Qliniqa.hr

Može li vitamin D biti tajna usporavanja starenja?

Vitamini i suplementi

Piše: nr

nedjelja, 2. lipnja 2024.

Kako eventualno usporiti starenje ili vratiti biološki sat našeg tijela unatoč godinama koje prolaze, za neke ljude predstavlja sveti gral. A ako može biti jednostavno kao svakodnevno uzimanje tablete, onda još bolje.

Vitamin D, važan za izgradnju mišića i kostiju, koji obično nestaju ili slabe kako starimo, se dugo smatra omiljenim kandidatom. Studije pokazuju kako se bez dovoljno vitamina D povećava rizik od gubitka mišićne mase i padova povezan s godinama.

Nalazi se u određenim namirnicama, no može ga biti teško dobiti dovoljno samo prehranom ili ako se ne izlažete dovoljno suncu. Osim što pomaže u rastu i održavanju kostiju i zuba, pomaže i imunološkom sustavu, zdravlju mozga te reguliranju upale.

Može li uzimanje dodatka vitamina D pomoći usporiti propadanje ili ga čak preokrenuti?

Qliniqa.hr

Studije pokazuju kako se bez dovoljno vitamina D povećava rizik od gubitka mišićne mase i padova povezan s godinama. Izvor: Pexels

Novi pregled talijanskih istraživača ističe ključne aspekte ove povezanosti.

Obilježja starenja čine dugi popis staničnih promjena, uključujući kraće telomere (krajevi kromosoma), nestabilne gene, molekularne oznake na DNK i kronične upale.

No, kako Carmelinda Ruggiero, specijalistica za gerijatriju na Sveučilištu Perugia, i kolege objašnjavaju u svom radu, ova obilježja su “nevjerojatno složeni i visoko međusobno povezani” procesi koje nije tako lako otkriti kao opći pad fizičke snage i pokretljivosti – prva klinička značajka koju liječnici obično prepoznaju u starenju.

Qliniqa.hr

Vitamin D može biti teško unijeti ako se ne izlažete dovoljno suncu. Izvor: Pexels

Kliničari već desetljećima preporučuju dodatke vitamina D osobama s osteoporozom i kao pomoć u sprječavanju prijeloma kostiju jer se nedostatak vitamina D povezuje s tim stanjima.

To ima smisla jer vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija. Iako se vitamin D nalazi u određenim namirnicama, može biti teško unijeti ga dovoljno samo prehranom ili ako se ne izlažete dovoljno suncu.

No novija klinička ispitivanja otkrila su da dodaci vitamina D ne pomažu nužno u sprječavanju gubitka koštane mase i prijeloma uzrokovanih starenjem kod inače zdravih ljudi.

Qliniqa.hr

Konzumiranje više vitamina u obliku dodataka nije nužno bolje za zdravlje. Izvor: Unsplash

Slično tome, Ruggiero i kolege prikupili su opservacijske studije i klinička ispitivanja koja ispituju potencijalne učinke vitamina D na biološka obilježja starenja i otkrili su da nedostaju dokazi.

Neka istraživanja pokazuju kako vitamin D može usporiti epigenetsko starenje jer su ljudi s niskom razinom vitamina D biološki stariji od onih s odgovarajućom razinom, navodi Financial Express.

Suplementacija vitaminom D također bi mogla pomoći u smanjenju oštećenja DNK, primjećuju autori, dodajući kako se “čini da nema utjecaja na duljinu telomera, iako neki nalazi podupiru zaštitnu ulogu vitamina D na aktivnost telomeraze kod pretilih osoba.”

Također postoji vrlo malo dokaza o tome koja bi doza ili u kojoj dobi dodaci vitamina D mogli imati učinak, jer postoji malo istraživanja na ljudima, a nalazi su mješoviti.

Neka istraživanja sugeriraju kako bi uzimanje određene doze vitamina D bilo sigurno za opću populaciju, ali to možda nije točno za sve. Uzimanje visokih doza vitamina D može biti štetno. Suplementi vitamina D također mogu stupiti u interakciju s lijekovima, kao što su statini za snižavanje kolesterola, navodi Science Alert.

I dok bi se moglo činiti logičnim nadoknaditi niske razine vitamina D, stručnjaci kažu da konzumiranje više vitamina u obliku dodataka nije nužno bolje za zdravlje. To bi moglo navesti ljude da zanemaruju druge stvari koje mogu učiniti kako bi poboljšali svoje zdravlje i živjeli dulje, poput uravnotežene prehrane ili boravka na otvorenom.

Recenzija objavljena u Nutrients.