Razina kofeina u krvi mogla bi utjecati na količinu tjelesne masti koju nosite, faktor koji bi zauzvrat mogao odrediti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. To su nalazi nedavne studije koja je upotrijebila genetske markere za utvrđivanje veze između razine kofeina, indeksa tjelesne mase (BMI-a) i rizika od dijabetesa tipa 2.
Istraživački tim rekao je da bi se beskalorična pića s kofeinom mogla istražiti kao potencijalno sredstvo za smanjenje razine tjelesne masnoće.
“Genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi povezane su s nižim BMI-om i masom cijelog tijela”, napisali su istraživači u svom radu. “Nadalje, genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Procijenjeno je da je približno polovica učinka kofeina na sklonost dijabetesu tipa 2 posredovana smanjenjem BMI.”
Studija je uključivala podatke nešto manje od 10.000 ljudi prikupljene iz postojećih genetskih baza podataka, usredotočujući se na varijacije u ili blizu specifičnih gena za koje se zna da su povezani s brzinom kojom se kofein razgrađuje.
Prethodne studije povezale su umjereno i relativno povećanje konzumacije kofeina s boljim zdravljem srca i nižim indeksom tjelesne mase. Izvor:pexels
Iako je postojala značajna veza između razine kofeina, indeksa tjelesne mase (BMI) i rizika od dijabetesa tipa 2, nije se pojavila povezanost između količine kofeina u krvi i kardiovaskularnih bolesti uključujući fibrilaciju atrija, zatajenje srca i moždani udar.
Prethodne studije povezale su umjereno i relativno povećanje konzumacije kofeina s boljim zdravljem srca i nižim indeksom tjelesne mase, a novo istraživanje dodaje više detalja onome što već znamo o učincima koje kava ima na tijelo.
Važno je također imati na umu da učinci kofeina na tijelo nisu svi pozitivni, što znači da treba biti oprezan kada se procjenjuju prednosti njegovog pijenja, ali ova najnovija studija važan je korak u procjeni koliko je kofein idealan.
“Mala, kratkoročna ispitivanja pokazala su da unos kofeina rezultira smanjenjem težine i masnog tkiva, ali dugoročni učinci unosa kofeina nisu poznati”, objasnili su istraživači.
Pročitaj više:
Tim smatra da bi povezanost prikazana ovdje mogla biti posljedica načina na koji kofein povećava termogenezu (proizvodnju topline) i oksidaciju masti (pretvaranje masti u energiju) u tijelu, a oboje igraju važnu ulogu u ukupnom metabolizmu, navodi ScienceAlert.
Međutim, bit će potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili uzrok i posljedica. Iako je ova studija uključivala velik uzorak, Mendelova randomizacija nije nepogrešiva i još uvijek je moguće da su u igri drugi čimbenici koji nisu uzeti u obzir u ovoj studiji.
“S obzirom na opsežan unos kofeina u cijelom svijetu, čak i njegovi mali metabolički učinci mogu imati važne zdravstvene implikacije”, napisali su istraživači.