Mlijeko, vjerojatno i vaša prva hrana, čini dio ljudske prehrane već tisućama godina. Hranjivo, svestrano i ukusno, a uz to se i relativno lako može nabaviti.
Iako može doći iz mnogih izvora, kravlje se mlijeko još uvijek primarno koristi.
Mlijeko sadrži široku lepezu hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i antioksidanse.
Konzumiranje mlijeka može biti dobro za vaše kosti, pa čak i za mršavljenje.
Mlijeko se smatra "kompletnim proteinom". Izvor: Unsplash
Zdravstvene dobrobiti mlijeka:
Protein za cjelokupno zdravlje
Protein, osnovni građevni element ljudskog tijela, treba nam za stvaranje i popravak stanica, kao i za ukupni rast i razvoj.
Mlijeko se smatra “kompletnim proteinom”, što znači kako sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih vašem tijelu za optimalno funkcioniranje.
Ako tražite brz, dobro izbalansiran međuobrok, visok sadržaj proteina u mlijeku čini ga odličnim izborom.
Veća konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda povezuje se s većom mišićnom masom cijelog tijela i boljom fizičkom izvedbom kod starijih osoba.
Također se pokazalo kako mlijeko potiče oporavak mišića kod sportaša. Zapravo, studije su pokazale kako pijenje mlijeka nakon treninga može smanjiti oštećenje mišića, pospješiti oporavak, povećati snagu i čak smanjiti bol u mišićima.
Osim toga, čaša čokoladnog mlijeka djeluje jednako dobro, ako ne i bolje, kao prirodna alternativa skupim i visoko prerađenim proteinskim napitcima koji se prodaju za oporavak nakon treninga.
Kalcij čini važan dio naše svakodnevne prehrane. Izvor: Unsplash
Snažne kosti i zubi
Konzumiranje mlijeka odavno se povezuje sa zdravim kostima.
Kalcij čini važan dio naše svakodnevne prehrane. Posebno važan u našim ranim godinama jer tada kosti najviše rastu, a postaje iznimno važan i kasnije kako se gustoća kostiju smanjuje.
Mlijeko se često preporučuje kao odličan način za sprječavanje osteoporoze te smanjenje rizika od prijeloma. Također se pokazalo kako svakodnevno pijenje mlijeka smanjuje napredovanje osteoartritisa ili upale zglobova u koljenima kod žena.
Mlijeko sadrži razne komponente koje mogu pridonijeti mršavljenju. Izvor: Pexels
Pomaže pri mršavljenju
Mlijeko sadrži razne komponente koje mogu pridonijeti mršavljenju i spriječiti debljanje, ističe Healthline.
Na primjer, zbog njegovog visokog sadržaja proteina osjećate se siti dulje vrijeme, što može spriječiti prejedanje.
Osim toga, mnoge su studije povezale prehranu bogatu kalcijem s manjim rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Istraživanja su pokazala i kako visoke razine kalcija u prehrani potiču razgradnju i sprječavaju apsorpciju masti u tijelu.
Mlijeko sadrži široku lepezu hranjivih tvari. Izvor: Unsplash
Mlijeko osigurava mnoge bitne hranjive tvari. To uključuje:
- fosfor
- kalcij
- vitamin A
- vitamin D
- riboflavin
- vitamin B12
- kalij
- cink
- kolin
- magnezij
- selen.
Imajte na umu kako njegov nutritivni sadržaj može varirati ovisno o mnogim čimbenicima, poput čime se hrane krave.
Pročitajte više:
Jedna šalica punomasnog mlijeka (3,25% mliječne masti) sadrži:
Kalorije: 149
Proteini: 8 grama
Masti: 8 grama
Ugljikohidrati: 12 grama
Vlakna: 0 grama
Šećer: 12 grama
Jedna šalica mlijeka s 2% mliječne masti ima manje kalorija (122) i manje masti (5 grama), dok obrano mlijeko ima 90 kalorija i 0 grama masti.
Mlijeko nije za svakoga. Izvor: Canva
Stvari na koje treba pripaziti
U obzir treba uzeti sadržaj masti u mlijeku, koji će varirati ovisno o vrsti koju kupujete. Jedna šalica obranog mlijeka nema masnoće, dok mlijeko s 1% mliječne masti ima 2 grama masti, s 2% ima 5 grama, a punomasno mlijeko (3,25%) ima 8 grama. Razgovarajte sa svojim liječnikom o najboljoj opciji za vas.
Mlijeko nije za svakoga
Otprilike 65% svjetske populacije pati od intolerancije na laktozu, koja se često može liječiti dodacima bez recepta. Alergije na mlijeko također mogu varirati od blagih do teških. Iz tog razloga mnogi ljudi odlučuju koristiti bezmliječno mlijeko.
Također, djeci ne bi trebalo davati mlijeko do najmanje 12. mjeseca života, navodi WebMD.
Konzumacija visokokvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda dokazano ima niz zdravstvenih prednosti. Izvor: Unsplash
Dodavanje mlijeka vašoj prehrani može biti jednostavno poput ispijanja hladne čaše uz obroke. Topla šalica mlijeka može biti opuštajuća za kraj dana.
Mlijeko se također može zamijeniti za vodu u mnogim receptima, čineći jela sadržajnijima i dajući im bogatiji okus. Na primjer, priprema zobene kaše s mlijekom gotovo udvostručuje sadržaj proteina. Juhe su još jedna odlična hrana kojoj se dodaje mlijeko.
Konzumacija visokokvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda dokazano ima niz zdravstvenih prednosti, no ako niste ljubitelj mlijeka, postoje i drugi mliječni proizvodi koji imaju slične profile hranjivih tvari. Na primjer, nezaslađeni jogurt napravljen od mlijeka sadrži jednaku količinu proteina, kalcija i fosfora.
Neki se odlučuju ne konzumirati mlijeko ili mliječne proizvode zbog prehrambenih ograničenja, zdravstvenih ili etičkih razloga.
Za njih postoji alternativa poput bademovog, kokosovog, zobenog, rižinog, sojinog mlijeka.