Qliniqa.hr

Sintetski hormon u kontracepcijskim pilulama povezan je s ovim stanjima

Vijesti

Piše: qliniqa

nedjelja, 9. lipnja 2024.

Kombinirana hormonska kontracepcijska pilula drugi je najpopularniji oblik kontracepcije uz kondome. Etinilestradiol se koristi u kontracepcijskim pilulama otkako je prvi put stvoren prije 60 godina.

Istraživači su otkrili da su štakori kojima je davan ovaj hormon pokazali više ponašanja povezanih s anksioznošću, u usporedbi s prirodnijim estrogenom koji se koristi u modernijem obliku kontracepcijskih pilula. Istraživači su otkrili da su štakori kojima su davani sintetski estrogeni koji se koriste u kontracepcijskim pilulama pokazivali veće znakove tjeskobe od onih koji su davali prirodne estrogene.

Studija je pokazala da su sintetski estrogeni povezani s višim globulinom koji veže spolne hormone i nižim razinama steroidnih hormona u usporedbi s prirodnim. Istraživači su predstavili svoje rezultate na ENDO 2024, godišnjem sastanku Endocrine Society u Bostonu, M.A., od strane kandidata za doktorat na Sveučilištu Midwestern.

Prirodni estrogen korišten u ovoj studiji bio je kombinirani oralni kontraceptiv NOMAC-E2, poznat kao Zoely, a proizvodi ga farmaceutska tvrtka Merck, piše MedialNewsToday. Sintetski estrogen koji se koristi u većini kombiniranih hormonskih kontracepcijskih pilula na tržištu je vrlo potentan sintetski estrogen koji se zove etinil estradiol.

Qliniqa.hr

Autori primjećuju da su razine vrste estradiola proizvedene u jajnicima bile ispod granice. Izvor:Canva

Istraživači su tražili prirodni estrogen koji bi koristili u kombiniranim hormonskim kontracepcijskim pilulama od njihovog početka prije 60 godina, ali one nisu bile dovoljno jake da te pilule budu učinkovit oblik hormonske kontracepcije.

To se promijenilo 2011. kada je Zoely predstavljen na tržištu. Abigail Hegwood, doktorica znanosti koja je provela studiju, rekla je da je htjela istražiti novi, prirodni estrogen na tržištu jer je postala svjesna da postoji malo epidemioloških podataka o nuspojavama specifičnih progestina i estrogena. 

Drugačije ponašanje sa sintetskim estrogenom

Tri skupine od 12 ženki štakora dobile su ili etinil estradiol, sintetski estrogen s dienogestom, progestin koji se često kombinirao s njim u oralnoj kombiniranoj hormonskoj kontracepciji, ili estradiol valerat, prirodni estrogen s dienogestom, ili kontrolu, davanu supkutanom pumpom tijekom 28 dana.

Istraživači su testirali prostornu svijest i anksioznost štakora u testu labirinta, između 20. i 28. dana, i prikupili uzorke 28. dana. Istraživači su otkrili da su štakori imali slično prostorno pamćenje u sve tri skupine. Međutim, oni koji su dobili sintetski estrogen imali su drugačiji odgovor na zadatak prostornog pamćenja u testu labirinta, za koji se vjeruje da je povezan s ponašanjem sličnim anksioznosti kod štakora.

Uzorci seruma također su pokazali da obje vrste estrogena smanjuju cirkulirajući testosteron i progesteron. Autori primjećuju da su razine vrste estradiola proizvedene u jajnicima bile ispod granice detekcije u više od polovice štakora kojima je davan etinil estradiol.

Qliniqa.hr

Iako je bilo moguće da bi kombinirana hormonska kontracepcija mogla utjecati na mozak, bilo je vjerojatno da bi taj učinak bio mali. Izvor:Pexels

Kako je estrogen povezan s prostornim pamćenjem i anksioznošću

Prethodna istraživanja su pokazala da više razine testosterona i E2 smanjuju ponašanje povezano s anksioznošću i poboljšavaju prostorno pamćenje, istaknuli su autori. Predlažu da su rezultati koje su vidjeli posljedica učinka sintetičkih estrogena na mozak.

“Etinil estradiol i estradiol valerat imaju različite učinke na globulin koji veže hormone. A globulin koji veže hormone može vezati i učiniti steroidne hormone u krvi nedostupnima za korištenje u tijelu. I tako znamo da etinil estradiol povećava globulin koji veže hormone, što povećava količinu vezanog steroidnog hormona u krvi,” rekla je Hegwood.

“Dakle, moja bi hipoteza bila da bi, budući da etinil estradiol ima veći učinak na dostupnost steroidnih hormona, imao veći učinak na radnje koje ti steroidni hormoni imaju na tijelo, uključujući mozak”, dodala je. Njezina mentorica dr. Alesia Prakapenka, docentica na programu biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Midwestern u Downers Groveu, izjavila je da ono što su zapravo vidjeli je da je sa skupinom sintetičkog etinilestradiola više od polovice uzoraka u toj skupini imalo razine 17-beta estradiola koje su zapravo bile ispod granice detekcije. I stoga bi moglo biti da, čak i ako to nije sam hormon iz kontraceptiva, on možda mijenja nešto unutar povratne sprege koja bi onda mogla imati taj učinak.

Kako hormonska kontracepcija utječe na ponašanje?

Iako je bilo moguće da bi kombinirana hormonska kontracepcija mogla utjecati na mozak, a time i na ponašanje, bilo je vjerojatno da bi taj učinak bio mali, rekao je profesor Jonathan Schaffir, dr. med., i zamjenik voditelja obrazovanja na Odjelu za porodništvo i ginekologiju na Ohio State University College of Medicine, koji nije bio uključen u istraživanje.

“Postoje receptori za estrogene kao i druge steroide u ljudskom mozgu i mi znamo da opskrba egzogenim hormonima može utjecati na raspoloženje i ponašanje do određenog stupnja. Uz to, mislim da je utjecaj oralnih kontraceptiva obično mali i da je mali postotak žena koje imaju bilo kakve značajne nuspojave koje utječu na raspoloženje”.