Unatoč onome što ste možda čuli, voće trebate jesti i ako imate dijabetes.
Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti preporučuje osobama s dijabetesom neka uključe voće u uravnoteženu prehranu. Međutim, neki proizvodi od voća, poput sokova i suhog voća, imaju visok udio šećera. Izbjegavanje ovog voća može pomoći u smanjenju rizika od skokova šećera u krvi.
Većina voća sadrži šećer, ali i važan izvor vitamina, minerala i vlakana. Ovaj nutritivni sadržaj čini voće zdravijom opcijom od slatkiša i peciva s visokim udjelom šećera.
Na primjer, bitni vitamini, minerali i antioksidansi u mnogim plodovima mogu pomoći u promicanju optimalnog zdravlja, dok vlakna podupiru kontrolu šećera u krvi i upravljanje dijabetesom.
Konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti i raka.

Banane imaju lošu reputaciju zbog višeg sadržaja šećera. Izvor: Pexels
Ljudi ne bi trebali isključiti voće iz svoje prehrane. Zapravo, jedna studija iz 2017. sugerira da konzumacija voća može pomoći u prevenciji dijabetesa.
Ne postoji “najgore” voće. Voće sadrži vlakna i hranjive tvari i može biti dio zdrave prehrane. Nažalost, banane, ananas i mango imaju lošu reputaciju zbog višeg sadržaja šećera u usporedbi s bobičastim voćem.
Ipak, nemojte ih u potpunosti izbjegavati. Umjesto toga, fokus bi trebao biti na smanjenju brzine porasta šećera u krvi, savjetuje EatingWell.
Međutim, treba biti svjestan cjelokupne nutritivne vrijednosti voća i planirati prehranu u skladu s tim.
Nije svo voće jednako, a neko ima znatno veći udio šećera od drugog. Voće s visokim sadržajem šećera uključuje:
- lubenice
- prezrele banane
- ananas.
Ovo voće nema potrebe isključivati ih iz prehrane, no za osobe s dijabetesom može biti korisno držati se jedne porcije voća odjednom i kombinirati voće s izvorom proteina ili masti.
Na primjer, uparivanje bobičastog voća s grčkim jogurtom ili jabuke s maslacem od badema ili drugih orašastih plodova može pomoći u kontroli šećera u krvi.

Koncentrirani izvor šećera poput voćnog soka može brzo povisiti razinu šećera u krvi. Izvor: Pexels
Ugljikohidrati su važan makronutrijent i bitni su za cjelokupno zdravlje. Međutim, unos ugljikohidrata ima značajan utjecaj na razinu šećera u krvi.
Voće kao bogat izvor esencijalnih vitamina, minerala i vlakana trebalo bi biti zastupljeno u prehrani. Međutim, ljudi koji žele ograničiti unos ugljikohidrata trebali bi obratiti pozornost na veličinu porcija voća kako ne bi premašili svoje ciljne količine ugljikohidrata.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da ispijanje voćnog soka tijekom obroka ili samostalno brzo podiže razinu šećera u krvi.
Za razliku od konzumiranja svježeg voća koje sadrži vlakna, koncentrirani izvor šećera poput voćnog soka može brzo povisiti razinu šećera u krvi.
Studija iz 2017. pokazuje kako konzumacija svježeg voća smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa dva. Istraživači su također otkrili da ljudi s dijabetesom koji redovito jedu svježe voće imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
“Najbolje voće koje svatko može jesti bit će ono koje najmanje utječe na šećer u krvi, što se često naziva ‘niskim glikemijskim opterećenjem’, čak i ako nemate dijabetes”, kaže dijetetičarka Daphne Olivier. “To uključuje voće bogatih, dubokih boja kao što su borovnice, kupine, maline, tamne trešnje i kivi. Bogata boja dolazi od antioksidansa za koje znamo da pomažu neutralizirati slobodne radikale.”

Kombiniranje suhog voća s orašastim plodovima može pomoći u kontroli šećera u krvi. Izvor: Pexels
Ljudi također mogu uključiti suho voće u svoju prehranu, sve dok nije sušeno s dodatkom šećera.
Na primjer, kombiniranje suhog voća s orašastim plodovima također može pomoći u kontroli šećera u krvi. Orašasti plodovi su bogati mastima, vlaknima i proteinima. Ove tri hranjive tvari usporavaju probavu i mogu spriječiti skokove šećera u krvi.
U studiji iz 2017., istraživači su pronašli pozitivnu korelaciju između jedenja orašastih plodova i suhog voća i prevencije dijabetesa tipa dva.
Zbog uklanjanja vode u procesu sušenja, suho voće ima veću koncentraciju šećera u usporedbi sa svježim voćem, što znači da prikladna veličina porcije treba biti mnogo manja.
Američka dijabetička udruga (ADA) potvrđuje da jedenje suhog voća u umjerenim količinama može biti dobra opcija za osobe s dijabetesom.
Popularno suho voće koje može imati visok sadržaj šećera uključuje:
- marelice
- ananas
- grožđice
- datulje.
ADA predlaže ljudima da paze na oznake na etiketama proizvoda.

Osobe s dijabetesom mogu jesti bilo koje voće, pod uvjetom da to čine umjereno. Izvor: Canva
Voće igra važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Iako voće ima veliku količinu šećera, svježe voće ne sadrži dodane šećere koji mogu značajno utjecati na razinu šećera u krvi osobe, navodi Medical News Today.
Voće ima visok udio vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, kao i hranjivih tvari, minerala i antioksidansa koji promiču cjelokupno zdravlje i podupiru prevenciju bolesti.
Osobe s dijabetesom mogu jesti bilo koje voće, pod uvjetom da to čine umjereno, uključujući:
- jabuke
- avokado
- borovnice
- dinje
- naranče
- breskve
- kruške
- šljive
- maline
- jagode.
Pročitajte više:
Osim jabuka i banana jedite razno voće, posebno plavo, crveno i ljubičasto poput bobičastog voća bogatog antioksidansima koje najmanje podiže šećer u krvi. Pokušajte ne jesti samo voće već ga uparite sa zdravim masnoćama, poput orašastih plodova ili maslaca od orašastih plodova, kako biste usporili probavu i porast šećera u krvi. Umjereno konzumirajte sušeno voće i voćne sokove.
Nekoliko studija pokazuje kako konzumacija cijelog voća može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa. Stoga bi trebalo izbaciti druge ugljikohidrate iz prehrane i ostaviti voće kao dio normalne prehrambene rutine.
Osobama s dijabetesom preporučuje se da posjete certificiranog edukatora o dijabetesu. Ovi stručnjaci mogu analizirati koliko biste ugljikohidrata trebali jesti svaki dan na temelju vaših individualnih potreba i povijesti zdravlja.