Qliniqa.hr

Tri faze menopauze: Jedna počinje vrlo rano, saznajte u kojoj ste fazi

Zdravlje

Piše: nr

utorak, 24. listopada 2023.

Menopauza traje mnogo godina. Otprilike trećinu života.

Iako često koristimo riječ menopauza kao opći izraz kada govorimo o simptomima i cjelokupnom iskustvu, menopauza ima tri različite faze: perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu.

Svaka faza donosi različite promjene vašem tijelu i izazove, od valunga do kardiovaskularnih rizika. Prijelaz može biti težak period za žene, stoga pomaže razumjeti što se događa i što očekivati u svakoj od tri faze. Znanje i pozitivan, samouvjeren stav prema menopauzi mogu učiniti veliku razliku.

Qliniqa.hr

Mnoge se žene zbog hormonalnih neravnoteža osjećaju razdražljivo ili čak tjeskobno i depresivno. Izvor: Pexels

Perimenopauza

Perimenopauza obično počinje u ranim 40-ima, ali za neke možda i ranije. Postoji velika razlika u vremenu i duljini perimenopauze od osobe do osobe. Može trajati između dvije i deset godina, s prosjekom oko četiri godine.

Istraživanja su pokazala kako žene mogu osjetiti mnoštvo simptoma, od poremećaja sna do valunga, prije nego što se pojave bilo kakve promjene u njihovom menstrualnom ciklusu. Simptomi perimenopauze uzrokovani su smanjenjem proizvodnje estrogena.

Razmišljanje o perimenopauzi kao o predmenopauzi može biti pogrešno i mnoge žene doživljavaju njezine simptome ne shvaćajući što se događa. Može biti vrlo frustrirajuće osjećati se umorno, depresivno i razdražljivo bez ikakvog pravog razloga, navodi The Smart Clinics.

Možda ćete primijetiti intenzivniji PMS nego inače jer vaše tijelo naporno radi na ovulaciji dok vam hormoni nisu u ravnoteži. Neredovite mjesečnice samo su jedan od simptoma. Neke žene imaju krvarenje između mjesečnica. To može otežati predviđanje imate li ovulaciju ili ne. Možete zatrudnjeti tijekom perimenopauze, a u tom ste slučaju izloženi većem riziku od komplikacija.

Osjećaj lošeg raspoloženja tijekom perimenopauze je čest. Ovo je vrijeme obilježeno intenzivnim fluktuacijama u razinama hormona, a mnoge se žene zbog tih neravnoteža osjećaju razdražljivo ili čak tjeskobno i depresivno. Ako također ne spavate dobro, promjene raspoloženja poput razdražljivosti i tuge mogu biti još gore.

Neke osobe počnu primjećivati suhoću vagine tijekom perimenopauze. To može učiniti seks neugodnim, pa čak i bolnim i učiniti vas ranjivima na razvoj infekcija vagine i urinarnog trakta.

Naleti vrućine mogu započeti sredinom do kasne perimenopauze kada razina estrogena pada. Uzrokuju iznenadni osjećaj jake vrućine, crvenilo i znojenje. Obično traju od minute do 5 minuta. Kada se pojave noću nazivaju se noćnim znojenjem i mogu ozbiljno prekinuti vaš san.

Simptomi perimenopauze mogu se kontrolirati. Holističke opcije životnog stila, uključujući dijetu, tjelovježbu, higijenu spavanja, meditaciju i programe svjesnosti, mogu vam pomoći i ublažiti simptome.

Terapije na recept također mogu biti opcija. Lijekovi protiv anksioznosti ili antidepresivi mogu pomoći ako promjene raspoloženja postanu problem.

 

Menopauza

Prirodna menopauza počinje onog trenutka kada ste prošli 12 mjeseci zaredom bez menstruacije, najčešće oko 51 godine. Medicinska ili kirurška menopauza počinje iznenada kada vam se kirurški uklone jajnici i/ili maternica ili uđete u menopauzu zbog određenih tretmana raka.

Za mnoge žene simptomi perimenopauze ne prestaju odmah. Život s manje estrogena može biti teška prilagodba za tijelo, pa se problemi sa spavanjem i valovi vrućine obično nastavljaju dugo nakon zadnje mjesečnice.

Jednom kad dođete do menopauze, razine vaših hormona prestaju dramatično padati i naposljetku dosežete stabilnu hormonsku razinu. To može pomoći u smanjenju razdražljivosti i neraspoloženja koje mnoge žene doživljavaju tijekom perimenopauze, umiruje Midday Health.

Nizak estrogen u menopauzi sa sobom donosi mnoge neželjene simptome, poput debljanja, posebno oko trbuha. To može biti tvrdoglavo salo koje ne reagira lako na tjelovježbu ili dijetu. Upravljanje tjelesnom težinom prije početka perimenopauze i održavanje tjelesne aktivnosti tijekom prijelaza u menopauzu pomoći će minimizirati debljanje.

Niska razina estrogena ometa vaginalno podmazivanje, a seksualna želja i sposobnost postizanja orgazma mogu biti prigušeni. Vaginalni estrogen učinkovit je hormonski tretman niske doze za održavanje cjelovitosti vaginalnih stijenki i poboljšanje vaginalnog podmazivanja. Ako ne želite ili ne možete imati hormonalne intervencije, jednostavan lubrikant na bazi vode također može biti od velike pomoći.

Nakon što uđete u menopauzu, važno je voditi računa o zdravlju svog srca i kostiju. Kardiovaskularne bolesti i osteoporoza napreduju u okruženju s niskim razinama estrogena. Aerobne vježbe i vježbe s utezima, zdrava prehrana i redoviti liječnički pregledi mogu vam pomoći ostati zdravi u menopauzi.

Dijeta i tjelovježba pomažu kod debljanja, energije, sna, zdravlja kostiju i srca. Razgovarajte sa svojim liječnikom o nehormonskim tretmanima koji su dostupni za simptome menopauze, jer postoji mnogo dostupnih opcija.

Postmenopauza

Postmenopauza predstavlja ostatak vašeg života nakon što ste ušli u menopauzu. Nema više opasnosti od trudnoće, a vaši se hormoni stabiliziraju na novim nižim razinama.

Mogući problemi uključuju:

  • osteoporozu
  • bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne bolesti)
  • urinarnu inkontinencija i/ili infekciju mokraćnog sustava
  • suhoću rodnice i smanjeni libido
  • dobitak na tjelesnoj težini.

S vremenom će neki od simptoma koje ste osjećali početi nestajati i na kraju mogu prestati. Međutim, što dulje živite s niskim nivoom estrogena, veći je rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Važno je redovito se baviti aktivnostima koje su zdrave za srce i kosti, uključujući redovitu tjelovježbu, prestanak pušenja i hranljivu prehranu.

Nekad se mislilo da će valovi vrućine prestati u roku od šest mjeseci do dvije godine nakon menopauze, ali sadašnja istraživanja sugeriraju kako mogu trajati mnogo dulje. Na kraju će valovi vrućine popustiti i nestati, a vaše tijelo će se prilagoditi novoj normali.

Ako vam valovi vrućine smetaju, razmislite o hormonskoj terapiji u menopauzi ili drugim opcijama na recept. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja.

Spolne nuspojave povezane s niskim estrogenom, kao što je suhoća vagine, tu su i dalje. Razgovarajte i sa svojim liječnikom o mogućnosti korištenja niskih doza vaginalnog estrogena ili drugih tretmana koji će vam pomoći seks učiniti ugodnijim.

Sve tri faze menopauze donose jedinstvene promjene vašem tijelu i vašem životu. Proces ponekad može biti zamoran i frustrirajući, ali možete povratiti kontrolu nad svojim fizičkim i emocionalnim zdravljem uz znanje i podršku te napredovati u srednjim godinama.