Qliniqa.hr

Je li kava od gljiva vrijedna tolike pompe?

Prehrana

Piše: ak

ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Cijenjene za dodavanje bogatog, jušnog okusa poznatog kao umami slanim jelima, te bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, gljive su ukusne i dobre za vas. Ali do nedavno, vjerojatno nikada niste razmišljali o tome da ih dodate svojoj kavi.

Iako trenutno popularna mješavina kave, koncept kave od gljiva nije nov.

Postoji opsežna povijest kulinarske i medicinske upotrebe gljiva u azijskim zemljama, posebno u kineskoj medicini, zbog njihovih prehrambenih i zdravstvenih dobrobiti.

Ako zamišljate šalicu kave s gljivama koje plutaju na vrhu, možete odahnuti. To nije to.

Kavu od gljiva čini delikatna mješavina mljevenih gljiva i zrna kave. Većina navodi “orašast” ili “zemljani” okus ili uopće ne primjećuju nikakav okus.

Obožavatelji ovog napitka tvrde kako zdravstvene dobrobiti uključuju bolji san, više energije, poboljšani fokus, jačanje imuniteta i smanjenje upale. Jesu li ove zdravstvene dobrobiti kave od gljiva opravdane?

Qliniqa.hr

Obožavatelji navode brojne zdravstvene dobrobiti kave od gljiva. Izvor: Pexels

Kava s gljivama obično se radi od ljekovitih gljiva, a ne od kulinarskih gljiva koje kupujete u trgovini poput primjerice šampinjona. Uobičajene ljekovite gljive koje se koriste za pripremu ove „moderne“ kave, odabrane zbog svojih stvarnih (ili percipiranih) zdravstvenih prednosti, uključuju:

  • chaga
  • pureći rep
  • lavlja griva
  • reishi
  • cordyceps.

Nekoliko recenzija potrošača pokazuje da se okus kave od gljiva ne razlikuje toliko od obične kave. Međutim, predložene zdravstvene dobrobiti kave od gljiva, uključujući smanjenu tjeskobu i poboljšani imunitet, daju joj marketinšku prednost.

Dok se uberu, osuše i prerade, gljive su jedva primjetne, osobito kada se pomiješaju sa zrncima kave, kakaom  ili čajnim mješavinama.

Za pripremu kave od gljiva, gljive se ekstrahiraju i pretvaraju u organski prah koji ne sadrži druge dodatke. Kroz proces dvostruke ekstrakcije, gljive se zatim dehidriraju, samelju u fini prah i umiješaju u mljevena zrna kave. To se obično radi u omjeru jedan prema jedna.

Kava od gljiva može se pripremiti na isti način kao i obična kava.

Qliniqa.hr

Kava od gljiva može se pripremiti na isti način kao i obična kava. Izvor: Unsplash

Ima manje kofeina od obične kave

Mješavine kave od gljiva reklamiraju se kao da imaju manje kofeina od obične kave.

Kofein, psihoaktivna tvar, prirodno se nalazi u nekim namirnicama poput zrna kave, zrna kakaovca i lišća čaja, ali se također dodaje u sintetskom obliku drugoj hrani i pićima.

Trudnice ili dojilje, djeca i osobe sa srčanim problemima imaju veći rizik od negativnih nuspojava konzumacije kofeina i trebaju biti oprezni s njegovim unosom, upozorava Healthline.

Iako pijenje do 400 mg kofeina dnevno nije povezano sa štetnim učincima, to može biti drugačije za osobe osjetljive na kofein. U tom slučaju možete osjetiti tjeskobu, ubrzan rad srca, želučane tegobe i druge nuspojave čak i uz manji unos kofeina.

Budući da prah gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola u usporedbi s običnom kavom.

Međutim, to ne mora vrijediti za sve vrste kave s gljivama. Sadržaj kofeina često nije naveden na pakiranjima proizvoda.

Qliniqa.hr

Spojevi ekstrahirani iz ljekovitih gljiva mogu poboljšati odgovor tijela na stres. Izvor: Canva

Potencijalne zdravstvene koristi

Ljekovite gljive koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini stotinama godina.

Spojevi ekstrahirani iz ljekovitih gljiva nazivaju se adaptogenima, koji mogu poboljšati odgovor tijela na stres.

Neki brendovi ove kave tvrde kako njezine dobrobiti uključuju poboljšane mentalne i fizičke performanse, bolji imunitet i mirniji san. Neki čak tvrde kako kava od gljiva može pomoći u mršavljenju tako što pospješuje metabolizam i potiče sagorijevanje masti.

Zahvaljujući visokom antioksidativnom djelovanju, ljekovite gljive također mogu pomoći u usporavanju procesa starenja, navodi Health Harvard.

Međutim, treba napomenuti kako se većina studija o ljekovitim gljivama temelji na životinjama ili se provodi u laboratoriju, s nekoliko dobro osmišljenih kliničkih ispitivanja koja uključuju ljude pa ne možemo jednostavno primijeniti rezultate ovih studija na ljude ili ljudske bolesti.

Može se reći da iako ljekovite gljive i kava same po sebi imaju neke utvrđene dobrobiti, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o dobrobiti kave od gljiva.

U nastavku su neka znanstvena otkrića o navodnim zdravstvenim prednostima ljekovitih gljiva:

  • poboljšan imunitet
  • potencijal za prevenciju raka
  • pomoć u borbi protiv čira
  • suzbijanje aktivnosti imunoloških stanica odgovornih za alergijski odgovor na neku hranu
  • potencijal za smanjenje razine kolesterola u krvi i zauzvrat smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Iako postoje neki obećavajući dokazi, treba više istraživanja kako bi se potvrdili ti učinci na zdravlje, posebno u mješavinama kave od gljiva.

No, treba uzeti u obzir neke nedostatke, primjerice to što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim učincima kave od gljiva na ljudima.

To znači kako su informacije koje se tiču ​​sigurnog doziranja, kome bi ovaj proizvod bio od koristi, tko bi ga trebao izbjegavati i stupaju li u interakciju ljekovite gljive s lijekovima, uglavnom nepoznate, a to može dovesti do nekih sigurnosnih pitanja.

Osim toga, kava s gljivama često košta dvostruko više od obične kave.

Iako bi za većinu ljudi moglo biti sigurno isprobati, uvijek biste o tome trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako uzimate lijekove ili već imate neko zdravstveno stanje.