Qliniqa.hr

Recept za zdravi desert: Brownie s tamnom čokoladom i avokadom

Prehrana

Piše: dtm

utorak, 10. lipnja 2025.

Avokado je superheroj svijeta voća – prije svega zato što ima alter ego zdrave masti. Većina voća ne sadrži masti, što je definitivno anomalija, ali poželjna jer se radi o mononezasićenim mastima, za koje Harvard T.H. Chan škola javnog zdravstva primjećuje da zapravo mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i održavanju zdravlja srca.

Qliniqa.hr

Redovita konzumacija avokada zapravo može promijeniti raspodjelu masnoće na trbuhu kod žena. Izvor:Canva

Visok sadržaj masti u avokadu objašnjava njegovu kremastu teksturu i omogućuje zamjenu manje poželjnih masti poput maslaca u pekarskim proizvodima.

To može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, prema prošlim istraživanjima. I iako avokado ima visok udio masti, studija objavljena u rujnu 2021. u časopisu Journal of the Nutrition pokazuje da redovita konzumacija avokada zapravo može promijeniti raspodjelu masnoće na trbuhu kod žena(nezdrave masne naslage oko organa u tijelu).

Između ostalih supermoći, avokado je bogat nekoliko važnih vitamina i minerala, uključujući vitamine C i K, folat i kalij.

Ovi nutrijenti pomažu u održavanju imuniteta, zdravlja kostiju i zdrave razine krvnog tlaka, između ostalog.

Avokado je također izvrstan izvor vlakana, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), hranjive tvari koja je vitalna za učinkovito funkcioniranje probavnog sustava, napominje Mayo Clinic.

Iako je ovo svestrano voće izuzetno popularno u slanim jelima – meksičkoj hrani, tostu, salati – također je odličan (i zdrav) dodatak desertima poput ovih brownija nalik kolačima.

Sastojci:

1 srednje zreo avokado, oguljen i bez koštica
¾ šalice nezaslađenog kakao praha, prosijanog
3 velika jaja, lagano umućena
⅓ šalice čistog javorovog sirupa
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice košer soli
1 žličica espressa u prahu (po želji)
¼ šalice obranog mlijeka ili biljnog mlijeka po vašem izboru
¾ šalice višenamjenskog brašna

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Obložite posudu za pečenje dimenzija 23×23 cm papirom za pečenje.
  2. U veliku zdjelu dodajte avokado i dobro ga zgnječite vilicom. Umiješajte kakao u prahu, jaja, javorov sirup, vaniliju, prašak za pecivo, sol i espresso u prahu, ako ga koristite.
  3. Dodajte mlijeko i brašno te miješajte tek toliko da se navlaži.
  4. Pecite dok se brownies ne stegnu i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 20 do 25 minuta.
  5. Ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, narežite na 12 jednakih kvadrata i poslužite. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku do 1 tjedan.