Qliniqa.hr

5 razloga zašto je seks dobar za ljepotu kože i kose!

Ljepota

Piše: qliniqa

ponedjeljak, 8. travnja 2024.

Ako trošite malo bogatstvo na kreme i serume za uklanjanje bora, onda je važno da još jednom dobro razmislite o tome i nastavite čitati.

Pokazalo se da bi odgovor za mladoliku kožu i lijepu kosu mogla biti aktivnost ispod plahte.  Ne, ne kažemo vam da izbacite sve svoje proizvode, ali održavanje zdravog seksualnog života donosi mnoštvo prednosti za ljepotu i mladolikost, piše magazin WomensHealth.

Znatiželjni? Ovo je pet načina na koji seks utječe na ljepotu.

Qliniqa.hr

Redoviti seks može smanjiti štetne učinke stresa na kožu. Izvor:Canva

Smanjuje stres

Istraživanja pokazuju da parovi koji redovito stupaju u seksualne odnose imaju znatno nižu razinu stresa. Kada je tijelo u velikoj mjeri izloženo stresu oslobađa se hormon koji utječe na rad i proizvodnju uljnih žlijezda zbog čega nastaju akne i slične upale. Osim toga, kortizol, hormon stresa povezan je i s preuranjenim znakovima starenja te pojavom bora. Redoviti seks može smanjiti štetne učinke stresa na kožu, a postoje i dokazi koji govore da estrogen, koji se oslobađa tijekom orgazma, povećava razinu kolagena.

Potiče vitalnost kože i kose

Spolno aktivne žene imaju veću razinu estrogena jer se razina hormona povećava tijekom orgazma. Estrogen je zaslužan za normalno funkcioniranje kože, krvnih žila, folikula dlake, uljnih žlijezda i melanocita. Uz to što potiče vitalnost kože i kose, pridonosi održavanju normalne funkcije kožne barijere, hidrataciji kože i zacjeljivanju rana.

 

Ubrzava zacjeljivanje akni

S obzirom na to da stres narušava stanje kože, a seksualni odnosi smanjuju posljedice, znanstvenici tvrde da bi redovit seks mogao potaknuti i zacjeljivanje ožiljaka od akni.

Jača kosu i nokte

Seks nije dobar samo za kožu već i kosu i nokte, jer poboljšava sposobnost tijela da učinkovito apsorbira hranjive tvari, prenosi Hina. Veća razina esencijalnih vitamina i minerala dugoročno dovodi do zdrave kose i jakih noktiju.

Kvalitetniji i bolji san

Dobar san san jamči svježiji i budniji izgled ujutro, a to je posljedica lučenja hormona oksitocina, koji je poznat kao hormon koji pridonosi dobrom osjećaju. On je zaslužan za osjećaje pospanosti i opuštenosti nakon orgazma.