Većina ljudi može sniziti krvni tlak smanjenjem unosa natrija, pokazuje novo istraživanje.
Izbacivanje 2200 mg natrija svaki dan, jednako jednoj čajnoj žličici kuhinjske soli, može značajno sniziti krvni tlak jednako dobro kao i lijekovi za visoki krvni tlak.
Vijest dolazi iz studije koja ispituje kako unos natrija hranom utječe na krvni tlak kod starijih odraslih osoba, uključujući one koji nemaju visok krvni tlak i one koji već uzimaju antihipertenzive, lijekovi za liječenje hipertenzije, bolesti poznatije kao povišeni krvni tlak.
“Otkrili smo da će 70-75% svih ljudi, bez obzira na to jesu li već na lijekovima za krvni tlak ili ne, vjerojatno doživjeti smanjenje krvnog tlaka ako smanje natrij u svojoj prehrani”, ističe profesorica Norrina Allen s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern.
Visoki krvni tlak predstavlja vodeći uzrok smrti u svijetu. Izvor: Pexels
Jedna čajna žličica kuhinjske soli ima oko 2300 mg natrija. American Heart Association preporučuje dnevni unos natrija na samo 1500 mg što bi mnogima moglo biti teško, ali čak i malo smanjenje unosa natrija moglo bi biti korisno, osobito zato što visoki krvni tlak predstavlja vodeći uzrok smrti u svijetu.
“Visoki krvni tlak može dovesti do zatajenja srca, srčanog i moždanog udara, jer stavlja dodatni pritisak na vaše arterije”, pojašnjava Allen.
Za novu studiju, istraživači su ispitali utjecaj unosa natrija hranom na krvni tlak kod osoba srednje i starije dobi. Procijenili su 213 osoba u dobi od 50 do 75 godina, s nizom stanja krvnog tlaka: normalan krvni tlak, kontrolirani visoki krvni tlak, nekontrolirani visoki krvni tlak i neliječeni visoki krvni tlak.
Sistolički krvni tlak sudionika smanjio se kada su konzumirali hranu s niskim udjelom natrija u usporedbi s uobičajenom prehranom sudionika i prehranom s visokim udjelom natrija.
Pročitajte više:
Razvijanje visokog krvnog tlaka može biti rezultat mnogih čimbenika, a neki su potpuno izvan vaše kontrole (poput genetike). Ali među čimbenicima koje možete promijeniti svakako se nalazi prehrana koja može imati posebno dubok utjecaj na vaš krvni tlak.
Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa natrija dodavanjem više voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti u vašu prehranu, dok ograničavate unos hrane s visokim udjelom zasićenih masti i šećera.
Smanjenje ultraprerađene hrane može pomoći u smanjenju unosa natrija. Izvor: Pexels
Ograničenje prerađene i ultraprerađene hrane ima velik utjecaj na zdravlje. “Većina natrija koju šira javnost konzumira nije nužno dodana hrani u vrijeme konzumacije”, ističe kardiolog Raghav Sharma, dodajući kako smanjenje ultraprerađene hrane može pomoći u smanjenju unosa natrija.
Ali smanjenje soli ne znači nužno kako morate jesti bljutavu hranu. Postoji toliko mnogo načina za dodavanje okusa hrani koji ne uključuju sol poput dodavanja raznih začina i svježeg začinskog bilja, savjetuje Health.
Za više savjeta o tome kako smanjiti unos natrija i pritom sniziti krvni tlak, razgovarajte sa svojim liječnikom.