Qliniqa.hr

Pileća juha ‘liječi od prehlade’ već tisućama godina… Ali zašto?

Prehrana

Piše: nr

nedjelja, 19. siječnja 2025.

Pripremanje zdjelice pileće juhe za voljenu osobu kada je bolesna uobičajena je praksa u cijelom svijetu već stoljećima. Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u dobrobiti pileće juhe. No, može li vam popularni narodni lijek pomoći (pa čak i izliječiti)?

Juhe se povezuju s ljekovitim svojstvima. U sezoni prehlade i gripe vrijedi se zapitati postoji li ikakva znanost koja podupire vjerovanje kako pileća juha pomaže ili ona služi samo kao utješni placebo, odnosno pruža psihološku korist dok smo bolesni, bez stvarne terapeutske koristi?

 

Qliniqa.hr

Juhe se povezuju s ljekovitim svojstvima. Izvor: Pexels

Zašto se od pileće juhe uvijek osjećate bolje kada ste bolesni?

Naše tijelo treba hranjive tvari kako bi prevladalo bolest, a pileća juha sadrži širok raspon hranjivih tvari, od vitamina preko bjelančevina do masti, ističe Real Simple.

Privlačnosti pileće juhe leži u prepoznatljivom umami okusu (peta kategorija okusa, uz slatko, slano, kiselo i gorko).

Poboljšan apetit, bolja probava

Sve to ima smisla jer su aminokiseline građevni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat nalazi se u hrani s umami okusom.

Istraživanja ističu kako se okus pokazao ključan za ljekovita svojstva pileće juhe. Pacijenti s bolestima gornjih dišnih puteva, odjednom jedu manje ili uopće ne jedu, jer akutne bolesti izazivaju upalni odgovor koji može smanjiti vaš apetit. Ako vam se ne jede, vjerojatno nećete dobiti potrebne hranjive tvari, što nije optimalan recept za jačanje imuniteta i oporavak od bolesti.

Dokazi sugeriraju kako umami okus u pilećoj juhi može potaknuti veći apetit te također može poboljšati probavu. Nakon što mozak osjeti umami kroz receptore okusa na našim jezicima, naša tijela pripremaju probavni trakt na lakšu apsorpciju proteina.

To može smanjiti gastrointestinalne simptome, koje mnogi ljudi osjećaju kad su loše. Iako većina ljudi ne povezuje infekcije gornjih dišnih putova s gastrointestinalnim simptomima, istraživanja na djeci otkrila su kako virus gripe pojačava bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i simptome proljeva.

Može smanjiti upalu i začepljen nos

 

Qliniqa.hr

Naše tijelo treba hranjive tvari kako bi prevladalo bolest. Izvor: Pexels

Upala kao dio prirodnog odgovora tijela na ozljedu ili bolest nastaje kada bijele krvne stanice migriraju u upaljeno tkivo kako bi pomogle u cijeljenju.

Kada se ovaj upalni proces pojavi u gornjim dišnim putovima, rezultira uobičajenim simptomima prehlade i gripe, kao što su curenje ili začepljen nosa, kihanje, kašalj i zgusnuta sluz.

Nasuprot tome, niža aktivnost bijelih krvnih stanica u nosnim prolazima može smanjiti upalu. Zanimljivo, istraživanja pokazuju kako pileća juha zapravo može smanjiti broj bijelih krvnih stanica koje putuju do upaljenih tkiva.

Kako biste doista razumjeli umirujuće i ljekovite učinke pileće juhe, treba u obzir uzeti sastojke juhe.

Nisu sve pileće juhe prepune hranjivih ljekovitih svojstava. Na primjer, ultraprerađene konzervirane verzije pileće juhe, s rezancima i bez njih, nemaju mnogo antioksidansa koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina konzerviranih verzija pileće juhe gotovo su lišene izdašnog povrća.

Osnovne hranjive tvari u domaćim verzijama juhe ono su što ove vrste razlikuje od konzerviranih verzija. Piletina daje tijelu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće opskrbljuje širokom lepezom vitamina, minerala i antioksidansa.

Čak i toplina pileće juhe može pomoći. Pijenje tekućine i udisanje para povećava temperaturu nosnih i dišnih putova, što razrjeđuje gustu sluz koja često prati respiratorne bolesti, navodi Science Alert.

U usporedbi sa samo vrućom vodom, studije pokazuju veću učinkovitost pileće juhe u otpuštanju sluzi.

Začinsko bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj juhi, poput papra i češnjaka, također otpuštaju sluz. Juha, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidracije.

Dakle, kako biste povećali zdravstvene dobrobiti pileće juhe, preporučuje se domaća juha koja se može pripremiti s mrkvom, celerom, svježim češnjakom, začinskim biljem i začinima…

Postoji mnogo vrsta pileće juhe, a porijeklom su iz cijelog svijeta. Neki čak uključuju dodatne protuupalne sastojke, poput đumbira.

Ukratko, najnovija znanost sugerira kako pileća juha, iako nije potpuni lijek za prehladu i gripu, zaista pomaže u liječenju. Izgleda kako su bake opet bile u pravu.