Qliniqa.hr

Ispirete li sirovu piletinu prije pripreme? Stručnjaci otkrivaju radite li više štete ili koristi

Prehrana

Piše: qliniqa

utorak, 20. veljače 2024.

Neki na društvenim mrežama zagovaraju ispiranje piletine, govoreći kako to pomaže u uklanjanju štetnih bakterija koje se mogu nalaziti na mesu. Međutim, zdravstvene agencije kažu kako se tom praksom ništa ne postiže.

Kada pravilno kuhate piletinu, ubijate sve štetne bakterije, pa pranje piletine ne donosi nikakvu korist, a može učiniti puno štete.

Pranje sirove piletine može proširiti bakterije koje uzrokuju trovanje hranom po kuhinji. Prskanje iz sudopera može putovati i do 80 cm pa bakterije mogu pasti na sve u blizini sudopera, poput čistog posuđa koje se suši, druge hrane, posuđa i daske za rezanje, upozorava SafeFood.

Stoga budite sigurni, zaštitite svoju obitelj i nikad ne perite sirovu piletinu.

Qliniqa.hr

Trovanje hranom može varirati od vrlo blagog do vrlo ozbiljnog. Izvor: Canva

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pranje piletine nije potrebno.

Ne samo da piletinu ne treba prati, već to može uzrokovati više štete nego koristi, upozorava Darin Detwiler, profesor prehrambene politike na Northeasternu. “Čistiti pticu? Samo unakrsno kontaminirate ostatak vaše kuhinje patogenima i zapravo ne radite ništa što pridonosi sigurnosti hrane.”

Trovanje hranom može varirati od vrlo blagog do vrlo ozbiljnog, ovisno o tome koja ga bakterija uzrokuje.

Qliniqa.hr

Kada pravilno kuhate piletinu, ubijate sve štetne bakterije. Izvor: Unsplash

Kuhanjem sirove piletine najsigurnije ćete izbjeći bolesti koje se prenose hranom. Salmonela predstavlja najveću brigu po tom pitanju.

Oko 1 od 25 pakiranja piletine zarazi se salmonelom, prema procjenama CDC-a.

Infekcija salmonelom može uzrokovati četiri do sedam dana proljeva, groznicu i bolove u trbuhu. Ali u rijetkim slučajevima, bakterija može putovati u druge dijelove tijela, poput krvi, zglobova ili mozga i uzrokovati ozbiljne bolesti.

Qliniqa.hr

Infekcija salmonelom može uzrokovati ozbiljne bolesti. Izvor: Pexels

Razumljivo zašto bi ljudi htjeli poduzeti mjere predostrožnosti poput pranja piletine kako bi izbjegli trovanje salmonelom, no ispiranje piletine neće ubiti nikakve patogene, ističe Detwiler.

“Ljudi obično misle kako mogu isprati bakterije, ali puno će sigurnije biti samo ih skuhati”, navodi dijetetičarka Ciara Lundy. “Ako piletinu kuhate na 75˚C onda bi to trebalo ubiti sve bakterije.”

Ispiranje piletine zapravo povećava rizik od trovanja hranom. Istraživači su pokazali kako pranje piletine “širi patogene po cijelom sudoperu”, objašnjava Detwiler. “To uzrokuje više problema nego što ih rješava.”

Qliniqa.hr

Generacijama prije trebalo se prati piletinu prije pripreme. Izvor: Pexels

Čini se kako ideja o pranju piletine proizlazi iz metoda kuhanja koje su ljudi naučili od roditelja ili baka i djedova. Generacijama prije trebalo se prati piletinu prije pripreme jer su ljudi češće klali ili čupali vlastite kokoši. Međutim, u naše moderno doba, to postaje uvelike zastarjelo.

Osim neispiranja piletine, postoje i drugi koraci koje ljudi mogu poduzeti kako bi smanjili rizik od trovanja hranom od peradi.

CDC preporučuje pakiranje piletine u vrećice prilikom kupnje namirnica kako sokovi ne bi iscurili na drugu hranu.

Odmah nakon kupnje ljudi bi trebali odlučiti kada će kuhati piletinu. U sljedećih nekoliko dana (u tom slučaju može ostati u hladnjaku) ili kasnije tijekom tjedna (u tom slučaju treba ići u zamrzivač).

 

Qliniqa.hr

Sirovu piletinu treba držati na posebnoj dasci za rezanje. Izvor: Canva

Kada odmrzavate piletinu, ne smije ostati na pultu dulje vrijeme i ne smije se kuhati smrznuta, pojašnjava Detwiler.

Najbolje bi bilo izbjegavati stavljanje pod hladnu vodu kako biste ubrzali proces. “Želite izbjeći opasnu zonu od 4 do 60˚C gdje se patogeni najviše razvijaju”, savjetuje Detwiler. “Poželjno bi bilo odmrzavanje u hladnjaku tijekom više dana.”

Tijekom procesa kuhanja, sirovu piletinu treba držati na posebnoj dasci za rezanje kako ne bi došla u kontakt s drugom hranom, a sve kuhinjsko posuđe koje dodiruje sirovu piletinu treba oprati sapunom i toplom vodom, savjetuje Health.

Nakon kuhanja, piletina (ili druga perad) može ostati u hladnjaku tri do četiri dana, prema Detweileru.

Ako netko svejedno želi isprati piletinu, treba to raditi što sigurnije moguće. Paziti na prskanje, očistiti sudoper odmah nakon pranja piletine i pravilno oprati ruke. Ti koraci mogu uvelike pomoći ljudima da ostanu zdravi.

“Potrošač mora igrati određenu ulogu u smislu osiguravanja sigurnosti hrane”, ističe Detwiler.

Uvijek operite ruke nakon rukovanja sirovom piletinom, kao i svim posuđem koje koristite.

Loše rukovanje ili priprema sirove peradi i mesa jedan su od glavnih razloga za trovanje hranom kod kuće, ali ne mora biti tako. Pridržavanje nekih osnovnih koraka u kuhinji može vas zaštititi od bakterija koje uzrokuju trovanje hranom.