Qliniqa.hr

Iznenadna bol u slezeni? Evo što je uzrokuje

Zdravlje

Piše: ak

četvrtak, 11. travnja 2024.

Sjećate li se bezbrižnih igara u parku i trčanja uokolo? Sjećate li se i kako bi vas iznenada zabolo ispod desne dijafragme? “To je slezena”, rekli su svi.

Zanimljivo kako znanost još uvijek nije došla do nedvosmislenog i sveobuhvatnog objašnjenja zašto se to događa, a još zanimljivije da slezena nema nikakve veze s tim, ističe Runlovers.

Slezena, višenamjenski organ veličine šake, nalazi se iza želuca. Bol u slezeni može uključivati osjećaj nelagode u gornjem lijevom dijelu abdomena i može se pojaviti zbog različitih stanja i bolesti.

Ovo područje može boljeti na dodir što može signalizirati oštećenje slezene, rupturu slezene ili splenomegaliju (bolest povećane slezene). Jaka bol koja proizlazi iz slezene često signalizira prisutnost infarkta slezene.

Qliniqa.hr

Mnogo različitih stanja može utjecati na slezenu i rezultirati bolom u slezeni. Izvor: Canva

Multifunkcionalni organ igra nekoliko uloga u tijelu uključujući:

 • obranu tijela od patogena
 • sprječavanje infekcije
 • filtriranje krvi uklanjanjem starih ili oštećenih crvenih krvnih stanica
 • kontroliranje razine krvnih stanica
 • metaboliziranje željeza.

Mnogo različitih stanja može utjecati na slezenu i rezultirati bolom u slezeni.

Što može ukazivati na bol u slezeni?

Karakteristične značajke boli u slezeni uključuju osjećaj nelagode u gornjoj lijevoj strani trbuha, bol iza lijevih rebara i bol u lijevom ramenu. Ovo područje može biti osjetljivo na dodir, a bol mogu pratiti i drugi simptomi, poput:

 • nadutosti
 • povećanog trbuha
 • brzog osjećaja sitosti nakon samo malog obroka.

Bol u slezeni može biti pokazatelj nekoliko problema, uključujući:

 • oštećenja od snažnog udarca
 • puknuća
 • bolesti
 • proširenja.

Problemi sa slezenom mogu nastati iz raznih razloga, uključujući bolesti i ozljede.

Qliniqa.hr

Ruptura slezene može biti opasna po život. Izvor: Unsplash

Slezena koja ne funkcionira

Hiposplenija se javlja kada slezena ne može obavljati svoje uobičajene funkcije.

Oštećenje ili ruptura slezene

Oštećenje slezene se rijetko događa zbog njenog zaštićenog položaja ispod lijeve strane prsnog koša. Unatoč tome, do oštećenja može doći snažnim udarcem u abdominalno područje, primjerice tijekom tučnjave, motorne nesreće, tijekom kontaktnog sporta ili zbog prijeloma rebra, pri čemu slomljeni kraj rebra prodire u slezenu. To može uzrokovati trenutnu rupturu slezene ili može dovesti do stvaranja hematoma i nekoliko tjedana kasnije.

Puknuće slezene može uzrokovati bol i osjetljivost u abdomenu. Još jedan znak bit će vrtoglavica kao posljedica niskog krvnog tlaka zbog gubitka krvi.

Ruptura slezene može biti opasna po život i uvijek zahtijeva hitnu medicinsku pomoć jer uzrokuje unutarnje krvarenje.

Qliniqa.hr

Stanja koja utječu na jetru mogu dovesti do smanjene funkcije slezene. Izvor: Canva

Povećana slezena

Povećanje slezene ili splenomegalija predstavlja još jedan razlog za bol u slezeni. To se može dogoditi zbog mnoštva uzroka, bilo traumatskih, malignih, metaboličkih ili opstruktivnih, navodi News Medical.

Slezena može nateći i povećati se nakon ozljede ili infekcije. Splenomegalija također može ukazivati na kongestiju ili blokadu kao posljedica rasta ili krvnog ugruška.

Problemi s jetrom

Stanja koja utječu na jetru mogu dovesti do smanjene funkcije slezene i utjecati na imunološki odgovor. Zdravstveni stručnjaci mogu koristiti izraz hepatosplenomegalija za opisivanje stanja koja uzrokuju oticanje i povećanje jetre i slezene.

Infiltracija imunoloških stanica

Slezena kao najveći imunološki organ u tijelu sadrži zonu T stanica i B stanica koje stvaraju antigen-specifične imunološke odgovore, štiteći tijelo od infekcija koje se prenose krvlju.

Ozljeda ili bolesti koje zahvaćaju slezenu mogu utjecati na imunološki odgovor i napredovanje bolesti.

Infiltracija imunoloških stanica igra ulogu u napredovanju i ozbiljnosti bolesti. Međutim, nedavne studije su otkrile da imunološke stanice također pridonose rješavanju upale tijekom infekcije.

 

Qliniqa.hr

Nuspojave izazvane lijekovima obično su privremene. Izvor: Unsplash

Mnogi lijekovi svojim nuspojavama izazivaju bol u slezeni. Nuspojave izazvane lijekovima obično su privremene, a bol u slezeni se smanjuje s veličinom slezene nakon prestanka uzimanja odgovornih lijekova.

Dijagnoza uzroka boli u slezeni temelji se na procjeni veličine slezene, hemodinamskih parametara, povijesti ozljeda ili drugih medicinskih stanja i drugih simptoma. Palpacijom donje granice slezene otkrit će se je li ona povećana, jer se to događa tek nakon izražene splenomegalije.

Bol u slezeni procjenjuje se primjenom ultrazvučnih sondi ili CT/MRI skenera. Postoji nekoliko načina za liječenje boli u slezeni jer ima nekoliko uzroka. Obično liječenje temeljnog stanja može pomoći u ublažavanju simptoma.

Splenektomiju, kirurški zahvat uklanjanja slezene, kirurg će obično izvesti kao posljednje rješenje. Prije operacije, liječnik će savjetovati pojedinca na određena rutinska cijepljenja zato što uklanjanje slezene može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od infekcije, navodi Medical News Today.

Može se živjeti bez slezene jer jetra može preuzeti mnoge njezine funkcije. Međutim, oni bez slezene su osjetljiviji na infekcije, a rizik se povećava kod onih sa stanjima koja utječu na imunološki sustav poput HIV-a.