Qliniqa.hr

Znanstvenici su istražili može li se ukidanjem šećera u kavi smršaviti?

Prehrana

Piše: dtm

petak, 13. listopada 2023.

Kava je omiljeni napitak milijardi ljudi diljem svijeta i prema nekim istraživanjima mogla bi biti dobar izbor napitka, ali ono što stručnjaci još uvijek rade je razumijevanju svih zdravstvenih dobrobiti kave i kako dodavanje drugih sastojaka, poput vrhnja ili šećera, može utjecati na potencijalne zdravstvena stanja.

Studija nedavno objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition povezala je ispijanje nezaslađene kave s malim gubitkom težine, dok je dodavanje šećera u kavu povezano s određenim debljanjem.

Pomaže li zaista kava kod mršavljenja?

Za ovo istraživanje autori su htjeli vidjeti doprinosi li ispijanje kave gubitku težine. Također su htjeli ispitati kako će dodavanje vrhnja, šećera ili nemliječnih proizvoda poput sojinog i bademovog mlijeka u kavu utjecati na zdravstveni ishod.

Ovo istraživanje ispitalo je podatke iz tri velike zdravstvene studije što je istraživačima omogućilo pristup velikoj količini podataka i sudionika, prenosi Medical News Today. Ukupno su u svoju analizu uključili nešto više od 155.000 sudionika.

Qliniqa.hr

Ljudi koji redovito piju kavu mogu imati smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Izvor:Pexels

Istraživači su otkrili da je ispijanje 1 šalice kave dnevno, bez kofeina ili obične, povezano s gubitkom od 0,12 kilograma (kg) tjelesne težine tijekom 4 godine.

Nasuprot tome, dodavanje jedne žličice šećera dnevno povezano je s debljanjem od 0,09 kg tijekom 4 godine.

Istraživači su također otkrili da su njihove veze jače među sudionicima s višim indeksom masti u tijelu i mlađom dobi te da dodavanje mlijeka nije povezano s nikakvim značajnijim povećanjem tjelesne težine.

Autori su u studijskom radu zaključili sljedeće:

“Naši rezultati mogu biti osobito relevantni kao učinkovita strategija upravljanja tjelesnom težinom među osobama s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću jer je uočeno povećanje tjelesne težine povezano s dodavanjem šećera. Nalazi pokreću pitanja o potencijalno još štetnijem utjecaju na težinu komercijalnih napitaka od kave s većom količinom dodanog šećera.”

Zdravstvene koristi i rizici ispijanja kave

Ispijanje kave predmet je zdravstvenih istraživanja već dugi niz godina. Ispijanje kave može ponuditi određene zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od koronarne bolesti srca i zatajenja srca.

Ljudi koji redovito piju kavu mogu imati smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Kava također može smanjiti rizik od smrtnosti, piše MNT magazin.

Određena istraživanja pokazuju da: “Dobrobiti ispijanja kave uključuju antikancerogene učinke zbog visoke koncentracije antioksidansa.” Međutim, ispijanje kave također može pridonijeti određenim zdravstvenim problemima, poput lupanja srca i povećane tjeskobe.

Zaključno istraživači istiću da je važno pratiti svoje zdravstveno stanje, savjetovati se s liječnikom i umjereno uživati u svemu pa tako i u svom najdražem napitku – kavi.