Nedavna studija pokazala je da šalica i pol grožđa dnevno može poboljšati probleme s vidom povezane sa starenjem. Nalazi pokazuju da bi dnevna konzumacija grožđa mogla poboljšati biomarker makularne degeneracije kod starijih osoba.
Grožđe sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti oksidativni stres, koji pridonosi lošem zdravlju očiju.
Mrkva nije jedina namirnica koja je dobra za zdravlje očiju. Nedavna studija pokazala je da dnevna porcija grožđa poboljšava probleme vida povezane sa starenjem kod starijih osoba.
Studija o potencijalnim dobrobitima grožđa za ljudski vid kod starije populacije je pokazala kako konzumacija grožđa smanjuje oksidativni stres i pogoduje određenim biomarkerima povezanim s starenjem povezanih s makularnom degeneracijom.
Je li grožđe dobro za zdravlje očiju?
U istraživanju je sudjelovalo 34 sudionika podijeljenih u dvije skupine. Tijekom 16 tjedana, jedna grupa je svaki dan konzumirala ekvivalent od 1,5 šalice grožđa u obliku liofiliziranog praha grožđa. (Korištenje praha od grožđa omogućilo je precizniju kontrolu porcija.)
Preostale osobe služile su kao kontrolna skupina, a umjesto toga su konzumirale placebo prah.
Nakon 16 tjedana, istraživači su primijetili značajno poboljšanje MPOD-a (optička gustoća makularnog pigmenta) za skupinu koja je konzumirala grožđe i otkrili da je kontrolna skupina imala značajno povećanje AGE-a (završni proizvodi napredne glikacije) testnog razdoblja u usporedbi s grupom koja je jela grožđe.
Važno je zapamtiti da je grožđe, kao i mnogo voća, bogato prirodnim šećerima. Izvor:Pexels
Koliko grožđa treba pojesti dnevno?
Iako ne postoje službene smjernice o količini grožđa koje biste trebali konzumirati, istraživači iz ove studiju napominju: “Iz naše studije možemo reći da će konzumacija 1,5 šalice dnevno pozitivno utjecati na vaše zdravlje očiju.”
Međutim, konzumiranje prekomjernih količina cijelog grožđa može povećati šećer u krvi, osobito kod osoba s predijabetesom i dijabetesom.
“Važno je zapamtiti da je grožđe, kao i mnogo voća, bogato prirodnim šećerima. Neophodno je umjereno konzumirati grožđe i drugo voće s visokim udjelom šećera, osobito ako imate dijabetes ili imate rizik od razvoja tog stanja,” rekli su oftalmolozi uključeni u ovu studiju.