Qliniqa.hr

Ovaj japanski umak poboljšava pamćenje čak i kod starijih s demencijom

Prehrana

Piše: ak

ponedjeljak, 22. siječnja 2024.

Pad kognitivnih funkcija smatra se prirodnim dijelom procesa starenja koji, nažalost, često može duboko utjecati na svakodnevni život. Osim toga, određeni gubitak pamćenja također se može pripisati stresu, umoru i bolesti.

Ali ozbiljniji gubitak pamćenja, zajedno s drugim promjenama, mogao bi biti znak demencije. Iz tih razloga, značajni istraživački napori usmjereni su na to kako usporiti kognitivne padove povezane sa starenjem.

Prethodne studije identificirale su specifične životne navike, režime vježbanja i hranu koji bi mogli poboljšati zdravlje mozga. Na primjer, specifična prehrana, poput mediteranske, koja se sastoji od velikih količina svježeg voća i povrća, značajno poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti kod starijih ljudi.

Qliniqa.hr

Značajni istraživački napori usmjereni su na to kako usporiti kognitivne padove povezane sa starenjem. Izvor: Pexels

Novo istraživanje u Japanu pokazuje kako tradicionalni japanski začin wasabi može poboljšati neke vrste kognitivnih funkcija kod osoba starijih od 60 godina, nudeći jednostavan način brige o našem mozgu dok starimo, navodi Science Alert.

Razne biljke i začini, poput češnjaka i đumbira, također mogu poboljšati mentalne sposobnosti i pamćenje kod starijih osoba čak i kod onih koji pate od demencije.

Popularni japanski začin, wasabi, također poznat kao japanski hren, ljuta zelena pasta tradicionalno se poslužuje uz sushi, a koristi se i za začinjanje orašastih plodova i drugih slanih grickalica. Wasabi se inače smatra zdravim začinom jer pomaže u smanjenju upale u raznim dijelovima tijela. Također usporava kognitivni pad zbog svog navodnog umirujućeg učinka na mozak.

Svakodnevna konzumacija wasabija mogla bi biti ukusan način za poboljšanje pamćenja, kognitivnih sposobnosti i vještina mentalne obrade kod starijih ljudi.

Ključ povezanosti čini njegov sastojak 6 metilsulfinil heksil izotiocijanat (6-MSITC), bioaktivni spoj koji se prethodno povezivao s antioksidativnim i protuupalnim učincima koji usporavaju oštećenje stanica i štite ih.

Nekoliko istraživanja pokazuje kako 6-MSITC ima povoljan učinak na mentalne aktivnosti, no to nije još testirano na starijim odraslim osobama, ljudima koji su u najvećem riziku od kognitivnog pada i povezanih problema poput demencije.

“Prethodne studije pokazale su kako antioksidansi i protuupalni lijekovi imaju važnu ulogu u kognitivnom zdravlju starijih osoba”, pišu istraživači u svom objavljenom radu. “Stoga se očekuje kako će 6-MSITC imati pozitivan učinak na kognitivne performanse kod starijih osoba.”

Qliniqa.hr

Ljuta zelena pasta tradicionalno se poslužuje uz sushi. Izvor: Canva

U istraživanje o učincima svakodnevnog konzumiranja wasabija uključili su 72 odrasle osobe starije od 60 godina tijekom 12 tjedana. Sudionici su bili nasumično i nesvjesno podijeljeni u dvije grupe: jednoj grupi su dali tabletu wasabija jednom dnevno, a drugoj placebo.

Na kraju eksperimenta, oni koji su uzimali tablete wasabija pokazali su značajno bolje rezultate u epizodnom pamćenju (prisjećanje na događaje iz prošlosti) i radnom pamćenju (privremeno zadržavanje informacija) na temelju niza kognitivnih testova. Suprotno tome, placebo skupina nije pokazala takva poboljšanja, navodi Forbes.

Međutim, nisu pronađene značajne razlike u drugim područjima kognitivnih performansi, uključujući rasuđivanje, pažnju i brzinu obrade. Istraživači smatraju kako wasabi i 6-MSITC mogu posebno utjecati na hipokampus, posebno važan dio mozga za funkciju pamćenja.

“Ova otkrića sugeriraju kako unos 6-MSITC kroz 12 tjedana selektivno poboljšava radne i epizodne funkcije pamćenja kod zdravih starijih osoba”, pišu istraživači.

Qliniqa.hr

Oni koji su uzimali tablete wasabija pokazali su značajno bolje rezultate. Izvor: Canva

Istraživači sada žele detaljnije pogledati što bi se moglo dogoditi na biološkoj i molekularnoj razini. U ovoj konkretnoj studiji nisu mjereni nikakvi antioksidativni ili protuupalni biomarkeri, pa se može samo pretpostaviti učinak wasabija i zašto ga ima.

Čak i uz ta ograničenja, studija pokazuje jasnu vezu između wasabija koji sadrži 6-MSITC i bolje funkcije pamćenja. Kada se radi o održavanju zdravlja mozga do starosti, izbor zdrave i izbjegavanje nezdrave hrane može biti jednostavna strategija.

“Starije osobe s nižim kognitivnim sposobnostima osjećaju poteškoće u svakodnevnom ponašanju kao što su kupnja, bankarstvo i kuhanje, stoga ih treba poboljšati “, pišu istraživači.

Ova obećavajuća otkrića naglašavaju sve veći broj dokaza koji podržavaju utjecaj prehrane na rad mozga i kognitivno starenje. Kognitivne dobrobiti raznih namirnica, kao što su divlje borovnice, orašasti plodovi, mahunarke i tamno lisnato povrće, već su utvrđene.

Otkriće potencijala wasabija u tom smislu naglašava mogućnost razvoja ciljanih prehrambenih strategija za optimizaciju zdravlja mozga, osobito za starije odrasle osobe s rizikom od kognitivnog pada.

Istraživanje su objavili u Nutrients.