Qliniqa.hr

Namirnica oko koje se “lome koplja”: Jesu li jaja dobra za nas?

Prehrana

Piše: qliniqa

subota, 6. siječnja 2024.

Jedna od namirnica oko čije se zdravstvene koristi ”lome koplja” već desetljećima, među nutricionistima i liječnicima, svakako su- jaja.

Sa samo 78 kalorija jaja su učinkovit, bogat izvor proteina i vitamina. Veliko jaje sadrži oko 6 grama proteina. Jaja su također dobar izvor drugih hranjivih tvari, uključujući vitamin D (koji pomaže zdravlju kostiju i imunološkom sustavu) i kolin (koji pomaže metabolizmu i funkciji jetre, kao i razvoju mozga fetusa), navodi Heart.org.

Qliniqa.hr

Konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Izvor:Canva

Zdrava za mozak

Kolin je nutrijent koji je potreban za održavanje dobroga zdravlja, on je osnovna komponenta mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. Stoga je kolin neophodan u održavanju funkcije i zdravlja mozga.

Kardiovaskularno zdravlje

Proteini u žumanjku jaja, kao i kolin i neki vitamini B skupine mogu utjecati na smanjenje razine homocisteina, sugeriraju da konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Za oči

Budući da su izvrstan izvor luteina i zeaksantina, ona pomažu i u očuvanju zdravlja očiju i izoštravanja vida.

Zdravija koža, kosa i nokti

Dobar su izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu i masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju. Poznato je da mnoge žene svoju bujnu i zdravu kosu održavaju nanoseći na nju nekoliko puta mjesečno masku od jaja, koja je čini blistavijom i sjajnijom, a lako se napravi u kućnoj uporabi.

Prehrambena vrijednost i učinci za zdravlje

Popis dobrih strana konzumacije jaja doista je podulji- žumanjak se rano može uvesti u prehranu djeteta, dok se bjelanjak ne preporučuje do navršene godine dana radi mogućih alergijskih reakcija. Jaja se mogu uključiti u prehranu mladeži, odraslih osoba te starijih osoba, budući da posjeduju temeljne nutrijente za rast i održavanje tjelesnih struktura.

Nadalje, pojačavaju i prehrambenu vrijednost druge hrane, ako se dodaju u nju, a budući da imaju nisku razinu purina, odličan su izvor proteina za ljude oboljele od gihta. Nisu kontraindicirana u prevenciji i liječenju ateroskleroze, a kuhano jaje bez dodanih masnoća dobro će podnijeti sve osobe, osim osoba sa bolestima žuči, kojima se konzumacija ne preporučuje.

Koliko je sigurna konzumacija jaja?

Vrlo često povezuje ih se sa salmonelom, posebice s bakterijom Salmonella Enteritidis koja je samo jedna od mnogobrojnih vrsta i sojeva tih bakterija), prenosi Hina. Ta se bakterija nalazi u jaju, ali ne na ljusci, stoga je najvažnija termička obrada namirnice. Na taj se način mogućnost zaraze smanjuje na minimum, praktično ni ne postoji.

Čuvanje jaja

Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do mjesec dana, s time da ne smiju imati oštećenu ljusku, širi dio treba okrenuti prema gore. Ako je oštećena membrana bjelanjka doći će do brze hidrolize proteina bjelanjka i povećanja razine amonijaka u žumanjku. Prije kupovine svakako uvijek otvorite pakiranje i provjerite jesu li jaja cijela, a ako su oštećena, nikako ih ne kupujte. Jedino mjesto gdje ih možete čuvati jest- hladnjak.