Qliniqa.hr

Ove stvari nikada ne biste trebali raditi u svojoj kuhinji!

Prehrana

Piše: nr

subota, 11. studenoga 2023.

Možda ćete trebati više vremena ili će vam se činiti pretjerano opreznim, ali navike vezane uz sigurnost hrane čine razliku i mogu spasiti život.

Jeste li čuli za Netflixov dokumentarac “Poisoned: The Dirty Truth About Your Food” koji otkriva istinu o tome koliko hrane sadrži bakterije poput E. coli i salmonele, kao i o otrovnom otpadu od kojeg se ljudi mogu razboljeti i, u nekim slučajevima, umrijeti.

Evo savjeta koje stručnjaci za hranu svakodnevno primjenjuju u svojim životima, a koje savjetuju da se također primjenjuju i u kućanstvima.

  • Nemojte zanemariti smjernice za sigurnost hrane

Mnogo problema sa sigurnošću hrane posljedica je pogrešaka ili neurednosti proizvođača, pa je važno biti što sigurniji kod kuće, ističe Marion Nestle. Ona uvijek: čisti (sve i često), odvaja (sterilnu od nesterilne hrane, meso od povrća), kuha (toplina ubija patogene), smrzava (većina patogena ne preživljava na niskim temperaturama).

  • Klonite se ove hrane

Tijekom proteklih 30 godina izbijanja bolesti izazvanih hranom, Detwiler kaže kako su one koje su utjecale ili ubile najviše ljudi uključivale zelenu salatu u vrećicama, klice, dinju, nedovoljno kuhano meso, povučenu hranu i sve što ima neugodan miris ili izgled.

Nestle ne kupuje klice graha, rezano povrće u vrećicama ili salate. Drugim riječima, najbolje sami sjeckajte povrće kod kuće.

  • Izbjegavajte sirovo tijesto za kolače

Slavna kuharica Devin Alexander ne dopušta svojoj kćeri jesti tijesto za kekse sa sirovim jajima. Slično tome, zabranjuje i Cezar salatu, koja tradicionalno sadrži sirova jaja.

“Iako bih sama mogla gricnuti maleni komadić, dječji želuci osjetljiviji su i ne bih mogla živjeti sama sa sobom ako joj se ikada dogodi zlo zbog takve ‘gluposti'”, pojašnjava Alexander.

  • Nikada nemojte ponovno koristiti isti tanjur

S unakrsnom kontaminacijom se ne treba igrati. Detwiler savjetuje ljudima da nikada ne koriste isti tanjur na koji su stavili sirovo meso za stavljanje kuhanog mesa osim ako temeljito ne operu tanjur između dva korištenja.

  • Isto vrijedi i za daske za rezanje

Alexander kaže kako nikad ne bi rezala piletinu, škampe ili druge morske plodove ili svinjetinu, “a zatim koristila isti nož za rezanje druge hrane dok se ne opere sapunom i jako vrućom vodom”.

Slično tome, nemojte ponovno koristiti površinu na kojoj režete sastojke, ili uzmite drugu ili temeljito operite onu koju ste koristili.

Qliniqa.hr

Temeljito operite dasku koju ste koristili prije iduće upotrebe. Izvor: Pexels

  • Ne odmrzavajte meso na pultu

Umjesto na pultu, smrznuto meso odmrzavajte u hladnjaku jer ćete tako izbjeći mogućnost ulaska hrane u opasnu zonu (između 4°C i 60°C gdje patogeni rastu u velikom broju).

Ne držite kvarljivu hranu izvan hladnjaka dulje od dva sata.

  • Ne perite piletinu

Nikada ne perite piletinu u sudoperu jer “to može uzrokovati ‘prskanje’ bakterija po površinama i drugoj hrani, povećavajući rizik od bolesti koje se prenose hranom”, upozorava Erin Palinski-Wade.

  • Uvijek koristite termometar za meso

Uvijek koristite termometar za meso kada kuhate bilo koji proizvod životinjskog podrijetla kako biste osigurali ispravnu unutarnju temperaturu, predlaže Palinski-Wade.

  • Nemojte dopustiti da se hrana predugo hladi

Vruća jela ne smijete držati izvan hladnjaka dok se ohlade dulje od dva sata.

  • Izbjegavajte ostavljanje hrane van hladnjaka

Namirnice koje su dobar medij za množenje bakterija, kao što su piletina i mliječni proizvodi, nikada ne ostavljajte na sobnoj temperaturi.

  • Prepoznajte pravo vrijeme za baciti ostatke hrane

Iako su ostaci praktični, preporučuje se da ih ne drže u hladnjaku dulje od tri do četiri dana. Iskoristite ih ili ih stavite u zamrzivač.

  • Ne spremajte rižu u kuhalo za rižu

Iako se može činiti kao praktično rješenje za pohranjivanje, izvadite rižu iz kuhala za rižu nakon kuhanja.

“Neki ljudi čine ozbiljnu pogrešku ostavljajući kuhanu rižu danima na pultu. Ovo je savršeno okruženje za rast patogena”, upozorava Detwiler.

  • Zadržite svoje posuđe za sebe

Iako dijeljenje pribora i šalica s ljudima u vašem kućanstvu može biti primamljivo, probajte to izbjeći. Također nemojte piti izravno iz posuda za hranu i piće.

  • Oslonite se na svoju rashladnu torbu

Hrana koja stoji u vrućem automobilu ili u parku dulje vrijeme može postati leglo bakterija. Umjesto toga, koristite rashladnu torbu ili prijenosni hladnjak dok ne budete spremni za jelo.

  • Operite ruke prije pražnjenja perilice posuđa
Qliniqa.hr

Ne zaboravite redovito prati ruke. Izvor: Pexels

  • Ne ignorirajte opozive hrane

Opozvanu hranu vratite u trgovinu ili bacite, upozorava Health.

Nisu sva povlačenja hrane ista. Neka su zbog uvjeta koji mogu naškoditi potrošaču, poput patogena ili alergena, pa čak i stranog materijala, kao što su staklo, plastika i kamenje, dok su druga zbog problema s označavanjem ili inspekcijom i mogu biti potencijalno manje opasna.

Potražite detalje o opozivu, procijenite rizik za vas i članove vašeg kućanstva i reagirajte u skladu s tim.

Informaciju o opozivu hrane potražite na stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.