Smokve su jedinstveno voće koje podsjeća na suzu. Otprilike su veličine vašeg palca, ispunjene stotinama sitnih sjemenki, imaju jestivu ljubičastu ili zelenu koru i ružičasto meso ploda blagog slatkastog okusa.
Svježe smokve su osjetljive i kvarljive, pa se često suše kako bi se sačuvale. Tako se dobiva slatko i hranjivo sušeno voće u kojem se može uživati tijekom cijele godine.
Smokve i njihovo lišće prepune su hranjivih tvari i nude niz zdravstvenih prednosti. Izvrstan su izvor vlakana i pune su vitamina i minerala. Potiču zdravu probavu, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Svježe smokve su osjetljive i kvarljive, pa se često suše kako bi se sačuvale. Izvor: Unsplash
Svježe smokve bogate su hranjivim tvarima, a imaju relativno malo kalorija, što ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani. Iako sadrže nešto kalorija iz prirodnog šećera, nekoliko smokava mogu biti dobar niskokalorični međuobrok ili dodatak obroku.
S druge strane, suhim smokvama nedostaje vode kao svježim smokvama, zbog čega su puno manje, dok sadržaj šećera i kalorija ostaje isti. Zbog manje veličine vjerojatnije ćete konzumirati više suhih smokava, a time i više šećera i kalorija nego prilikom konzumacije svježe smokve.
Smokve sadrže bakar, vitalni mineral uključen u nekoliko tjelesnih procesa, uključujući metabolizam i proizvodnju energije, kao i stvaranje krvnih stanica, vezivnog tkiva i neurotransmitera.
Također, sadrže i vitamin B6, ključni vitamin neophodan za pomoć vašem tijelu u razgradnji prehrambenih proteina i stvaranju novih, a igra važnu ulogu u zdravlju mozga.

Smokve djeluju kao prirodni laksativ. Izvor: Unsplash
Smokve imaju mnoge potencijalne dobrobiti.
Promiču zdravlje probavnog sustava
Smokve se dugo koriste kao kućni lijek ili alternativni tretman za probavne probleme poput zatvora. Djeluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. Mogu pomoći u promicanju zdravlja probavnog sustava omekšavanjem i povećanjem volumena stolice, smanjujući zatvor i služeći kao prebiotik ili izvor hrane za zdrave bakterije koje naseljavaju vaša crijeva.
Mogu poboljšati zdravlje krvožilnog sustava i srca
Smokve mogu poboljšati krvni tlak i razinu masnoće u krvi, što može poboljšati zdravlje krvožilnog sustava i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Mnogi od nas konzumiraju previše natrija (soli) koji se nalazi u prerađenoj hrani. Visoki unos natrija može dovesti do manjka kalija, a ta neravnoteža može dovesti do visokog krvnog tlaka (hipertenzije). Prehrana bogata voćem i povrćem, uključujući svježe smokve, prirodno povećava razinu kalija i stoga pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Listovi smokve pokazali su antitumorsko djelovanje protiv raka. Izvor: Pexels
Mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi
Prema jednom istraživanju konzumiranje čaja od smokvinog lišća uz doručak moglo bi kod osoba s dijabetesom smanjiti njihove potrebe za inzulinom.
Štoviše, drugo istraživanje otkriva kako pića koja sadrže visoke doze ekstrakta ploda smokve imaju niži glikemijski indeks (GI) od pića bez ekstrakta ploda smokve, što znači da bi ta pića imala povoljniji učinak na razinu šećera u krvi.
Međutim, plodovi smokve, posebno suhe smokve, sadrže šećer pa mogu kratkoročno povećati razinu šećera u krvi. Ako imate problema s regulacijom razine šećera u krvi, trebali biste ograničiti unos suhih smokava, upozorava Healthline.
Imaju potencijalna antikancerogena svojstva
Smokve, osobito one zrele, bogate su antioksidansima, zaštitnim biljnim spojevima zvanim polifenoli. Ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva, pa pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i tkiva.
Provedena su mnoga obećavajuća istraživanja u epruvetama o učincima lišća smokve na stanice raka. Listovi smokve i prirodni lateks iz biljaka smokve pokazali su antitumorsko djelovanje protiv raka debelog crijeva, raka dojke, raka vrata maternice i stanica raka jetre.
Međutim, to ne znači da će jedenje smokava ili pijenje čaja od smokvinog lišća imati iste učinke. Potrebne su studije na ljudima kako bi se procijenilo kako konzumiranje smokava ili lišća smokve utječe na rak.

Smokve su prirodno bogate dijetalnim vlaknima. Izvor: Unsplash
Mogu podržati zdravlje kostiju i kože
Smokve su dobar izvor minerala pogodnih za kosti, uključujući kalcij, magnezij i fosfor. Smokve su posebno bogate kalcijem, a neka istraživanja sugeriraju da ga sadrže tri puta više od drugog voća.
Kao dobar izvor kalija, može pomoći u suzbijanju izlučivanja kalcija mokraćom, uzrokovanog prehranom s visokim udjelom soli. To zauzvrat pomaže zadržati kalcij u kostima i kao rezultat toga može smanjiti rizik od osteoporoze.
Smokve mogu imati neke blagotvorne učinke na kožu, osobito kod ljudi s alergijskim dermatitisom ili suhom kožom koja svrbi kao rezultat alergija.
Mogu poboljšati kvalitetu prehrane i pomoći u kontroli težine
Prirodno bogate dijetalnim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti koristan dodatak prehrani za poboljšanje nutritivne kvalitete vaše prehrane i zauzvrat pomoći u kontroli težine. Hrana bogata vlaknima pruža osjećaj sitosti i može smanjiti glad i želju za hranom.
Pročitajte više:
Jesu li smokve sigurne za sve?
Smokve imaju neke potencijalne nedostatke. Na primjer, budući da se ponekad koriste kao kućni lijek za zatvor, smokve mogu uzrokovati proljev ili druge probavne probleme.
Smokve su također prilično bogate vitaminom K, koji može utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi i uzrokovati njihovu manju učinkovitost.
Neki ljudi mogu biti alergični na smokve. Ako ste alergični na pelud breze, vjerojatnije ćete imati i alergiju na smokvu. Stabla smokve također sadrže prirodni lateks na koji neki ljudi mogu biti alergični.
Ne osjećaju se svi ljudi ugodno jedući smokve. Na primjer, vegani mogu izbjegavati jesti smokve jer se neke sorte oprašuju osama koje umiru tijekom procesa oprašivanja. Komercijalne smokve uzgajaju se bez oprašivanja osa i stoga bi trebale biti prihvatljive, navodi Good Food.
Kako biste iskoristili dobrobiti smokvi, možete kupiti svježe smokve, suhe smokve, lišće smokve ili čaj od lišća smokve koji ćete dodati svojoj prehrani.
U smokvama možete uživati na razne načine, ali zbog visokog udjela šećera suhe smokve treba jesti umjereno ili ih koristiti kao povremeni kućni lijek protiv zatvora.
Sve u svemu, smokve su izvrstan dodatak zdravoj prehrani.