Qliniqa.hr

Evo zašto bi se zeleno lisnato povrće trebalo naći na vašem tanjuru

Prehrana

Piše: nr

srijeda, 20. ožujka 2024.

Lisnato zeleno povrće čini raznolika skupina povrća bogata hranjivim tvarima. Lisnato povrće nadmašuje ostalo povrće u obilju vitamina (A, E, K, folat), minerala (kalcij, kalij), vlakana i fitonutrijenata, ističe nutricionistica Jenn Schmidt.

Kao dio zdrave prehrane, povrće općenito nudi obilje zdravstvenih dobrobiti, uključujući podršku imunološkom sustavu i smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa dva, bolesti srca i određenih vrsta raka i mentalnog pada.

Qliniqa.hr

Uz širok izbor dostupnog lisnatog povrća, jednostavno ga možete uključiti u svoju prehranu. Izvor: Pexels

Odraslima se preporučuje konzumiranje 2-3 šalice povrća dnevno, a s lisnatim povrćem lako ćete ispuniti ovu dozu. Uz širok izbor dostupnog lisnatog povrća, jednostavno ga možete uključiti u svoju prehranu.

Evo liste nekih vrsta koje biste trebali dodati svojim obrocima:

  • blitva
  • zelena repa
  • kelj
  • raštika
  • kinesko zelje
  • gorušica
  • špinat
  • listovi rotkvice
  • rikola
  • zelje
  • potočarka
  • rimska zelena salata
  • endivija
  • listovi cikle
  • listovi maslačka.
Qliniqa.hr

Mnogo lisnatog povrća može se pronaći tijekom cijele godine. Izvor: Pexels

Zeleno lisnato povrće čini važan dio zdrave prehrane. Prepuno vitamina, minerala i vlakana, a malo kalorija.

Srećom, mnogo lisnatog povrća može se pronaći tijekom cijele godine i lako se može dodati u svakodnevne obroke na raznolike načine, navodi Healthline.

Hranjivo lisnato povrće nudi obilje zdravstvenih dobrobiti i kulinarsku svestranost. Od paprenog zalogaja gorušice do hrskavog zelja, svaka sorta na stol donosi svoj jedinstveni profil okusa i hranjivu vrijednost.

Za one koji tek počinju jesti lisnato povrće, počnite s blažim opcijama poput špinata. Kako biste ublažili gorčinu, razmislite o kuhanju ili dodavanju u salate s blažim zelenilom, voćem i orašastim plodovima za uravnotežen profil okusa, savjetuje Health.

Uključite ova čuda u svoju svakodnevnu prehranu tako što ćete ih dodati hladnoj hrani kao što su sendviči i salate, kao i toplim obrocima poput juha i tjestenine. Prihvatite živopisne boje i raznolike teksture ovih nutritivnih dragulja i doživite obogaćujući učinak uključivanja lisnatog povrća u svoje obroke.