Qliniqa.hr

Je li vegetarijanska prehrana previše riskantna? Istraživači dokazali koje rizike donosi

Prehrana

Piše: dtm

nedjelja, 17. prosinca 2023.

Novo istraživanje pokazalo je da vegetarijanska prehrana može povećati nečiji rizik od prijeloma kuka. Istraživači pretpostavljaju da je to zbog manjeg unosa proteina u usporedbi s drugim vrstama prehrane.

Stručnjaci preporučuju vegetarijancima da daju prednost kvalitetnim proteinima u svojoj prehrani kako bi smanjili rizik od prijeloma.

Qliniqa.hr

Novo istraživanje postavlja pitanje: Je li vegetarijanska prehrana previše riskantna? Izvor:Pexels

Ne može se poreći da je slijeđenje vegetarijanske prehrane povezano s nizom pozitivnih zdravstvenih ishoda, uključujući zaštitu od određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, nova istraživanja ukazuju na potencijalnu lošu stranu prehrane na biljnoj bazi. Na temelju procjene više od 400.000 odraslih osoba, nova studija pokazala je da i muškarci i žene koji slijede vegetarijansku prehranu imaju veći rizik od prijeloma kuka u odnosu na one koji u svoju prehranu uključuju životinjske bjelančevine.

Novo istraživanje postavlja pitanje: Je li vegetarijanska prehrana previše riskantna za usvajanje ili jednostavno zahtijeva neke mjere opreza kako biste održali zdravlje svojih kostiju?

Veza između prehrane i rizika od prijeloma kuka

Prijelomi kuka su bolna iskustva koja mogu ozbiljno utjecati na nečiju kvalitetu života. Otprilike 18% žena doživjet će prijelom kuka tijekom svog života, u usporedbi s oko 6% muškaraca. Kako biste smanjili rizik od prijeloma kuka, korisno je dati prioritet zdravlju kostiju. Jedan od najlakših načina za to je prehrana.

Qliniqa.hr

Istraživački tim nije otkrio razliku u učestalosti prijeloma kuka među ljudima koji redovito jedu meso. Izvor:Canva

Kako bi se istražilo utječe li određena prehrana na rizik od prijeloma kuka, nova je studija procijenila više od 400.000 ljudi koji su bili klasificirani kao redovito jedu meso, povremeni konzumenti mesa, peskatarijanci ili vegetarijanci, te je utvrđeno koliko ih je u svakoj skupini doživjelo prijelom kuka.

Od 413.914 uključenih sudionika, bilo je 3.503 slučajeva prijeloma kuka, što je 0,8% uzorka skupine. Istraživači su otkrili da su i vegetarijanci i vegetarijanke imali 50% veći rizik od prijeloma kuka u odnosu na obične mesojede.

Istraživački tim nije otkrio razliku u učestalosti prijeloma kuka među ljudima koji redovito jedu meso i ljudima koji meso jedu povremeno. Peskatarci su imali malo veći (neznačajan) rizik od prijeloma kuka nego obični mesojedi.

Zašto vegetarijanska prehrana može povećati rizik od prijeloma

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto oni koji slijede vegetarijansku prehranu mogu imati povećan rizik od prijeloma kostiju. Vegetarijanci obično imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) od onih koji jedu meso. 

Prema istraživaču Jamesu Websteru, ovaj niži indeks tjelesne mase (BMI) dio je razloga zašto je primijećen veći rizik od prijeloma kuka, vjerojatno zato što “nešto masne mase pomaže ublažiti udarac na kosti tijekom pada ili jer je s nižim BMI-om veća vjerojatnost da će zdravlje kostiju i mišića biti loše.

Drugi razlozi mogli bi uključivati manji unos proteina hranom i niže razine vitamina D, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo”.

U novoj studiji, vegetarijanci su unosili manje proteina, željeza, joda, niacina, selena, vitamina B12 i vitamina D od ostalih prehrambenih skupina. Ova skupina također nije zadovoljila dnevni preporučeni unos proteina.

To sugerira da nedovoljna konzumacija proteina povećava nečiju vjerojatnost prijeloma kuka. S druge strane, moglo bi se tvrditi da je i suprotno istinito, povećana konzumacija proteina može pomoći u smanjenju rizika od prijeloma kuka među vegetarijancima.

Iako studija sugerira da vegetarijanska prehrana može povećati rizik od prijeloma kuka, ovi rezultati ne znače da bi ljudi trebali u potpunosti izbjegavati ovaj obrazac prehrane.

Umjesto toga, povećani rizik od prijeloma kuka treba odvagnuti u odnosu na potencijalne dobrobiti koje nudi vegetarijanska prehrana.

Qliniqa.hr

Oslanjanje na druge biljne mliječne proizvode može osigurati kalcij i vitamin D. Izvor:Pexels

Dijetetske smjernice preporučuju vegetarijancima da uzimaju tri porcije mliječnih proizvoda dnevno kako bi lakše konzumirali dovoljno kalcija, proteina, vitamina D, kalija i magnezija, među mnogim drugim nutrijentima koji podupiru zdravlje kostiju.

Za ljude koji izbjegavaju kravlje mlijeko, sojino mlijeko jedina je alternativa mliječnom mlijeku koja se smatra nutritivno ekvivalentnom i trebala bi se koristiti kao “zamjena” na biljnoj bazi.

Oslanjanje na druge biljne mliječne proizvode može osigurati kalcij i vitamin D, ali oni imaju mnogo manje proteina od mliječnih proizvoda i proizvoda na bazi soje.

Ovisno o prehrani osobe, može biti indicirano uzimanje vitamina D, proteina ili drugog dodatka prehrani koji pomaže popuniti prehrambene nedostatke, piše Health. Ovaj pristup treba istražiti samo s pružateljem zdravstvenih usluga kako bi se osiguralo da su odabrane odgovarajuće doze i oblici.

Iako nova studija sugerira da oni koji izbjegavaju životinjsko meso imaju 50% veći rizik od prijeloma kuka tijekom života, to ne znači da vegetarijanci moraju jesti meso kako bi smanjili rizik.