Qliniqa.hr

Fenomen ženske intuicije: Mit ili istina? Evo što kaže znanost, a što CIA!

Mentalno zdravlje

Piše: dtm

četvrtak, 9. studenoga 2023.

Na intuiciju ili šesto čulo mnogi se od nas oslanjaju za brze prosudbe i odluke koje mijenjaju život.

Zavirit ćemo u znanost prastarog fenomena ženske intuicije. Čak i CIA zna kako su žene bolji špijuni.

Intuicija se može opisati kao sposobnost našeg mozga oslanjanja na unutarnje i vanjske znakove dok donosi brze odluke u trenutku na temelju instinkta. Često se javlja podsvjesno.

“Baš poput mozga, u crijevima postoje neurotransmiteri koji mogu odgovoriti na podražaje iz okoline i emocije u sadašnjosti, ne radi se samo o prošlim iskustvima”, pojašnjava Judith Orloff. Kada se aktiviraju ti neurotransmiteri, možete osjetiti “leptiriće” ili nelagodu u trbuhu.

Istraživači teoretiziraju kako instinkt igra veliku ulogu u intuiciji tako što šalje signale vašem mozgu. Slušajte svoj instinkt. To šesto čulo koje vam govori kako nešto možda nije u redu, osobito ako osjećate opasnost.

Ako ga poslušate i pogriješite, ništa niste izgubili. Možda ste išli dužim putem kući ili ste svratili u trgovinu dok osjećaj ne prođe. Ako ga ne poslušate, stvari bi mogle ispasti jako loše. Češće nego ne, vaš instinkt ima pravo, stoga ga slušajte!

Znanost sugerira kako je ženska intuicija proizvod evolucije.

Ženke s jakom sposobnošću razumijevanja i predviđanja potreba svojih potomaka i partnera napreduju u odnosu na ženke s inferiornim osjetilima, navodi Executive matchmakers. Razvile su dubok osjećaj zapažanja postajući osjetljive na emocije i neverbalne znakove drugih.

Žene mogu pokazivati više intuicije, empatije, suradnje, samokontrole i odgovarajuće zabrinutosti zbog povećanog protoka krvi u mozgu.

 

Također žene su bolje u pokazivanju svojih emocija izrazima lica, tonom glasa i govorom tijela. S druge strane, muškarci su bolji u skrivanju svojih emocija i održavanju pokeraškog lica, ali žene ih često još uvijek mogu dekodirati.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu samo žene te koje gaje tajanstveni instinkt, navodi WebMD. “Muškarci mogu biti snažno intuitivni i imati iste sposobnosti kao i žene”, kaže Orloff. “Ali u našoj kulturi na intuiciju gledamo kao na nešto što nije muževno.”

Qliniqa.hr

Muškarci isto mogu biti snažno intuitivni. Izvor: Pexels

Istraživanja neverbalnih komunikacijskih vještina pokazuju kako su žene bolje u čitanju izraza lica i emocija. Kao rezultat toga, veća je vjerojatnost kako će uhvatiti podsvjesne znakove drugih.

Sveučilište Cambridge provelo je eksperiment pokazujući ljudima slike očiju. Ispitanici su zatim zamoljeni zaključiti raspoloženje osobe na temelju izgleda očiju na fotografiji. Ne iznenađujuće, dame su dominirale.

Uspoređujući MRI skeniranje aktivnosti mozga, ženski mozak otkriva povećani broj neuronskih veza. To ga čini učinkovitijim i pomaže u tumačenju nečijeg društvenog okruženja.

S druge strane, muški je mozak neurološki ustrojen kao logičniji, što ga čini učinkovitijim u povezivanju percepcije s djelovanjem. Ovo pomaže muškarcima biti intuitivniji. Oni također imaju bolju prostornu inteligenciju.

Qliniqa.hr

Obratite pozornost na svoje tjelesne reakcije. Izvor: Pexels

Prvo obratite pozornost na svoje tjelesne reakcije. Možda pokušavate odlučiti trebate li prihvatiti novi posao koji vam daje dvostruko veću plaću od vaše trenutne. Vaša glava kaže ‘Naravno!’, ali primjećujete kako osjećate mučninu u želucu ili ste iscrpljeni. To je intuitivan znak kako biste se trebali odmaknuti i stvarno proučiti ponudu.

Također morate biti sigurni kako ne brkate jake emocije s intuicijom. “Strah, želja i panika mogu stati na put intuiciji”, kaže Orloff. “Važno se stvarno usredotočiti na taj unutarnji glas.”

I povijest i znanost slažu se kako je ženska intuicija više od pukog mita. Slušajte taj mali glas u svojoj glavi.

Vjerujte svom osjećaju!