Zob čini nevjerojatno zdravu namirnicu koja između ostalih hranjivih tvari sadrži vlakna, cjelovite žitarice i vitamine B skupine. Istraživanja su povezala zob i zobene pahuljice s brojnim zdravstvenim dobrobitima, ali vrijeme potrebno za njihovo kuhanje predstavlja prepreku u napornom radnom danu.
Srećom, postoji jedan brži način – pripremite i ostavite zob preko noći. Ova tehnika bez kuhanja omogućuje brzu pripremu zobi za idući dan, a bit će ukusna poput kuhane zobene kaše.

Zob može biti izvrstan način povećanja unosa cjelovitih žitarica. Izvor:Canva
Koje su zdravstvene dobrobiti zobi?
Zob može biti izvrstan način povećanja unosa cjelovitih žitarica, što prema istraživanju većina ljudi ne konzumira.
Kao dobar izvor vlakana, zob uključuje vrstu vlakana poznatu kao beta glukan, ključan za zdravu prehranu zbog svojih svojstava koja su zdrava za srce, crijeva, protuupalna i antikancerogena, navodi Everyday Health.
Pročitajte više:
Kako napraviti zobene pahuljice preko noći?
Samo trebate namočiti zob bilo koje vrste u bilo kojoj tekućini ili čak jogurtu i pustiti da vrijeme učini ostalo. Zob će upiti tekućinu i omekšati bez potrebe za kuhanjem, što će rezultirati kremastom podlogom za voće, orašaste plodove i druge sastojke.
Možete napraviti zobene pahuljice u staklenkama za jeftin, jednostavan, prenosiv obrok ili međuobrok s kontroliranim porcijama, a da uopće ne dodirnete štednjak. Što može biti lakše?
Osim toga, postoje bezbrojni načini za kombiniranje sa zobi, od klasičnog voća i orašastih plodova s cimetom do slanih kombinacija kao što su tvrdo kuhano jaje, špinat i cherry rajčice. Uz toliko ukusnih načina za uživanje u zobi i toliko razloga za to, ona će biti pravi međuobrok za svakoga tko traži zdrav način koji puni energiju.
Isprobajte neke od ovih recepata za inspiraciju, a zatim eksperimentirajte sa svojim omiljenim kombinacijama.

Doručak s visokim sadržajem proteina također može održati težinu pod kontrolom jer pomaže regulirati apetit i razinu energije. Izvor: Unsplash
- Mješavina od banane s visokim sadržajem proteina
Ne sviđa vam se tekstura zobi? Pokušajte ih kuhačom ili blenderom pretvoriti u puding. Ove zobene pahuljice su kremaste, prirodno zaslađene i pune proteina i vlakana, kombinacija koja će vas ostaviti satima sitima. Doručak s visokim sadržajem proteina također može održati težinu pod kontrolom jer pomaže regulirati apetit i razinu energije.
Sastojci
- 2 šalice nezaslađenog, običnog sojinog mlijeka ili mlijeka s niskim udjelom masnoće
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 mjerice običnog proteinskog praha ili proteina vanilije
- 2 male banane, oguljene
- 2 žlice prirodnog maslaca od badema ili maslaca od kikirikija
- sjeckani bademi, lanene sjemenke, kriške banane, za ukras (po želji).
Upute
Stavite mlijeko, zob, proteinski prah, banane i maslac od badema u procesor hrane (ili blender) i miješajte dok ne postane glatko, oko 1-2 minute.
Podijelite smjesu zobi u staklenke s poklopcima. Svaku po želji ukrasite bademima, lanenim sjemenkama i kriškama banane.
Stavite u hladnjak najmanje 4 sata ili preko noći.

Svježe bobičasto voće čini izvrstan izvor antioksidansa. Izvor: Pexels
2. Bobičasto voće i chia
U ovoj opciji doručka zgnječena banana dodaje prirodnu slatkoću. Svježe bobičasto voće čini izvrstan izvor antioksidansa, pokazala su istraživanja, ali smrznuto bobičasto voće ima jednaku hranjivu vrijednost kao i svježe!
Sastojci
- ⅔ šalice mlijeka
- ⅓ šalice običnog nemasnog grčkog jogurta
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 žlica chia sjemenki
- ½ srednje banane, zgnječene
- 2 šalice svježeg voća (borovnice, maline, kupine, jagode)
- ¼ šalice nasjeckanih oraha.
Upute
Pomiješajte mlijeko, jogurt, zob, chia sjemenke i bananu u posudi za miješanje i dobro promiješajte.
Podijelite zobenu smjesu u staklenke s poklopcima. Na svaku stavite polovinu šumskog voća i oraha.
Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Možete napraviti zobene pahuljice u staklenkama za jeftin, jednostavan, prenosiv obrok ili međuobrok s kontroliranim porcijama. Izvor: Pexels
3. Zobene pahuljice s borovnicama
Borovnice su pune antioksidansa koji pogoduju mozgu i nazivaju se flavonoidi. Ovi snažni spojevi štite osjetljive membrane koje okružuju moždane stanice od oksidativnog stresa koji može dovesti do tjeskobe i depresije, prema studiji objavljenoj 2017.
Sastojci
- ½ šalice zobenih pahuljica
- ⅔ šalice obranog mlijeka
- 2 žličice chia sjemenki
- 1 žličica 100 postotnog javorovog sirupa
- ½ šalice borovnica.
Upute
Dobro pomiješajte zob, mlijeko, chia sjemenke i javorov sirup u staklenku.
Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći.
Ujutro izvadite staklenku iz hladnjaka, promiješajte zobene pahuljice i na vrh stavite borovnice.