Opsežno američko istraživanje je pokazalo kako prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i grahoricama može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine.
Nova studija provedena u Sjedinjenim Državama kojom je bilo obuhvaćeno 79.950 muškarca otkrila je da je u onoj skupini koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane rizik od razvoja raka debelog crijeva bio za 22 posto manji u usporedbi s onima koji su jeli najmanje količine takvih namirnica.
No istraživači nisu pronašli takvu povezanost u slučaju žena, piše Hina, a studijom ih je bilo obuhvaćeno 93.475.
Kolorektalni rak treći najčešći rak u svijetu
“Kolorektalni rak je treći najčešći rak u svijetu. Od njega u svijetu oboli svaki 23 muškarac i svaka 25 žena”, rekao je znanstvenik Jihye Kim s južnokorejskog Sveučilišta Kyung Hee.
Tim znanstvenika zaključuje kako konzumacija svježeg voća i povrća, graha i žitarica ima određeni inhibitorni učinak na rak crijeva. Osim toga, smanjenjem unosa prerađenog mesa i rafiniranog šećera također se može smanjiti rizik, piše Europien Journal of Gastroentherology.
Antioksidansi iz voća i povrća mogli bi biti razlog smanjenja rizika od razvoja raka debelog crijeva. Izvor:Canva
Ispitanicima su bili ponuđeni sljedeći odgovori: određenu namirnicu konzumiram “nikad ili rijetko” ili “dva ili više puta dnevno”. Kada su posrijedi napitci, odgovori su se kretali u rasponu od “nikad ili gotovo nikad” do “četiri ili više puta dnevno”.
Skupine namirnica razvrstane su u tri skupine: zdrava biljna hrana (cjelovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput leće i slanutka, čaj i kava), manje zdrava biljna hrana (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri) i hrana životinjskog porijekla (životinjska mast, mliječni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).
Istraživači su podijelili dnevnu konzumaciju od po 1000 kcal na kvintile, od najveće konzumacije do najmanje. U prosjeku su muškarci na početku studije imali 60 godina, a žene prosječno 59.
Antioksidansi iz voća, povrća i cjelovitih žitarica smanjuju rizik
“Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala, koje mogu rezultirati rakom”.
“S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena”, piše Hina.
Pročitaj više:
Potvrđena ranija saznanja
Dr. Helen Croker, voditeljica odjela za istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka kazala je kako “ona i kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer potvrđuje ranija saznanja i dokaze po kojima konzumacija povrća, cjelovitih žitarica i grahorica smanjuje rizik od razvoja raka crijeva”.
Dodala je i da se “preporučuje ograničeno konzumiranje crvenog mesa i izbacivanje iz prehrane mesnih prerađevina”.
“Zanimljivo je da je u ovoj studiji biljna prehrana povezana s manjim rizikom od razvoja raka crijeva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao biti to što su muškarci općenito u organizam unosili manje biljnih namirnica, a češće su konzumirali meso od žena”.