Qliniqa.hr

5 skandinavski trikova za spavanje koje biste trebali isprobati

Mentalno zdravlje

Piše: qliniqa

nedjelja, 14. travnja 2024.

Postoje mnoge opuštajuće prakse prije spavanja koje možete isprobati kako biste poboljšali kvalitetu sna, ali postoji jedna posebna. “Skandinavska metoda spavanja” pomaže ljudima da spavaju najbolje do sada.

Ako se borite sa snom, usvajanje jedne (ili više!) od ovih navika moglo bi vam poslužiti.

Nordijske zemlje, poput Danske, Finske i Islanda, dosljedno se rangiraju kao neke od najsretnijih na planetu, prema Gallupovim izvješćima o svjetskoj sreći.

Iako vjerojatno postoje mnogi razlozi za to, poput univerzalne zdravstvene zaštite i obrazovanja, kao i naglasak na ravnoteži između poslovnog i privatnog života, spavanje vjerojatno igra ulogu, jer ispada da su nordijske zemlje visoko rangirane za kvalitetu sna, navodi Real Simple.

Zapravo, njihova skandinavska metoda spavanja, koja podrazumijeva spavanje s odvojenim poplunima ako imate partnera, motivira ljude diljem svijeta da istraže više o njihovim drugim navikama. Stručnjaci za spavanje sastavili su popis običaja spavanja nadahnutih Skandinavijom koji će vas, nadamo se, pripremiti za kvalitetan san.

Qliniqa.hr

Prozračite svoju posteljinu. Izvor: Pexels

Prozračite svoju posteljinu na otvorenom

Ako možete, objesite bar svoj poplun (ali u idealnom slučaju i svoje plahte i jastuke) jednom tjedno na nekoliko sati. Čineći to, osobito za hladnog i suhog vremena, uklonit ćete zaostalu vlagu što će smanjiti nakupljanje bakterija, neugodne mirise, pa čak i grinje, što sve može dovesti do lošeg sna.

Skandinavka Cecilia Blomdahl popularizira ovaj koncept na TikToku, iako preporučuje da se to radi svakodnevno, što možda nije realno za većinu ljudi.

Otvorite prozore svoje spavaće sobe

U zemljama kao što su Švedska, Finska i Danska dopuštaju bebama da spavaju vani u svojim kolicima bez obzira na hladnoću. Ova tradicija se temelji na uvjerenju kako svjež zrak treba djetetu za njegov rast i dobrobit.

I oni su na tragu nečega, jer istraživanje pokazuje da su niže temperature najbolje za dobar san. Odrasli otvaraju prozore na nekoliko minuta prije nego što uskoče u krevet kako bi svježi, hladni zrak mogao cirkulirati.

Qliniqa.hr

Odmorite i uživajte u toplom napitku na otvorenom. Izvor: Pexels

Popijte kavu u šetnji

Ako već niste primijetili, Skandinavci su duboko povezani s prirodom i svojim vanjskim okruženjem. Još jedna kulturološka norma jest njihova ljubav prema fiki, švedskoj tradiciji u kojoj se sredinom dana odmorite i uživate u toplom napitku poput kave ili čaja i pecivu, obično na otvorenom.

Udisanje na otvorenom, čak i na samo 20 minuta, zapravo može poboljšati vaš cirkadijalni ritam, koji regulira vaš ciklus spavanja i budnosti. Studija iz 2023. pokazuje kako izlaganje dnevnom svjetlu može pomoći u ponovnom usklađivanju poremećenih cirkadijalnih ritmova, što dovodi do boljeg sna i veće razine sreće.

Qliniqa.hr

Kupanje jedan do dva sata prije spavanja može poboljšati kvalitetu i učinkovitost sna. Izvor: Pexels

Otiđite u saunu ili se okupajte u toploj kupki

Saune su bitan dio finske kulture i to ima smisla. Nakon dugog, hladnog dana, bit će nevjerojatno opuštajuće sjediti u ugodnoj toploj sobi. Završetak večeri ovim ritualom može biti vrlo koristan za vaš san, budući da će povećanje i smanjenje topline dovesti do brzog hlađenja središnje temperature vašeg tijela, pripremajući vas za spavanje.

Većina ljudi ipak nema pristup sauni, pa će dobra alternativa biti parna kupka sat vremena prije spavanja kako biste započeli proces opuštanja. Studija spavanja koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Teksasu pokazuje kako se kupanje jedan do dva sata prije spavanja, u trajanju od samo 10 minuta, povezuje s poboljšanom kvalitetom i učinkovitosti sna.

Koristite odvojene poplune

I naravno, ne možemo zaboraviti klasičnu skandinavsku tehniku parova koji spavaju s odvojenim poplunima. Ovo ne samo da eliminira mnoge nedoumice koje dolaze s dijeljenjem posteljine, već također potiče bolju regulaciju tjelesne temperature. Manje smetnji i neugodnosti u konačnici će rezultirati duljim dubokim snom.

Ova metoda spavanja održava mnoge prednosti spavanja s partnerom, poput poboljšanog mentalnog zdravlja i više vremena provedenog u REM fazi spavanja, otkriva neuroznanstvenik Dorsey Standish. “Također omogućuje svakom spavaču izbor željene posteljine kako bi maksimalno povećao svoju udobnost tijekom spavanja (termoregulacija čini ključni čimbenik za kvalitetu sna)”, dodaje.

Osim toga, budući da svaki spavač ima svoju vlastitu posteljinu pod koju se može ušuškati, to isključuje sve potencijalne poremećaje spavanja uzrokovane “povlačenjem” posteljine na svoju stranu, ističe Eat This, Not That.