Qliniqa.hr

Istraživanje dalo odgovor: Pomaže li sok od naranče kod prehlade?

Zdravlje

Piše: nr

utorak, 14. studenoga 2023.

Kad imate običnu prehladu vjerojatno posežete za sokom od naranče, no zapravo vitamin C čini razliku.

Stručnjaci preporučuju prehranu s visokim udjelom vitamina C prije nego što se razbolite, kako bismo spriječili bolest u sezoni prehlade i gripe.

Nakon pojave simptoma prehlade, sok od naranče nije učinkovito liječenje. Međutim, ako se naranče jedu prije pojave simptoma i u dovoljnim količinama (ekvivalent tri naranče dnevno, prema istraživanjima), uneseni vitamin C može pomoći u smanjenju trajanja simptoma.

Pomaže li sok od naranče doista ako ste prehlađeni?

Qliniqa.hr

Sok od naranče može pomoći u jačanju imuniteta. Izvor: Pexels

Jeste li i vi među onima kojima su mame davale sok od naranče kad se niste osjećali dobro? Ta se vaša obiteljska tradicija vjerojatno veže uz pretpostavku o vitaminu C.

“Vjerujemo kako će se trajanje naše prehlade skratiti ako konzumiramo puno vitamina C“, ističe nutricionistica Amy Shapiro, te dodaje kako kako sok od naranče uz vitamin C sadrži i kalij i vitamin A, koji isto tako mogu pomoći u jačanju imuniteta.

“Doživljavamo upalne reakcije u našem tijelu kada imamo običnu prehladu jer je imunološki sustav obično napadnut od strane virusa”, pojašnjava doktorica Silvia Robalino za Health.

“Vitamin C ima ulogu u održavanju integriteta imunološkog sustava i podržavanju funkcije mnogih imunoloških stanica.”

Dok hranjive tvari koje se nalaze u soku od naranče teoretski zvuče kao od pomoći kad god osjetite prehladu, stručnjaci ističu kako postoji vrlo malo istraživanja koja su se posebno bavila dobrobitima soka od naranče kod prehlade.

Nutricionistica Shapiro dodaje, “istraživanje pokazuje kako redovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani može pomoći u sprječavanju simptoma prehlade, ali uzimanje nakon što ste već prehlađeni ne skraćuje trajanje”.

Qliniqa.hr

Jedite cijele naranče umjesto samo soka od naranče. Izvor: Pexels

Evo kako možete dobiti više prednosti vitamina C za jačanje imuniteta, kao i drugih vitamina koji mogu pridonijeti imunitetu i pomoći u obrani od prehlade.

Izvori vitamina C za jačanje vašeg imunološkog sustava

Iako su agrumi, a posebno sok od naranče, stekli reputaciju najboljeg izvora vitamina C postoje i druge namirnice s još većom koncentracijom vitamina C kao što su acerola trešnje, čili papričice, paprike babure, kivi, limun, grejp, jagode, rajčice.

I naranče su izvor vitamina C, međutim, preporučuje se konzumaciju cijelih umjesto samo soka od naranče. Ne samo što cijele naranče sadrže hranjiva vlakna, već nemaju dodane šećere kao mnogi sokovi, što može biti negativna stvar za tijelo koje se bori s bolešću.

Qliniqa.hr

Dnevna doza vitamina C. Izvor: Pexels

Trebate li uzimati dodatke vitamina C za prehladu?

Uzimanje dodataka vitamina C može osigurati redovitiju dozu vitamina C nego ako samo računate na svoju prehranu.

Preporučuje se uključivanje dodataka vitamina C tijekom sezone prehlade i gripe, jer se tako osigurava dovoljna količina vitamina za podršku imunološkom sustavu bez obzira na izbor hrane tog dana, tjedna ili mjeseca.

Međutim, stručnjaci naglašavaju kako suplementi ne bi trebali biti prvi izbor. Umjesto toga, dajte prednost zadovoljavanju potreba za vitaminom C kroz uravnoteženu, hranjivu prehranu.

Qliniqa.hr

Brinite o održavanju hidracije organizma. Izvor: Pexels

Dodatne navike za jačanje imuniteta

Osim vitamina C za jačanje vašeg imunološkog sustava postoje i drugi vitamini i minerali koje također treba uzeti u obzir.

Cink može pomoći u skraćivanju trajanja prehlade za dan-dva ako se uzme unutar prva 24 sata od simptoma i može spriječiti infekcije gornjih dišnih putova koje nastaju nakon prehlade.

Bazga također ima visok sadržaj vitamina C i može pomoći u jačanju imuniteta i smanjiti trajanje prehlade/gripe.

Ipak, pazite koliko cinka unosite jer previše cinka može dovesti do trajnog gubitka mirisa, upozorava Biron. Posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.

Ne samo kada ste prehlađeni, već i za svakodnevno zdravlje brinite o održavanju hidracije organizma.

“Kada vam sluznica postane suha i ispucana, klice mogu ući i uzrokovati bolest, ističu liječnici”

Iako su svi ovi savjeti izvrsni za jačanje imuniteta, učinkovitiji su ako se učine prije nego što se prehladite, a ne tek nakon što ste već bolesni u krevetu i šmrcate.