Možda ste već pročitali kako su vlakna i održavanje hidratacije ključ za redovito pražnjenje crijeva – i to je istina! Ali postoje i neke specifične namirnice koje možete dodati svojoj prehrani, a koje vam također mogu poboljšati probavu.
Zatvor je uobičajena pojava, bilo zbog hormonalnih promjena u trudnoći, nuspojava lijekova ili samo prirodnog procesa starenja.
Ovih deset namirnica možete jednostavno uklopiti u obroke ili jesti kao međuobrok kako biste pokrenuli svoju probavu.
Kivi možete jesti kao jabuku. Izvor: Pexels
1. Kivi dokazano skraćuje vrijeme potrebno za prolazak stolice kroz probavni trakt zbog vlakana, ali i zbog antioksidansa. Ako već dodajete kivi u svoja jela, nemojte ga guliti jer kora nije samo jestiva, već može biti dodatni prirodni izvor vlakana i hranjivih tvari, tvrdi Very well health.
Kombinacija prirodnih antioksidansa s dodatnim vlaknima iz kore pomaže pokrenuti probavu. Jedan sirovi, srednje zeleni kivi sadrži 2 g vlakana.
Pokušajte dodati cijeli oprani kivi u svoj blender, a ako nemate vremena kivi možete jesti i samo kao jabuku.
Postoji veliki izbor mahunarki, a mogu se dodati svim vrstama jela. Izvor: Unsplash
2. Grah je izvrstan izvor vlakana i magnezija, dviju hranjivih tvari koje vam pomažu pri odlasku na WC. Mahunarke sadrže obje vrste vlakana – topiva i netopiva. Topiva vlakna usporavaju probavu kako bi se omogućila bolja apsorpcija hranjivih tvari, dok netopiva vlakna povećavaju masu stolice, što pomaže u sprječavanju zatvora.
Također su izvor otpornog škroba koji se ne probavlja u tankom crijevu. Kada otporni škrob dospije u debelo crijevo, crijevne bakterije ga fermentiraju i pretvaraju u kratkolančane masne kiseline. Ove masne kiseline podržavaju zdravlje crijevne stijenke, što može poboljšati vaše cjelokupno probavno zdravlje.
Postoji veliki izbor mahunarki, a mogu se dodati svim vrstama jela.
3. Chia sjemenke osiguravaju preko 10 posto dnevne doze potrebnih vlakana.
Kada se pojedu, chia sjemenke stvaraju tvar sličnu želatini koja pomaže omekšati stolicu i potiče redovito pražnjenje crijeva.
Lako ih možete ubaciti u svoju prehranu. Mogu se koristiti za zgušnjavanje umaka ili kao vezivno sredstvo umjesto jaja za vegansku verziju omiljenog recepta.
Samo pomiješajte jednu žlicu chia sjemenki s tri žlice vode i ostavite 15 minuta kako biste dobili konzistenciju poput gela.
Možete grickati suhe šljive same ili ih dodati raznim jelima. Izvor: Pexels
4. Suhe šljive s razlogom imaju reputaciju hrane koja potiče probavu. Sadrže sorbitol, spoj koji može potaknuti rad crijeva.
Možete grickati suhe šljive same ili ih dodati raznim jelima za povećanje vlakana i malo prirodne slatkoće.
5. Sjemenke lana imaju impresivan sadržaj vlakana za nešto tako sićušno. Imaju dosta i topivih i netopivih vlakana.
S obzirom na to da su prepuni vlakana, pobrinite se piti dovoljno vode kako biste spriječili bilo kakve gastrointestinalne neugodnosti koje mogu nastati dodavanjem više vlakana u vašu prehranu.
Kako biste lakše unijeli više lanenih sjemenki u svoju prehranu, sameljite ih i dodajte jelima.
Jabuke možete ih dodati gotovo svakom obroku ili užini. Izvor: Pexels
6. Jabuke su prepune dijetalnih vlakana, posebno pektina. Ova topiva vlakna povećavaju masu stolice i osiguravaju njezin nesmetan prolaz kroz probavni trakt.Pektin također stvara tvar sličnu gelu kada dođe u dodir s vodom, što pomaže omekšati stolicu i spriječiti zatvor.
Konzumacija jabuka s korom odličan je način za povećati unos vlakana. Jabuke također imaju visok sadržaj vode, što pomaže u hidrataciji i održavanju stolice mekom.
Osim što možete jesti same jabuke, možete ih dodati gotovo svakom obroku ili užini.
Smokve su bogate vlaknima. Izvor: Unsplash
7. Suhe smokve pružaju koncentriranu visoku dozu vlakana. Jedna velika smokva sadrži gotovo 2 g vlakana.
Iako se smokve mogu konzumirati same, mogu se staviti i u voćnu salatu ili pretvoriti u ukusan džem.
Jedna šalica narezanog avokada sadrži gotovo 10 g vlakana. Izvor: Pexels
8. Avokado nije moderan samo na tostu. Jedna šalica narezanog avokada sadrži gotovo 10 g vlakana.
Istraživanje sugerira kako avokado također može smanjiti upalu i razinu kolesterola te pomoć kod zatvora, navodi Healthline. Možete ga dodavati raznim jelima ili koristiti kao zamjenu za majonezu u sendvičima.
Slatki krumpir možete koristiti umjesto običnog krumpira. Izvor: Unsplash
9. Batat sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i vlakana.
Slatki krumpir se može zgnječiti, pržiti ili peći i koristiti umjesto običnog krumpira u bilo kojem od vaših omiljenih recepata. Možete ih pokušati koristiti i kao zamjenu za kruh u tostu s avokadom.
Probiotici pomažu u ublažavanju zatvora. Izvor: Unsplash
10. Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži probiotike, oblik zdravih crijevnih bakterija koje mogu pomoći u ublažavanju zatvora i pospješiti redovitost.
Pokazalo se kako probiotici pomažu povećati učestalost stolice, poboljšati konzistenciju stolice i smanjiti vrijeme prolaska kroz crijevo kako bi se ubrzalo pražnjenje crijeva.
Pokrenite svoju probavu! Izvor: Unsplash
Ako imate problema s pražnjenjem crijeva, razmislite o dodavanju nekoliko jednostavnih namirnica svojoj prehrani. Ako i nakon tri tjedna imate isti problem, trebate potražiti liječničku pomoć.