Qliniqa.hr

Nazivaju ih superhranom, a djeluju i protiv starenja: Prednosti goji bobica!

Prehrana

Piše: ak

nedjelja, 5. studenoga 2023.

Goji bobice su jarko crvene, slatko pikantnog okusa i rastu na grmlju porijeklom iz Azije. Tradicionalno se koriste već tisućama godina.

Danas se često konzumira zbog svojih antioksidativnih učinaka i za ublažavanje znakova starenja.

Navodne prednosti goji bobica kreću se od učinaka protiv starenja do regulacije glukoze i potpore imunološkoj funkciji.

Goji bobice često se nazivaju superhranom jer sadrže kemijske spojeve zvane fitokemikalije koje proizvode biljke. Fitokemikalije u goji bobicama uključuju polisaharide, beta-karoten i zeaksantin, ističe Medical News Today.

Polisaharidi su primarna karakteristika goji bobica. To su bitan izvor dijetalnih vlakana. Pomažu u poboljšanju imunološke funkcije i povećanju ukupne antioksidativne aktivnosti u tijelu.

Beta-karoten je odgovoran za narančasto-crveni pigment u goji bobicama. Vitalan je za zdravlje očiju, kostiju, kože i razvoj stanica. Količina beta-karotena u goji bobicama među najvećima je od svih jestivih biljaka.

Zeaksantin igra ključnu ulogu u potpori imunološkog sustava. Mnogi istraživači vjeruju da zeaksantin može spriječiti makularnu degeneraciju, progresivno oštećenje vida koje nastaje kada središnji dio mrežnice, odnosno makula, propada.

Nema mnogo ispitivanja goji bobica na ljudima, a mnoga su mala, ali sugeriraju kako goji može zaštititi od gubitka vida, bolesti srca, dijabetesa i problema s jetrom.

Koje su nuspojave goji bobica?

Goji bobice vjerojatno neće izazvati nuspojave kod zdravih odraslih osoba. Međutim, konzumacija hrane poput goji bobica može imati potencijalne nuspojave. One mogu biti česte i blage ili manje česte i teške poput alergijske reakcije.

Izbjegavajte korištenje goji bobica ako ste alergični na njih ili njihove sastojke. Pitajte svog ljekarnika ili liječnika za potpuni popis sastojaka ako niste sigurni. Osobe s alergijama na duhan, breskve, rajčice ili orašaste plodove mogu vjerojatnije biti alergične na goji.

Nema dovoljno sigurnosnih podataka o konzumiranju goji bobica tijekom trudnoće, ali može uzrokovati kontrakciju maternice pa se ne preporučuje.

Goji bobice nisu pokazale dokaze o toksičnosti u kliničkim ispitivanjima, no mogu stupiti u interakciju s varfarinom pa može doći do povećanog rizika od krvarenja.

Ako osjetite ove simptome, odmah potražite liječničku pomoć.

Qliniqa.hr

Jedite goji kao cjelovitu hranu kako biste optimizirali njegove terapeutske učinke. Izvor: Canva

Goji bobice se obično konzumiraju od 15 do 30 g dnevno, sugerira Very Well Health. Nutritivno su bogate namirnice koje sadrže 46% ugljikohidrata, 13% proteina, 1,5% masti i 16,5% dijetalnih vlakana.

Svježe goji bobice su kvarljive i imaju kratak rok trajanja. Bobice će općenito ostati svježe do devet dana ako se drže u hladnjaku.

Osušene goji bobice ili sokovi obično se nalaze u trgovinama zdrave hrane. Za ove proizvode slijedite upute proizvođača o skladištenju i roku valjanosti. Nakon otvaranja sokove će možda trebati ostaviti u hladnjaku. Mogu se jesti sirove ili kuhane te koristiti u čajevima i juhama.

Dodaci goji bobica dostupni su u obliku kapsula, ekstrakta i praha i treba ih čuvati na hladnom i suhom mjestu, daleko od djece i kućnih ljubimaca. Bacite ih nakon godinu dana ili prema naljepnici na pakiranju.

Korištenje dodataka treba individualizirati i provjeriti s liječnikom. Nijedan dodatak nije namijenjen tretiranju, liječenju ili prevenciji bolesti.

Ovi oblici mogu biti manje učinkoviti od uključivanja svježih goji bobica u vašu prehranu pa kad god možete, jedite goji kao cjelovitu hranu kako biste optimizirali njegove terapeutske učinke.

Goji bobice su popularna funkcionalna namirnica.

Još uvijek su potrebna veća klinička ispitivanja na ljudima kako bi se potvrdila njihova učinkovitost.

Nuspojave su rijetke, ali goji bobice mogu stupiti u interakciju s lijekom za razrjeđivanje krvi varfarinom i lijekovima za dijabetes.

Može se uključiti u prehranu kao svježe ili sušeno voće ili kao sastojak komercijalno dostupnih namirnica i pića.