Qliniqa.hr

10 znakova da možda jedete previše sira

Prehrana

Piše: nr

subota, 21. rujna 2024.

Ako volite sir nema razloga da ga potpuno izbacite iz svoje prehrane, no pretjerana konzumacija sira može ozbiljno narušiti zdravlje, od nadutosti do debljanja i drugih problema.

“Sir može biti zdrav dio prehrane jer ima mnogo vrijednih nutrijenata, uključujući kalcij i proteine”, kaže profesorica nutricionizma Lindsay Malone. “Najhranjiviji sir bit će od životinja koje pasu i jedu puno zelenih biljaka. Vitamini i minerali mogu se prenijeti u mlijeko, maslac, sir i jogurt, a profil masti sadrži više protuupalnih Omega-3 masnih kiselina nego ako se životinje hrane isključivo žitaricama”, kaže ona.

Ipak, tolerancija na mlijeko razlikuje se od pojedinca do pojedinca, a neki ljudi će primijetiti učinke previše konzumacije, kaže Jennie Stanford, liječnica za pretilost. “Budući da mliječni proizvodi mogu izazvati upalnu reakciju u cijelom tijelu, znakovi i simptomi previše mliječnih proizvoda nisu ograničeni samo na gastrointestinalne simptome o kojima se često raspravlja. Umjesto toga, previše mliječnih proizvoda može uzrokovati upalne simptome u drugim organskim sustavima.”

Trebali biste obratiti pozornost na to kako se osjećate kada jedete sir i druge mliječne proizvode, savjetuje Best Life.

Qliniqa.hr

Konzumacija previše sira može imati značajan učinak na zdravlje zglobova. Izvor: Canva

S toliko mnogo vrsta sireva, ova svestrana, ukusna hrana zasigurno će nadopuniti i poboljšati svako jelo. U isto vrijeme, jedenje sira može izazvati pregršt nuspojava koje mogu utjecati na vaše tijelo i zdravlje, osobito ako se ne konzumira u umjerenim količinama. Ali zašto se to događa i što se točno događa vašem tijelu kada pojedete previše sira?

  1. Bolovi i upale zglobova

“Konzumiranje kazeina, proteina koji se nalazi u siru, potencijalno može dovesti do raznih nuspojava i zdravstvenih problema. Jedna značajna nuspojava povezana s konzumacijom kazeina bit će upala”, kaže nutricionistica Mary Sabat. “Kod nekih pojedinaca kazein može potaknuti imunološki odgovor i doprinijeti upali u tijelu. Ovaj upalni odgovor može se manifestirati kao širok raspon simptoma, uključujući probavne probleme, probleme s kožom, respiratornu nelagodu, pa čak i bolove u zglobovima. Za pojedince koji imaju alergije ili osjetljivosti na kazein, imunološki sustav prepoznaje kazein kao prijetnju i otpušta upalne posrednike, što dovodi do nuspojava”, objašnjava.

Možda ne povezujete neugodnu bol u koljenu sa svojom prehranom, ali Stanford kaže kako konzumacija previše sira ili mliječnih proizvoda zapravo može imati značajan učinak na zdravlje zglobova. “Mliječni proizvodi (uključujući sir) mogu povećati aktivnost imunološkog sustava, uzrokujući prekomjerno djelovanje upalnih hormona”, objašnjava. “To može uzrokovati bolove u zglobovima i upalu.”

Qliniqa.hr

Plinovi i nadutost također mogu signalizirati da jedete previše sira. Izvor: Canva

  1. Visoke razine kolesterola

Genetika igra primarnu ulogu u određivanju razine kolesterola, ali prehrana također ima utjecaj. Sir može povisiti razinu kolesterola ako ga konzumirate u prekomjernim količinama.

“Redovita konzumacija mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti poput sira može pridonijeti povišenim razinama kolesterola, osobito LDL kolesterola, koji se naziva ‘lošim’ kolesterolom”, kaže dijetetičar Chris Mohr. “Povišene razine LDL-a povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti.”

  1. Umor

Stanford kaže kako postoji iznenađujući razlog zbog kojeg se od previše sira možete osjećati umorno i tromo.

“Umor se često javlja kod kronične upale, pa se niža razina energije može dogoditi ako jedete previše sira. Međutim, umor može biti vrlo nespecifičan znak, stoga razmotrite druge moguće uzroke”, savjetuje.

  1. Plinovi ili nadutost

Plinovi i nadutost također mogu signalizirati da jedete previše sira.

“Obično, netko treba biti intolerantan na laktozu da bi osjećao nadutost i imao plinove nakon konzumacije malih količina sira, jer se bori s razgradnjom laktoze, koja uzrokuje otpuštanje masnih kiselina i plinova u želucu”, kaže dr. Ashwin Sharma.

Međutim, napominje kako se to relativno često javlja kao nuspojava konzumiranja previše sira. “Nije predviđeno jesti toliko jedne stvari, pogotovo mliječnih proizvoda. To može dovesti do neugodnih simptoma poput osjećaja nadutosti.”

Prema FDA, pojava plinova ubrzo nakon jedenja mliječnih proizvoda poput sira bit će jedan od najčešćih znakova nedostatka laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu ili šećer u mliječnim proizvodima, navodi Eat This, Not That.

Qliniqa.hr

Problemi s kožom i akne često su uzrokovani upalom, koja se može izravno pripisati konzumaciji previše sira. Izvor: Canva

  1. Neplanirano debljanje

Debljanje također može biti znak da jedete previše sira, pogotovo ako inače imate zdravu i uravnoteženu prehranu.

“Sir ima puno masti i kalorija. Ako primijetite brzo povećanje tjelesne težine, osobito ako niste učinili druge značajne promjene u svom životnom stilu, to bi moglo uzrokovati konzumiranje sira”, kaže Mohr.

Ako vam se to dogodi, možda bi bilo dobro smanjiti porcije i koliko često jedete sir. “Razmislite o tvrđim sirevima s više okusa jer možete onda uživati u manjoj količini”, savjetuje dijetetičar.

  1. Izbijanje prištića

Akne mogu imati niz uzroka, od hormonalnih promjena do korištenja pogrešnih sredstava za čišćenje lica. Vaša bi prehrana također mogla potaknuti izbijanje prištića, osobito ako ste skloni jesti puno sira ili mliječnih proizvoda.

“Problemi s kožom i akne često su uzrokovani upalom, koja se može izravno pripisati konzumaciji previše sira ili mliječnih proizvoda. Višak mliječnih proizvoda također može povećati aktivnost znojnih žlijezda, što također može uzrokovati akne”, kaže Stanford.

  1. Anemija

Malone kaže kako jedna suptilna nuspojava konzumiranja previše sira može biti anemija uzrokovana nedostatkom željeza.

“Unošenje previše kalcija može ometati apsorpciju željeza. Znakovi anemije uzrokovane nedostatkom željeza uključuju blijedu boju, otežano disanje i umor”, kaže.

  1. Žgaravica

Ako često imate žgaravicu, osobito ubrzo nakon što pojedete sir ili mliječne proizvode, to vjerojatno znači da trebate smanjiti unos.

“Sir ima dosta masti, a masna hrana ima tendenciju usporavanja probave”, objašnjava Sharma. “Masna hrana poput sira može opustiti donji ezofagealni sfinkter (DES), mišić koji djeluje kao ventil između jednjaka i želuca, dopuštajući želučanoj kiselini povratak u jednjak. To znači da želudac proizvodi više kiseline za razgradnju masti i može izazvati refluks kiseline, što dovodi do žgaravice.”

“S vremenom kronična žgaravica može oštetiti sluznicu jednjaka i dovesti do ozbiljnijih stanja poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)”, upozorava Sabat.

  1. Proljev ili gastrointestinalne tegobe

Prema Sharmi, konzumiranje velikih količina sira može preopteretiti probavni sustav i uzrokovati proljev. “Masnoća stimulira crijeva, što može ubrzati probavu i izazvati rijetku stolicu.”

Liječnik napominje kako su neki ljudi osjetljiviji, uključujući one koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi na aditive, konzervanse i umjetne sastojke koji se nalaze u prerađenoj hrani.

“Međutim, svatko može iskusiti ovaj nesretni simptom ako pojede previše sira”, upozorava Sharma.

  1. Zatvor

Suprotan učinak od proljeva također se može pojaviti kao rezultat jedenja previše sira, kaže Malone. To može biti zbog sadržaja kalcija ili laktoze koji se nalazi u siru ili, alternativno, “hrane koju možda ne jedete (voće bogato vlaknima, povrće, grah i cjelovite žitarice) ako jedete previše sira.”

“Kratkoročno gledano, konzumacija velikih količina sira može izazvati trenutnu nelagodu i nadutost, dok dugotrajna prekomjerna konzumacija može dovesti do kroničnog zatvora”, objašnjava Sabat.

Važno će biti održavati uravnoteženu i raznoliku prehranu kako bi se ublažili rizici i promicalo opće zdravlje i dobrobit.