Prethodna istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masne kiseline igraju ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju osobe. Ove esencijalne masne kiseline tijelo ne proizvodi i moraju se dobiti putem hrane.
Istraživači sa Sveučilišta u Georgiji otkrili su da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu ponuditi zaštitu od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, želuca i pluća. Prošla istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masne kiseline igraju važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju osobe.
Uglavnom se nalaze u masnoj ribi ili biljnim izvorima, obje ove esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u održavanju pravilnog funkcioniranja mozga, kao i u pomaganju u rastu i razvoju tijela.
Oni s višim razinama omega-6 imali su smanjen rizik od razvoja 14 od 19 vrsta raka. Izvor:Canva
Tijelo ne može proizvesti niti jednu od ovih masnih kiselina, što znači da se one moraju dobiti putem hrane ili uzimanjem dodataka ribljem ulju.
Pouzdani izvor za omega-3 ili omega-6:
Ranija istraživanja povezala su omega-3 s nižim rizikom od stanja poput demencije i bolesti srca, kao i s poboljšanim zdravljem očiju. Druge studije pokazuju da omega-6 može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i smanjenju upale u tijelu.
Sada, istraživači sa Sveučilišta u Georgiji kažu da omega-3 i omega-6 masne kiseline također mogu ponuditi zaštitu od nekoliko vrsta raka. Studija je nedavno objavljena u International Journal of Cancer.
Pročitaj više:
Visoke razine omega-3, omega-6 povezane s manjim rizikom od raka
Oko 30.000 sudionika istraživanja razvilo je rak tijekom razdoblja istraživanja. Od 19 vrsta raka na koje su se istraživači usredotočili, otkrili su da su više razine omega-3 i omega-6 u krvi povezane s ukupno nižom učestalošću raka.
Sudionici studije s visokim razinama omega-3 u krvi imali su niže stope razvoja raka probavnog sustava – uključujući rak debelog crijeva i želuca – kao i raka pluća. Oni s višim razinama omega-6 imali su smanjen rizik od razvoja 14 od 19 vrsta raka, uključujući rak mozga, štitnjače, bubrega, mjehura, pluća, gušterače i debelog crijeva.
“Naša je studija dala veliku sliku o zaštitnim vezama omega-3 i omega-6 masnih kiselina s pojavom raka, uključujući ukupni rak i 14 od 19 specifičnih tipova raka. Općenito, ovi nalazi podupiru povećani unos nezasićenih masti — odnosno omega-3 i omega-6 masnih kiselina — kako bi se smanjio rizik od raka.” — dr. Kaixiong 'Calvin' Ye
“Štoviše, otkrili smo da je zaštitna povezanost omega-3 s ukupnim rakom jača u mlađoj dobnoj skupini i u žena. S druge strane, zaštitna povezanost omega-6 s ukupnim rakom jača je u starijoj dobnoj skupini, u muškaraca i u trenutnim pušačima” dodao je Ye.
Pročitaj više:
Kako povećati esencijalne masne kiseline u prehrani?
Za čitatelje koji žele povećati unos esencijalnih masnih kiselina, nutricionisti savjetuju da se usredotoče “prvo na hranu” kao primarni izvor za zadovoljavanje naših osnovnih makro- i mikronutrijenata, ako je moguće, navodi MNT.
Hrana bogata omega-3, omega-6 masnim kiselinama uključuje:
Biljni izvori:
- laneno sjeme
- chia sjemenke
- orasi
- zrna soje
- sjemenke konoplje
- alge
- pšenične klice
- sjemenke suncokreta
- tofu
- špinat i zeleno lisnato povrće
- portulak
Životinjski izvori, posebno hladnovodna riba, koja ima manje žive, bogati su izvori omega-3 masnih kiselina. Dvije porcije tjedno za prosječnu odraslu osobu preporučena su količina za porciju.
- losos
- skuša
- inćuni
- sardine
- haringa
- tuna, pastrva, bakalar i druge vrste ribe
Omjer omega-6 masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina i kvaliteta njihovog izvora također igraju značajnu ulogu u tome hoće li ti hranjivi sastojci biti korisni zajedno s raznim čimbenicima jedinstvenim za tu osobu, kao što je mikrobiom zdravlje i genetika, istaknuli su liječnici.