Ksiltol ili brezin šećer je šećerni alkohol koji se dodaje mnogim proizvodima, od bombona bez šećera i žvakaćih guma do paste za zube.
Prema podacima iz posljednjih studija istraživači kažu da su visoke razine cirkulirajućeg ksilitola povezane s povišenim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih događaja. Primijetili su da njihova studija ima nekoliko ograničenja, uključujući kliničke promatračke studije koje pokazuju povezanost, a ne uzročnost.
Umjetni zaslađivač poznat kao šećerni alkohol nikada nije zvučao kao najzdravija stvar za ljude. Ispostavilo se da možda i nije.
U studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal, istraživači klinike Cleveland izvješćuju da veće količine ksilitola mogu povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja, piše MedicalNewsToday. Istraživači su rekli da su te povezanosti pronašli u opsežnoj analizi pacijenata, studiji kliničke intervencije i pretkliničkim modelima istraživanja.
Tim klinike Cleveland prošle je godine pronašao sličnu vezu između drugog šećernog alkohola, eritritola, i kardiovaskularnog rizika. Izvor:Pexels
Ksilitol je niskokalorična zamjena za šećer s niskim glikemijskim indeksom. Šećerni alkoholi su ugljikohidrati koji zapravo ne sadrže alkohol. Ksilitol se prirodno pojavljuje u malim količinama u vlaknastom voću i povrću, klipovima kukuruza, drveću i ljudskom tijelu. Koristi se kao zamjena za šećer jer je okusom usporediv sa šećerom, ali ima manje kalorija.
Šećerni alkohol i kardiovaskularni rizici
Istraživački tim rekao je da je u proteklom desetljeću zamjena za šećer, poput šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, značajno porasla u prerađenoj hrani koja se promovira kao zdrava alternativa.
Tim klinike Cleveland prošle je godine pronašao sličnu vezu između drugog šećernog alkohola, eritritola, i kardiovaskularnog rizika. U izjavi su rekli da ksilitol nije toliko uobičajen kao eritritol u keto proizvodima ili proizvodima bez šećera ali su primijetili da je uobičajen u drugim zemljama.
Pročitaj više:
“Ova studija ponovno pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, posebno jer se i dalje preporučuju u borbi protiv stanja poput pretilosti ili dijabetesa”, rekao je dr. Stanley Hazen, predsjedstojnik odjela za kardiovaskularne i metaboličke znanosti klinike Cleveland Lerner Research Instituta.
To ne znači da izbacite svoju pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali biste trebali biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine tog šećera može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima, ističu liječnici.