Qliniqa.hr

Crno ili bijelo vino? Studija otkriva koje je gore za rizik od raka?

Vijesti

Piše: dtm

petak, 4. travnja 2025.

Konzumacija alkohola može povećati rizik od nekih vrsta raka pri čemu količina i učestalost također utječu na rizik.

U tijeku su istraživanja o crnom vinu, s nekim dokazima koji podupiru da bi crno vino moglo smanjiti rizik od raka.

Meta-analiza opservacijskih studija objavljenih u Nutrients nastojala je usporediti potencijalne učinke bijelog i crnog vina na rizik od raka.

U svojoj analizi 42 studije, istraživači nisu pronašli povezanost crvenog ili bijelog vina s ukupnim rizikom od raka.

Međutim, kada su pogledali samo kohortne studije, otkrili su da je konzumacija bijelog vina povezana s povećanim rizikom od raka.

Qliniqa.hr

Konzumacija bijelog vina također je povezana s povećanim rizikom od raka kod žena. Izvor:Canva

Konzumacija bijelog vina također je povezana s povećanim rizikom od raka kod žena i povećanim rizikom od raka kože.

Kako bijelo i crno vino utječu na rizik od raka?

Autori ove meta-analize primjećuju da su istraživanja o konzumaciji vina i riziku od raka mješovita.

Za trenutnu meta-analizu, istraživači sa Škole za javno zdravstvo Sveučilišta Brown, Medicinske škole Warren Alpert Sveučilišta Brown i Medicinske škole Harvard pokušali su usporediti konzumaciju crvenog i bijelog vina i kako svaki napitak utječe na ukupni i pojedini rizik od raka.

Prvo su proveli opsežnu pretragu digitalnih arhiva Embase i Pubmed kako bi pronašli relevantne studije. Isključili su studije koje nisu specificirale vrstu vina i članke poput pregleda literature i eksperimentalnih studija.

Qliniqa.hr

Istraživači su radili analize podskupina promatrajući vrstu vina i vrstu raka. Izvor:Canva

U konačnu meta-analizu uključili su 22 studije slučaja-kontrole i 20 kohortnih studija. Istraživači su radili analize podskupina promatrajući vrstu vina i vrstu raka kada je bilo više od tri studije u vezi s vrstom raka.

Ispitali su nekoliko karcinoma specifičnih za mjesto, uključujući rak prostate, rak dojke kod žena, rak kože i rak pluća.

Također su proveli analize koje su uključivale samo kohortne studije jer one imaju manji rizik od pristranosti.

Trideset i sedam studija bavilo se rakom na određenom mjestu i konzumacijom crnog i bijelog vina, dok se pet bavilo samo crvenim vinom.

Kada su istraživači usporedili najveći s najnižim unosom vina, nisu pronašli vezu između unosa vina i rizika od raka. Također nisu primijetili razliku u tome kako crno ili bijelo vino utječu na rizik od raka.

Autorica studije, dr.sc. Eunyoung Cho., izvanredna profesorica epidemiologije i dermatologije na Brown School of Public Health, objasnila je sljedeće.

"Iako je dobro poznato da konzumacija alkohola (uključujući vino) povećava rizik od raka, mnogi ljudi smatraju crno vino zdravijom opcijom zbog viših razina antioksidansa u usporedbi s bijelim vinom. Naši nalazi nisu otkrili značajnu razliku u riziku od raka između crvenog i bijelog vina u cjelini. Glavna poruka je da nema sigurnih alkoholna pića u smislu prevencije raka.”

Kako se konzumacija alkohola može povezati s rakom kože?

“Jedna od mogućnosti je da bi prekomjerna konzumacija alkohola mogla biti povezana s visokorizičnim ponašanjem, kao što su opekline od sunca, sunčanje u zatvorenom prostoru ili nedovoljna upotreba kreme za sunčanje”, objasnila je dr. Cho.

“No još uvijek nije jasno zašto se bijelo vino čini ključnim čimbenikom. Naša studija sugerira da je potrebno više istraživanja kako bi se bolje razumjeli potencijalni mehanizmi koji stoje iza ovoga.”

Autori napominju da je komponenta crnog vina resveratrol i da neki dokazi podupiru njegova antikancerogena svojstva. Osim toga, crno vino ima više razine resveratrola od bijelog vina.

Međutim, ova meta-analiza nije pokazala da crno vino smanjuje rizik od raka. Istraživači priznaju da to može biti posljedica brzog metabolizma resveratrola, što dovodi do niskih razina resveratrola u tijelu nakon konzumiranja crnog vina, što možda neće dati korisne koncentracije.

Sveukupno, rezultati sugeriraju da crno vino možda nije bolji izbor u usporedbi s bijelim vinom kada je riječ o riziku od raka. Cho je primijetio da ova “studija, koja je jedna od prvih te vrste, dovodi u pitanje uvjerenje da je crno vino inherentno zdravije od bijelog vina.”

Koliko su pouzdani ovi nalazi o vinu i riziku od raka?

Ova meta-analiza ima neka ograničenja. Studije su bile promatračke, tako da nalazi ne mogu pokazati uzročnu vezu.

Studije su koristile upitnike o učestalosti unosa hrane koje su sami prijavili, a nisu sve studije koristile validirane upitnike o učestalosti unosa hrane. To je moglo dovesti do pogrešne klasifikacije i minimiziranja nalaza.

Istraživači priznaju da opaženi porast rizika od raka kože kod onih koji piju bijelo vino mogu biti povezani s različitim demografskim čimbenicima i čimbenicima životnog stila između onih koji piju bijelo i crno vino.

Međutim, uključene studije su uzele u obzir druge čimbenike rizika od raka kože, tako da istraživači sugeriraju da rezultati vjerojatno odražavaju pravi učinak bijelog vina na rizik od raka kože.