Svi smo se našli u situaciji kad smo previše uživali u začinjenoj hrani, ili možda zbog stresa imamo problema s probavom, što uzrokuje nadutost i plinove. Kako bi se vaš probavni sustav brzo vratio na pravi put, gastroenterolog Joseph Salhab, DO, preporučuje konzumaciju određenih namirnica koje sadrže probavne enzime koji mogu umiriti vaš sustav. Evo pet najboljih namirnica koje mogu pomoći u sprječavanju nadutosti, plinova, zatvora i žgaravice:
1. Ananas
Prvo na Salhabovom popisu, koji je podijelio u nedavnom TikTok videozapisu, je ananas.
„Sadrži probavni enzim koji se zove bromelain, koji pomaže razgraditi proteine“, objašnjava, a to je važno jer prekomjerna konzumacija proteina može dovesti do zatvora.
Prema Medical News Today, bromelain je također poznat po svojim protuupalnim svojstvima, koja mogu pozitivno utjecati na zdravlje vašeg crijeva.
Međutim, Salhab napominje da biste trebali jesti svježi ili smrznuti ananas, a ne konzervirani, jer se bromelain „smanjuje tijekom konzerviranja i obrade“.

Glavna funkcija vlakana je da učine probavu glađom, omekšavajući i povećavajući volumen stolice. Izvor:Canva
2. Papaja
Salhab često preporučuje papaju u mnogim svojim videozapisima o zdravlju probavnog sustava, napominjući da, kada je zrela, također pomaže u razgradnji proteina.
„Papaja je korisna za nadutost, a kada je pomiješate u smoothie, može pomoći kod refluksa kiseline“, dijeli Salhab.
Možda najvažnije, papaja je bogata vlaknima.
„Glavna funkcija vlakana je da učine probavu glađom, omekšavajući i povećavajući volumen stolice, što omogućava da ona brže prolazi kroz crijeva“, objašnjava za HarvardHealthPublishing.
I bonus: ovo voće je izuzetno bogato vitaminom C!
3. Mango
Mango se nalazi na Salhabovom popisu jer sadrži amilazu, „koja pomaže razgraditi ugljikohidrate“, objašnjava.
Salhab sugerira dodavanje malo meda u mango, jer je med zaslađivač koji je prijateljski nastrojen prema refluksu kiseline.
Pročitaj više:
4. Avokado
Avokado je još jedna namirnica bogata vlaknima, ali također sadrži lipazu, „koja pomaže u probavi masti“, ističe Salhab.
Preporučuje pravljenje avokadove kaše i njezino nanošenje na „kruh na kiselom tijestu koji je prijateljski nastrojen prema nadutosti, uz malo maslinovog ulja“.
Avokado je bogat zdravim mastima, vitaminima E i K, te kalijem. Podržava zdravlje srca i probavu, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i pruža esencijalne nutrijente poput kalija i vlakana.
5. Kefir
Posljednje, ali svakako ne manje važno na Salhabovom popisu, je kefir. On kaže da ovaj fermentirani mliječni napitak pomaže u rješavanju najčešćeg uzroka nadutosti i plinova – intolerancije na laktozu.
Objašnjava da kefir, zajedno s grčkim jogurtom, sadrži laktazu, „koja pomaže u probavi laktoze jer je proizvode probiotici u njemu“.