Qliniqa.hr

Liječnici kažu kako ova hrana pomaže u borbi protiv bora

Ljepota

Piše: ak

petak, 10. svibnja 2024.

Pravilnom prehranom vaša koža možete izgledati mlađom.

Kada pričamo o njezi kože, uglavnom razmišljamo o proizvodima i serumima koji se nanose na površinu, pomažu posvijetliti i poboljšati ten. Ali postoji mnogo toga što možemo učiniti što također može riješiti probleme s kožom, a to uključuje i ono što jedemo. Prema liječnicima, neke namirnice zapravo mogu pomoći u izglađivanju bora.

“Određena hrana, osobito cjelovita hrana biljnog podrijetla, bogata vitaminima i antioksidansima podržava kožu”, kaže dr. Patricia Pinto-Garcia. “Njihova konzumacija može pomoći u poboljšanju elastičnosti kože, što pomaže smanjiti pojavu bora.”

Iako ne postoji hrana koja će magično izbrisati bore ili druge znakove starenja, svoju prehranu svakako možete koristiti kako biste smanjili njihovu pojavu, navodi BestLife.

Čitajte dalje i otkrijte osam namirnica koje biste trebali više jesti ako tražite lijek protiv bora.

Qliniqa.hr

Njega kože nisu samo kreme i serumi, već i ono što jedemo. Izvor: Canva

  1. Crvena paprika

“Ima visok sadržaj vitamina C, antioksidans koji potiče proizvodnju kolagena, i kapsantina koji pomaže u zaštiti od oštećenja od sunca”, objašnjava Pinto-Garcia. “Oba ova sastojka pomažu koži izgledati zategnuto, hidratizirano i mladoliko.”

  1. Lubenica

Prema dr. Lori Aliksanian, jarko crveno voće i povrće poput lubenice i papaje izvrsni su izvori likopena, vrste antioksidansa.

Prema istraživanju “namirnice bogate likopenom sprječavaju ili ublažavaju poremećaje starenja”, posebno pomažući kod bora povećavajući kolagen u koži.

  1. Brokula

Još jedno povrće koje vrijedi uvrstiti u više obroka. Prema Robertu Loveu, neuroznanstveniku specijaliziranom za prevenciju Alzheimerove bolesti, brokula će biti odlična za vašu kožu jer poput crvene paprike sadrži vitamin C, uključen u proizvodnju kolagena.

“Kako starimo, naša se koža opušta, a kolagen joj daje elastičnost te može pomoći smanjiti bore.”

  1. Badem

Bademi su također sastavni dio smanjenja bora, kao i tamnih mrlja. “Izvrstan su izvor zdravih omega-3 masnih kiselina i vitamina E, a oba su važna za zdravu kožu”, kaže Pinto-Garcia.

Znanstvenici su proučavali učinak badema na žene u postmenopauzi, otkrivši da su one koje su jele orašaste plodove kao međuobrok imale statistički značajno smanjenje izraženosti bora.

  1. Mrkva

Učili su nas kako su mrkve dobre za održavanje oštrine vida, ali možda niste znali da su one također odličan način za borbu protiv bora.

“Mrkve su bogate beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A. Možete prepoznati vitamin A kao jedan od primarnih sastojaka u njihovim topikalnim retinoidima, jer pomaže smanjiti bore i zagladiti kožu”, kaže Pinto-Garcia.

  1. Tamna čokolada

Iako su voće i povrće vitalni za vašu prehranu, život se svodi na ravnotežu, a prema medicinskim stručnjacima, određeni slatkiši također mogu poboljšati izgled vaše kože.

“Jedite tamnu čokoladu”, preporučuje plastični kirurg Anthony Youn u TikTok videu. “Tamna čokolada sadrži puno polifenola i antioksidansa odličnih za vašu kožu.”

Međutim, trebali biste biti sigurni da čokolada koju uzmete sadrži najmanje 70 do 80 % kakaovca, kaže Youn. “Sve manje od toga vjerojatno će sadržavati previše šećera da bi bilo dobro za vas”, objašnjava.

Višestruke studije proučavale su učinke tamne čokolade protiv starenja, a jedna otkriva kako svakodnevna konzumacija flavanola kakaovca “poboljšava bore i elastičnost kože”, a rezultati su se pokazali nakon samo 12 tjedana.

  1. Losos

Prema Loveu, losos također može imati učinak izglađivanja bora. Njegov osobni favorit, „ukusan i izvrstan za vaš mozak“.

Love napominje kako vlažna koža općenito ima manje bora, a losos može povećati razinu vlažnosti. Osim toga, ukazuje na istraživanje koje sugerira kako ljudi koji jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, “imaju mladolik izgled”.

Naglašava kako losos uzgojen na farmi nije toliko zdrav kao divlji losos.

“Omega-3 masne kiseline u lososu ulovljenom u divljini izvrsne su za vaš mozak, a istraživanje s Oxforda pokazuje kako oni koji ili jedu puno zdrave, masne ribe poput lososa ili uzimaju dodatak ribljeg ulja ili dodatak B-kompleksa imaju manji rizik od Alzheimerove bolesti za 30 %”, kaže Love.

Aliksanian također ističe da su te masne ribe izvrsni prirodni izvori retinola (preformirani vitamin A).

“Neke od dobrobiti retinola možete dobiti iz hrane!” kaže, također ističući mliječne proizvode poput mlijeka i punomasnih sireva te žumanjke, kao druge prirodne izvore.

  1. Proteini kolagena

Iako se radi o dodatku, Love također preporučuje uvođenje proteina kolagena u vašu prehranu.

“Istraživanja pokazuju kako žene koje uzimaju dodatak proteina kolagena imaju jače kosti, jače mišiće i imaju manje bora na licu”, kaže on.