Qliniqa.hr

Novo istraživanje pokazalo benefite kontracepcijskih pilula

Lijekovi

Piše: ak

ponedjeljak, 8. srpnja 2024.

Nedavno istraživanje pokazuje kako žene koje koriste oralne kontraceptive imaju manju vjerojatnost od ozljede mišića i tetiva. Iako su potrebna dodatna istraživanja, stručnjaci sugeriraju da bi to moglo biti povezano s hormonskom ravnotežom.

Stručnjaci kažu kako su pravilno zagrijavanje i hlađenje, istezanje, održavanje pravilne forme i adekvatan odmor i oporavak ključni čimbenici u sprječavanju ozljeda mišića i tetiva.

Studija objavljena u Medicine & Science in Sports & Exercise otkriva kako su sudionice koje su koristile kontracepcijske pilule imale manju vjerojatnost doživjeti istegnuća mišića ili tetiva od muških sudionika, što su najčešće vrste mišićno-koštanih ozljeda u sportu.

“Ovo otkriće ima potencijal za unaprjeđenje preventivnih strategija i kliničkih intervencija kod mišićno-tetivnih ozljeda za različite ženske populacije”, kaže Luis Rodriguez, vodeći autor studije.

Ovi rezultati naglašavaju kako razine hormona mogu utjecati na osjetljivost osobe na ozljede i kako oralni kontraceptivi mogu igrati ulogu u ublažavanju tog rizika.

Sportašice koje su uzimale kontracepcijske pilule imale su pet puta manju vjerojatnost razviti ozljede mišića ili tetiva, navodi National Geographic. Ali jesu li koristi vrijedne rizika?

Evo što još trebate znati o studiji, kako bi vas kontracepcijske pilule mogle zaštititi od ozljeda mišića i strategijama koje preporučuju stručnjaci za sprječavanje takvih ozljeda.

Qliniqa.hr

Razine hormona mogu utjecati na osjetljivost osobe na ozljede. Izvor: Pexels

Ljudi koji su uzimali pilule imali su znatno manje ozljeda mišića i tetiva od ostalih

Rodriguez i njegovi kolege koristili su nacionalnu zdravstvenu bazu podataka kako bi istražili skup podataka o ortopedskim ozljedama. Promatrali su udio ozljeda mišića i tetiva u donjim dijelovima tijela u usporedbi s ukupnim brojem ortopedskih ozljeda u različitim skupinama, uključujući muškarce, žene koje su koristile oralne kontraceptive najmanje godinu dana prije ozljede i nastavile ih koristiti kasnije, te žena koje nikada nisu koristile oralne kontraceptive.

Studija se usmjerila na opću populaciju pacijenata u dobi od 18 do 39 godina s indeksom tjelesne mase (BMI) u rasponu od normalnog do prekomjerne težine. Svaka kohorta sastojala se od 42.267 pacijenata.

Bile su uključne monofazne, dvofazne, trofazne i četverofazne oralne kontraceptivne pilule, različite formulacije osmišljene za različite razine hormona tijekom menstrualnog ciklusa.

Nakon razmatranja faktora kao što su dob, BMI (indeks tjelesne mase), spol i geografski položaj, istraživači su otkrili kako su sudionice koje koriste oralne kontraceptive imale manje ozljeda mišića i tetiva u usporedbi sa sudionicama koje ih nisu koristile i u usporedbi s muškim sudionicima. Konkretno, samo 0,55 % ortopedskih ozljeda bile su ozljede mišića i tetiva kod onih na kontracepciji, u usporedbi s 2,55 % za one koje nisu koristile oralne kontraceptive i 3,49 % za muškarce, navodi Verywell Health.

Rodriguez kaže kako bi ovi nalazi također mogli dati uvid u rizik od ozljeda kod žena na koje utječu stanja koja uključuju hormonsku neravnotežu i promijenjeno hormonsko okruženje, kao što su “žene sa sindromom policističnih jajnika, nepravilnostima menstrualnog ciklusa i hormonskim promjenama nakon menopauze.”

Qliniqa.hr

Ozljede mišića i tetiva kod sportašica češće se javljaju tijekom određenih faza menstrualnog ciklusa. Izvor: Unsplash

Zašto bi kontracepcijske pilule mogle spriječiti ozljede mišića i tetiva?

Treba još istraživanja kako bismo razumjeli kako kontracepcijske pilule mogu utjecati na ozljede mišića i tetiva, ali to može imati veze s razinama hormona, smatra Rodriguez.

“U ovom trenutku ne znamo, ali istraživanje pokazuje da žene s niskom razinom estrogena, primjerice nakon menopauze, imaju lošije zdravlje mišićno-koštanog sustava u usporedbi sa ženama s normalnom razinom”, kaže Rodriguez.

Drugi stručnjaci sugeriraju kako bi kontracepcijske pilule mogle pomoći u sprječavanju ozljeda mišića i tetiva jer utječu na estrogen, hormon neophodan za održavanje reproduktivnog i seksualnog zdravlja.

Preliminarni i kontroverzni podaci pokazuju kako se ozljede mišića i tetiva kod sportašica češće javljaju tijekom određenih faza menstrualnog ciklusa kada su razine estrogena visoke, a razine progesterona niske, kaže ginekologinja Mary Jacobson.

Iako su dokazi još uvijek mješoviti, “većina studija ukazuje na to da su žene osjetljivije na ozljede neposredno prije ovulacije“, kaže liječnica sportske medicine Gillian Wooldridge.

Međutim, estrogen, koji se nalazi u kontracepcijskim pilulama, može pomoći u poboljšanju mišićne mase i snage dok također povećava sadržaj kolagena u vezivnom tkivu, kaže Jacobson. Ali previše estrogena može učiniti tetive i ligamente manje krutim, što povećava mogućnost ozljeda.

Kontracepcijske pilule s mješavinom estrogena i progestina mogle bi pomoći u sprječavanju previsokih razina estrogena, što bi smanjilo rizik od ozljeda, dodaje.

“Znamo kako su trajno niske razine ženskih spolnih hormona, koje dovode do izostanka menstruacije kod sportašica (nazivaju se trijada sportašica), štetne za zdravlje kostiju i povećavaju rizik od stres fraktura”, kaže Jacobson. Međutim, uzimanje hormonskih lijekova može pomoći u izbjegavanju ovih rizika uravnotežujući razine hormona.

Qliniqa.hr

Kontracepcijske pilule mogu smanjiti učestalost migrena povezanih s menstruacijom. Izvor: Pexels

Druge potencijalne dobrobiti kontracepcijskih pilula

Osim zaštite od trudnoće, kontracepcijske pilule nude mnoge druge prednosti, kaže Jacobson. Oni mogu učiniti vašu menstruaciju redovitom, lakšom i kraćom, pomoći u smanjenju ili ublažavanju menstrualnih grčeva i smanjiti rizik od raka maternice, jajnika i debelog crijeva.

Uz to, kontracepcijske pilule mogu liječiti akne i neželjeni rast dlaka te određene poremećaje koji uzrokuju obilno krvarenje i menstrualne bolove, poput fibroida i endometrioze, kaže Jacobson.

Ako se koriste kontinuirano, kontracepcijske pilule također mogu smanjiti učestalost migrena povezanih s menstruacijom, “iako se ne bi trebale koristiti ako imate migrene s aurom”, kaže Jacobson. “Također se mogu koristiti za liječenje teškog krvarenja i boli zaustavljanjem menstruacije.”

Neka su istraživanja pokazala da žene koje koriste oralne kontracepcijske pilule mogu doživjeti manju učestalost ozljeda prednjeg križnog ligamenta, navodi Rodriguez. Međutim, naglašava kako “još uvijek ima puno neodgovorenih pitanja” u vezi s manje poznatim dobrobitima korištenja kontracepcije.

Qliniqa.hr

Uporaba kontraceptiva možda nije za svakoga jer postoje neki rizici poput probavnih problema. Izvor: Canva

Koji su rizici uzimanja kontracepcijskih pilula?

Iako postoje prednosti korištenja oralnih kontraceptiva, treba napomenuti kako njihova uporaba možda nije za svakoga jer postoje neki rizici kojih treba biti svjestan, upozorava Jacobson. To uključuje mali povećani rizik od duboke venske tromboze ili krvnih ugrušaka, srčanog udara, moždanog udara i tumora jetre.

Neki pojedinci mogu imati probavne probleme poput nadutosti, povećanja apetita, nelagode u trbuhu i mučnine, pojašnjava ortopedska kirurginja Myra Trivellas.

Trivellas dodaje i da oralni kontraceptivi također mogu uzrokovati hormonske nuspojave, kao što su promjene raspoloženja, depresija, mentalne promjene i glavobolje. Oni također mogu stupiti u interakciju s određenim lijekovima, “potencijalno smanjujući njihovu učinkovitost ili uzrokujući štetne učinke”.

Drugi načini prevencije ozljeda mišića

Prema Trivellasu i Jacobsonu, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste spriječili ozljede i istegnuća mišića:

  • zagrijavanje prije tjelesne aktivnosti i hlađenje uz lagano istezanje nakon aktivnosti
  • postupno povećavajte intenziteta i trajanja treninga
  • održavajte formu pravilnim vježbanjem
  • uključite razne vježbe i aktivnosti
  • osigurajte adekvatan odmor između treninga za popravak i obnovu mišićnog tkiva
  • odmarajte se redovito
  • održavajte uravnoteženu prehranu i ostanite hidrirani
  • slušajte svoje tijelo.

Iako žene koje uzimaju oralne kontracepcijske pilule mogu imati manji rizik od ozljeda mišića i tetiva, stručnjaci naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se u potpunosti shvatilo zašto bi to mogao biti slučaj. Preporučuju zagrijavanje, održavanje pravilne forme i odgovarajući odmor kako bi se spriječile ozljede mišića.

Kao i sa svim lijekovima, treba znati zašto uzimate oralne kontraceptive, koje mogu biti potencijalne nuspojave, kao i potencijalne dobrobiti.