Qliniqa.hr

Dramatični rezultati: Koncentracija sperme kod muškaraca pala je za 50 posto u 40 godina!

Vijesti

Piše: dtm

petak, 26. siječnja 2024.

Kvaliteta sperme muškaraca u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji dramatično je pala u posljednjih 40 godina, s padom koncentracije sperme od 52,4 posto, prema nedavno objavljenoj studiji.

Najveće i najopsežnije istraživanje na ovu temu uključuje podatke iz 185 studije i 42.000 muškaraca diljem svijeta između 1973. i 2011. godine i čini se da potvrđuje strahove za muško reproduktivno zdravlje.

Stanje muške plodnosti jedno je od najžešćih pitanja u medicini posljednjih godina. Iako su brojne prethodne studije otkrile da broj i kvaliteta sperme padaju, neke su odbacile ili kritizirale studije zbog čimbenika kao što su dob uključenih muškaraca, veličina studije, pristranost u sustavima brojanja ili drugim aspektima metodologije.

Qliniqa.hr

Postoje brojne teorije o tome što se događa sa spermom. Izvor:Canva

Neke od problematika navedene su u analizi koju je objavilo Američko društvo za andrologiju, a koja se fokusira na muški reproduktivni sustav.

Međutim, Shanna H. Swan, jedna od autorica nove studije objavljene u Human Reproduction Update, rekla je da je nova meta-analiza toliko široka i sveobuhvatna, uključujući sva relevantna istraživanja objavljena na engleskom, da se nada da će ukloniti dio nesigurnosti.

Tada bi znanstvena zajednica mogla krenuti naprijed s ulaganjem svojih resursa u otkrivanje zašto se to događa. 

 

Qliniqa.hr

Analiza je otkrila padove samo za muškarce u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji, a ne i za one u Južnoj Americi, Aziji i Africi. Izvor:Canva

Analiza je otkrila padove samo za muškarce u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji, a ne i za one u Južnoj Americi, Aziji i Africi. To bi moglo značiti da postoji nešto specifično za određene kulture ili regije što utječe na spermu, ali isto tako je moguće da jednostavno još nema dovoljno podataka za izvlačenje čvrstih zaključaka o ostatku svijeta, objasnila je Swan.

Studija objavljena ranije ove godine o kineskoj pokrajini Hunan otkrila je da je 56 posto donacija sperme zadovoljilo kriterije za zdravlje 2001. naspram samo 18 posto 2015. godine.

Najvažniji podaci u novoj studiji uključivali su koncentracije sperme muškarca koji još nisu dokazali da su plodni. To su mlađi muškarci i još nisu očevi ili nemaju trudne partnerice. Istraživači su procijenili da su ti muškarci imali prosječnu koncentraciju sperme od 99 milijuna po mililitru 1973. godine, ali da je ta koncentracija pala na prosječnih 47 milijuna po mililitru 2011. godine.

To je uznemirujuća brojka s obzirom na to da se prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije muškarci s koncentracijom spermija manjom od 40 milijuna smatraju da imaju smanjenu vjerojatnost začeća, a oni s koncentracijom spermija manjom od 15 milijuna po mililitru vjerojatno neće moći imati djecu. Ovi brojevi znače da “iznenađujuće veći udjeli muškaraca spadaju u neplodne i kategorije smanjene plodnosti”, pojašnjava Swan.

Postoje brojne teorije o tome što se događa sa spermom.

Tijekom životnog vijeka, muškarci su izloženi brojnim stvarima koje potencijalno mogu utjecati na koncentraciju spermija: pesticidima, olovu, X-zrakama, stresu i bezbrojnim drugim čimbenicima.

Pitanje sperme nije samo rađanje djece. Ima veće implikacije na zdravlje muškaraca. Loše zdravlje sperme povezano je s kardiovaskularnim problemima, pretilošću, rakom i općenito s višim stopama hospitalizacije i smrti, prenosi The Washington Post.

Dok se očekivani životni vijek muškaraca općenito produljuje zahvaljujući napretku u medicinskoj skrbi, prehrani i sanitarnim uvjetima, nije nezamislivo da bi se to jednog dana moglo preokrenuti. “Nizak broj spermija signal je da nešto nije u redu s ukupnim zdravljem muškaraca“, kaže Swan.