Qliniqa.hr

Jednostavan pregled može otkriti Parkinsonovu bolest godinama prije nego što se simptomi pojave

Vijesti

Piše: qliniqa

ponedjeljak, 22. siječnja 2024.

Ljudske oči su jedini prirodni prozor koji imamo u središnji živčani sustav osobe. Pregledavajući ih, znanstvenici su otkrili vrlo rane znakove Parkinsonove bolesti, do sedam godina prije nego što se simptomi pojave.

Nalazi se temelje na trodimenzionalnim snimkama oka, koje oftalmolozi obično koriste za ispitivanje zdravlja nečije mrežnice, sloja živčanih stanica u stražnjem dijelu oka. Međutim, ono što donedavno nije bilo jasno jest da ti isti skenovi također sadrže suptilne informacije o zdravlju tijela i mozga.

Posljednjih desetak godina istraživači su pokušavali upotrijebiti te podatke za dijagnosticiranje neuroloških bolesti i poremećaja poput Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i shizofrenije u medicinskom polju koje tek nastaje nazvanom okulomika. 

Parkinsonova bolest, koja je poremećaj živčanog sustava s nepoznatim uzrokom ili lijekom, mogla bi biti dio te budućnosti.

Qliniqa.hr

Nalazi podupiru neka ranija izvješća o stanjivanju ganglija kod osoba s Parkinsonovom bolešću.Izvor:Unsplash

Uz pomoć programa umjetne inteligencije, istraživači su usporedili snimke očiju 154.830 pacijenata u dobi od 40 godina i više. 700 osoba u ovoj skupini s prevladavajućom Parkinsonovom bolešću pokazalo je malu, ali značajnu razliku u izgledu mrežnice.

U određenim regijama primijetili su stanjivanje sloja unutarnjih ganglijskih stanica, koje su vrsta neurona koji prenose vizualne informacije putem dopamina.

Istraživači su potom upotrijebili te podatke u ispitivanju snimaka očiju 67.311 ljudi u bazi podataka UK Biobank, od kojih je 53 tijekom studije imalo dijagnozu Parkinsonove bolesti.

Otkrili su da se ovo stanjivanje unutarnjeg ganglijskog sloja može pojaviti u ranim fazama Parkinsonove bolesti, čak i prije nego što se pojave klinički simptomi. Nalazi podupiru neka ranija izvješća o stanjivanju ganglija kod osoba s Parkinsonovom bolešću i dodaju težinu ideji da oči pokazuju neke od prvih vanjskih znakova bolesti.

Trenutačno je jedan od najzahtjevnijih dijelova dijagnosticiranja i liječenja Parkinsonove bolesti taj što njezini simptomi daleko zaostaju za patologijom, prenosi ScienceAlert. U prosjeku, do trenutka kad netko dobije dijagnozu Parkinsonove bolesti, već je izgubio između 60 i 80 posto stanica koje proizvode dopamin u dijelu mozga poznatom kao substantia nigra.

Ako se početne faze poremećaja jednog dana mogu vidjeti kroz oko, to bi moglo promijeniti način na koji liječnici liječe i istraživači proučavaju bolest.

Parkinsonova bolest je degenerativna bolest obilježena fizičkim drhtanjem, usporenim pokretima, ukočenošću ili gubitkom ravnoteže koji s vremenom neizbježno postaje teži. No trenutni tretmani mogu usporiti kliničku progresiju, a najbolji su kad se započnu rano.