Qliniqa.hr

Trebate li izbjegavati voće ako imate dijabetes?

Prehrana

Piše: ak

utorak, 18. lipnja 2024.

Unatoč onome što ste možda čuli, voće trebate jesti i ako imate dijabetes.

Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti preporučuje osobama s dijabetesom neka uključe voće u uravnoteženu prehranu. Međutim, neki proizvodi od voća, poput sokova i suhog voća, imaju visok udio šećera. Izbjegavanje ovog voća može pomoći u smanjenju rizika od skokova šećera u krvi.

Većina voća sadrži šećer, ali i važan izvor vitamina, minerala i vlakana. Ovaj nutritivni sadržaj čini voće zdravijom opcijom od slatkiša i peciva s visokim udjelom šećera.

Na primjer, bitni vitamini, minerali i antioksidansi u mnogim plodovima mogu pomoći u promicanju optimalnog zdravlja, dok vlakna podupiru kontrolu šećera u krvi i upravljanje dijabetesom.

Konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti i raka.

Qliniqa.hr

Banane imaju lošu reputaciju zbog višeg sadržaja šećera. Izvor: Pexels

Ljudi ne bi trebali isključiti voće iz svoje prehrane. Zapravo, jedna studija iz 2017. sugerira da konzumacija voća može pomoći u prevenciji dijabetesa.

Ne postoji “najgore” voće. Voće sadrži vlakna i hranjive tvari i može biti dio zdrave prehrane. Nažalost, banane, ananas i mango imaju lošu reputaciju zbog višeg sadržaja šećera u usporedbi s bobičastim voćem.

Ipak, nemojte ih u potpunosti izbjegavati. Umjesto toga, fokus bi trebao biti na smanjenju brzine porasta šećera u krvi, savjetuje EatingWell.

Međutim, treba biti svjestan cjelokupne nutritivne vrijednosti voća i planirati prehranu u skladu s tim.

Nije svo voće jednako, a neko ima znatno veći udio šećera od drugog. Voće s visokim sadržajem šećera uključuje:

  • lubenice
  • prezrele banane
  • ananas.

Ovo voće nema potrebe isključivati ih iz prehrane, no za osobe s dijabetesom može biti korisno držati se jedne porcije voća odjednom i kombinirati voće s izvorom proteina ili masti.

Na primjer, uparivanje bobičastog voća s grčkim jogurtom ili jabuke s maslacem od badema ili drugih orašastih plodova može pomoći u kontroli šećera u krvi.

Qliniqa.hr

Koncentrirani izvor šećera poput voćnog soka može brzo povisiti razinu šećera u krvi. Izvor: Pexels

Ugljikohidrati su važan makronutrijent i bitni su za cjelokupno zdravlje. Međutim, unos ugljikohidrata ima značajan utjecaj na razinu šećera u krvi.

Voće kao bogat izvor esencijalnih vitamina, minerala i vlakana trebalo bi biti zastupljeno u prehrani. Međutim, ljudi koji žele ograničiti unos ugljikohidrata trebali bi obratiti pozornost na veličinu porcija voća kako ne bi premašili svoje ciljne količine ugljikohidrata.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da ispijanje voćnog soka tijekom obroka ili samostalno brzo podiže razinu šećera u krvi.

Za razliku od konzumiranja svježeg voća koje sadrži vlakna, koncentrirani izvor šećera poput voćnog soka može brzo povisiti razinu šećera u krvi.

Studija iz 2017. pokazuje kako konzumacija svježeg voća smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa dva. Istraživači su također otkrili da ljudi s dijabetesom koji redovito jedu svježe voće imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

“Najbolje voće koje svatko može jesti bit će ono koje najmanje utječe na šećer u krvi, što se često naziva ‘niskim glikemijskim opterećenjem’, čak i ako nemate dijabetes”, kaže dijetetičarka Daphne Olivier. “To uključuje voće bogatih, dubokih boja kao što su borovnice, kupine, maline, tamne trešnje i kivi. Bogata boja dolazi od antioksidansa za koje znamo da pomažu neutralizirati slobodne radikale.”

Qliniqa.hr

Kombiniranje suhog voća s orašastim plodovima može pomoći u kontroli šećera u krvi. Izvor: Pexels

Ljudi također mogu uključiti suho voće u svoju prehranu, sve dok nije sušeno s dodatkom šećera.

Na primjer, kombiniranje suhog voća s orašastim plodovima također može pomoći u kontroli šećera u krvi. Orašasti plodovi su bogati mastima, vlaknima i proteinima. Ove tri hranjive tvari usporavaju probavu i mogu spriječiti skokove šećera u krvi.

U studiji iz 2017., istraživači su pronašli pozitivnu korelaciju između jedenja orašastih plodova i suhog voća i prevencije dijabetesa tipa dva.

Zbog uklanjanja vode u procesu sušenja, suho voće ima veću koncentraciju šećera u usporedbi sa svježim voćem, što znači da prikladna veličina porcije treba biti mnogo manja.

Američka dijabetička udruga (ADA) potvrđuje da jedenje suhog voća u umjerenim količinama može biti dobra opcija za osobe s dijabetesom.

Popularno suho voće koje može imati visok sadržaj šećera uključuje:

  • marelice
  • ananas
  • grožđice
  • datulje.

ADA predlaže ljudima da paze na oznake na etiketama proizvoda.

Qliniqa.hr

Osobe s dijabetesom mogu jesti bilo koje voće, pod uvjetom da to čine umjereno. Izvor: Canva

Voće igra važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Iako voće ima veliku količinu šećera, svježe voće ne sadrži dodane šećere koji mogu značajno utjecati na razinu šećera u krvi osobe, navodi Medical News Today.

Voće ima visok udio vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, kao i hranjivih tvari, minerala i antioksidansa koji promiču cjelokupno zdravlje i podupiru prevenciju bolesti.

Osobe s dijabetesom mogu jesti bilo koje voće, pod uvjetom da to čine umjereno, uključujući:

  • jabuke
  • avokado
  • borovnice
  • dinje
  • naranče
  • breskve
  • kruške
  • šljive
  • maline
  • jagode.

Osim jabuka i banana jedite razno voće, posebno plavo, crveno i ljubičasto poput bobičastog voća bogatog antioksidansima koje najmanje podiže šećer u krvi. Pokušajte ne jesti samo voće već ga uparite sa zdravim masnoćama, poput orašastih plodova ili maslaca od orašastih plodova, kako biste usporili probavu i porast šećera u krvi. Umjereno konzumirajte sušeno voće i voćne sokove.

Nekoliko studija pokazuje kako konzumacija cijelog voća može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa. Stoga bi trebalo izbaciti druge ugljikohidrate iz prehrane i ostaviti voće kao dio normalne prehrambene rutine.

Osobama s dijabetesom preporučuje se da posjete certificiranog edukatora o dijabetesu. Ovi stručnjaci mogu analizirati koliko biste ugljikohidrata trebali jesti svaki dan na temelju vaših individualnih potreba i povijesti zdravlja.