik upalnog artritisa koji uzrokuje jaku bol i oticanje jednog ili više zglobova. Postoji hrana koju biste trebali izbjegavati jer može izazvati dodatne smetnje, dok vam druga može pomoći.
Najbolja (i najgora) hrana za giht

Pijte vodu kako biste lakše izbacili mokraćnu kiselinu. Izvor: Pexels
Jedite:
Nemasni jogurt – Fini obični nemasni jogurt s malo bobičastog voća za doručak ili međuobrok pomaže u borbi protiv gihta. Određeni proteini u mlijeku pomažu vašem tijelu riješiti se mokraćne kiseline, glavnog krivca za vaše stanje.
Citrusno voće – Grejp, naranče, ananas i jagode izvrsni su izvori vitamina C, koji snižava razinu mokraćne kiseline i pomaže u sprječavanju napadaja gihta. Ali ako uzimate kolhicin za giht, preskočite grejp. Može stupiti u interakciju s vašim lijekovima, napominje WebMD.
Avokado – Povećajte zdrave masnoće dok istovremeno uzimate antioksidanse. Avokado je bogat vitaminom E, protuupalnim sredstvom koje može pomoći u suzbijanju napada gihta.
Trešnje – Pigmenti koji trešnjama daju duboku ljubičasto-crvenu boju nazivaju se antocijanini. Daju vam antioksidanse i pomažu u smanjenju upale u tijelu.
Grah – Proteine možete dobiti iz biljaka kao što su grašak, grah i leća. Neutralni su u odnosu na mokraćnu kiselinu i mogu čak pomoći u suzbijanju napada gihta.
Pijte vodu kako biste lakše izbacili mokraćnu kiselinu iz svog sustava. I kava također može pomoći u smanjenju rizika od gihta.

Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog kruha nisu dobri za giht. Izvor: Pexels
Izbjegavajte:
Plodove mora – Nisu sva morska jela loša za giht, ali pretjerano uživanje u plodovima mora moglo bi povisiti razinu mokraćne kiseline i pogoršati simptome gihta.
Iznutrice – Meso poput jetre i jezika prepuno je purina, spojeva koje vaše tijelo pretvara u mokraćnu kiselinu. Izbacite ih iz prehrane.
Crveno meso – Nije bogato purinima kao iznutrice, ali crveno meso ima ih dovoljno pa bi bilo mudro jesti govedinu i divljač samo povremeno kako biste održali nižu razinu mokraćne kiseline. Vaš najsigurniji izbor je bijelo meso poput svinjetine i piletine.
Bijeli kruh – Što hrana brže povisuje šećer u krvi, to je gora za razinu mokraćne kiseline. Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog kruha, keksa i kolača mogu vam povisiti šećer u krvi i nisu dobri za giht.
Med – Namirnice bogate fruktozom, prirodnim zaslađivačem koji oslobađa purine kada se razgrađuje u vašem tijelu, bolje bi bilo izbjegavati. Malo meda tu i tamo može proći, ali hranu punu fruktoze svedite na minimum.
Alkohol – Čaša vina s vremena na vrijeme je u redu, ali pivo nije dobro za giht. Povećava mokraćnu kiselinu za 6,5%. Čak ga i bezalkoholno pivo povećava za gotovo 4,5%.