Qliniqa.hr

6 razloga zašto biste trebali jesti šipak

Prehrana

Piše: qliniqa

ponedjeljak, 12. veljače 2024.

Šipak se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i Mediteran, a njegova ljekovita svojstva koriste se već tisućama godina.

Sjemenke šipka poznate su kao bogat izvor antioksidansa i vlakana. To ih čini izvrsnim za potporu zdravlju crijeva i borbi protiv bolesti, poput bolesti srca, pa čak i određenih vrsta raka.

Nar se često kategorizira kao superhrana zbog visoke koncentracije zaštitnih biljnih spojeva kao što su elagitanini, antocijanini i organske kiseline. Ove tvari imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje te pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja.

Evo zašto bi šipak trebao biti na vašem radaru, i još važnije, na vašem tanjuru.

Qliniqa.hr

Šipak ne možete samo zagristi kao jabuku. Izvor: Unsplash

Iako malo podsjeća na crvenu jabuku, šipak ne možete samo zagristi kao jabuku.

Umjesto toga morat ćete otvoriti debelu, tvrdu koru i pronaći unutrašnjost ispunjenu sočnim, crvenim sjemenkama koje se nazivaju arils. Ove jestive sjemenke nara su hrskave, sočne, pomalo trpke i apsolutno ukusne.

Sjemenke nara također su dobre za vas zahvaljujući brojnim impresivnim zdravim hranjivim tvarima i prednostima.

Šipak kao izvrstan izvor hranjivih tvari, osobito vlakana, antioksidansa, vitamina B i odabranih minerala, može se pohvaliti hrpom zdravstvenih prednosti.

Ovo su neki od glavnih razloga zašto ih jesti redovito:

Qliniqa.hr

Sjemenke nara su hrskave, sočne, pomalo trpke i apsolutno ukusne. Izvor: Unsplash

1. Bogat izvor antioksidansa

Voće općenito sadrži antioksidanse, a šipak služi kao najbolji primjer za to. Postoji nekoliko različitih antioksidansa u naru. Neki od njegovih mikronutrijenata, poput vitamina C, djeluju kao antioksidansi, kao i antocijanin, biljni spoj koji također daje živopisnu nijansu naru.

Treba jesti (i piti) puno antioksidansa jer ti spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite od bolesti, kaže dijetetičarka Lexi Moriarty. Osim što potencijalno može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka i bolesti srca, hrana bogata antioksidansima poput nara također bi mogla pridonijeti zdravlju kože, mozga i očiju, dodaje.

Qliniqa.hr

Vlakna su jedan od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u naru. Izvor: Pexels

2. Dobar izvor vlakana i polifenola pogodnih za crijeva

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u naru.

Vlakna potiču korisne bakterije koje se nalaze u vašem probavnom traktu i pospješuju redovito i ugodno pražnjenje crijeva, štiteći od zatvora.

“Većina ne jede preporučenu količinu vlakana svaki dan, bitan nutrijent povezan sa zdravljem probave i kontrolom šećera u krvi “, kaže dijetetičarka Roxana Ehsani.

Impresivni sadržaj vlakana nije jedini razlog za jesti više nara. Šipak također može biti dobar izvor polifenola, koji mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe, objašnjava dijetetičarka Kim Kulp.

“Korisni mikrobi [u crijevima] mogu uživati u polifenolima u naru, što može poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti”, kaže Kulp, ukazujući na recenziju iz 2023. “Kako se broj korisnih mikroba povećava, štetnijih se vrsta smanjuje.”

Qliniqa.hr

Šipak, koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Izvor: Pexels

3. Može podržati zdravlje srca

Neki kažu kako određene namirnice nalikuju organima čije funkcije podržavaju. Primjerice, orasi su korisni za zdravlje mozga i izgledom pomalo podsjećaju na ljudski mozak. Slično tome, šipak, koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Postoji nekoliko načina na koje šipak može zaštititi vaše srce, kaže Kulp. Ovo bi moglo pomoći u objašnjenju zašto su šipak istaknuli kao jedno od najboljih kardioprotektivnih voća u pregledu 2021. godine.

Oni mogu povećati “dobar” HDL kolesterol dok smanjuju razinu “lošeg” LDL kolesterola, kao i smanjenje krvnog tlaka, kaže ona, pozivajući se na istraživanje iz 2023. Pijenje soka od nara također može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu, dodaje.

Qliniqa.hr

Nar također može suzbiti upalu, dodatno smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Izvor:Canva

Također, poboljšava zdravlje arterija sprječavanjem nakupljanja plaka, a može pomoći i u poništavanju suženja arterija poznatog kao ateroskleroza, što pokazuju starija istraživanja.

Budući da se nar povezuje s poboljšanjem nekih čimbenika rizika za srčane bolesti, česta konzumacija ovog voća mogla bi smanjiti rizik od jednog od vodećih uzroka smrti, kaže dijetetičarka Cindy Chou.

Nar također može suzbiti upalu, dodatno smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Qliniqa.hr

Sok od nara potiče oporavak mišića nakon vježbanja. Izvor: Unsplash

4. Može poboljšati sportsku izvedbu

Sok od nara, bogat protuupalnim i antioksidativnim spojevima, može biti koristan ljudima koji su podvrgnuti visokim razinama fizičkog stresa, poput sportaša.

“Sok od nara može pomoći pri sportskim izvedbama i ubrzati oporavak od vježbanja, pokazuju istraživanja”, kaže Ehsani. “Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog oksida, što pomaže vašem tijelu dobiti hranjive tvari potrebne za vježbanje.”

Sok od nara može pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja uzrokovanog vježbanjem i promicati antioksidacijsku obranu nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, čime se potiče oporavak mišića.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki dokazi također upućuju na to kako ispijanje soka od nara može pomoći u povećanju sportske izvedbe, pospješiti oporavak nakon vježbanja i poboljšati kardiovaskularne reakcije tijekom vježbanja.

Qliniqa.hr

Šipak može pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom. Izvor: Canva

5. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, uključujući i šipak, iako se šipak nalazi na popisu voća s nižim sadržajem šećera.

Dakle, mogu li ljudi s dijabetesom jesti šipak? Uvijek treba prije svega provjeriti sa svojim zdravstvenim timom, ali u mnogim slučajevima, kaže Kulp, ljudi s dijabetesom mogu jesti i imati koristi od nara. Zapravo, ovo bi voće moglo pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom.

“Studije na životinjama i ljudima pokazale su kako šipak može poboljšati razinu šećera u krvi natašte kod onih koji imaju dijabetes”, objašnjava Kulp.

 

Qliniqa.hr

Ispijanje soka od nara može poboljšati određene aspekte kognitivnog zdravlja. Izvor: Canva

6. Može poboljšati kognitivno zdravlje

Zbog antioksidansa nar može spriječiti oštećenje živčanih stanica uzrokovano reaktivnim spojevima koji se nazivaju slobodni radikali. Neki dokazi upućuju na to kako ispijanje soka od nara može poboljšati određene aspekte kognitivnog zdravlja, poput pamćenja, navodi Health.

Osim što štite živčane stanice od oksidativnog oštećenja, spojevi pronađeni u soku od nara mogu pomoći u povećanju aktivnosti u regijama mozga odgovornim za kontrolu funkcija vizualnog pamćenja.

Qliniqa.hr

Šipak sadrži i folnu kiselinu, hranjivu tvar posebno važnu tijekom trudnoće. Izvor: Canva

Plodovi nara također su bogati nizom esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, hranjivu tvar koja djeluje kao snažan antioksidans u tijelu neophodan za rad imuniteta, proizvodnju kolagena, metabolizam proteina i proizvodnju neurotransmitera.

Osim toga, šipak sadrži i folnu kiselinu, hranjivu tvar posebno važnu tijekom trudnoće jer ima važnu ulogu u rastu i razvoju fetusa.

Šipak također osigurava druge hranjive tvari, uključujući kalij potreban za regulaciju krvnog tlaka, funkciju živčanog sustava i mnoge druge kritične tjelesne procese.

 

Ima li nar nuspojave?

Proizvodi od nara, poput soka i soka, sigurni su za konzumiranje za većinu ljudi.

Nuspojave su malo vjerojatne, ali neki mogu imati alergijske reakcije ili iskusiti probavne smetnje.

Ako ste osjetljivi na fruktane, vrstu ugljikohidrata, postoji veća vjerojatnost da ćete imati probavne nuspojave od nara poput plinova, nadutosti i proljeva. To se obično događa ako netko pojede veliku porciju nara, pa se preporučuje četvrtina šalice odjednom, savjetuje Real Simple.

Oni koji uzimaju određene lijekove također bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. “Nar može stupiti u interakciju s određenim lijekovima kao što su razrjeđivači krvi, pa najbolje da razgovarate sa svojim liječnikom”, savjetuje Chou.

Qliniqa.hr

Cijeđenjem voća uklanja se većina vlakana, no i dalje ćete imati koristi od njegovih antioksidansa, minerala i vitamina. Izvor: Pexels

Lako ćete uključiti šipak u svoj redoviti plan obroka, a mogućnosti su gotovo beskrajne. Najjednostavnije grickajte same sjemenke. To će biti najlakše i najukusnije u sezoni tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Prije nego sezona nara završi, možete zamrznuti sjemenke za kasnije.

Kada nije sezona, u većini supermarketa obično možete kupiti već pripremljeni sok od nara. Imajte na umu kako se cijeđenjem voća uklanja većina vlakana, no i dalje ćete imati koristi od njegovih antioksidansa, minerala i vitamina. Pijenje soka od nara može pomoći u smanjenju upalnih markera u tijelu i zaštititi od oštećenja stanica.