Qliniqa.hr

Postoji li nešto poput zdravog šećera i koliko ga dnevno smijemo unijeti?

Prehrana

Piše: nr

četvrtak, 7. ožujka 2024.

Većina ljudi u svojoj prehrani konzumira mnogo različitih vrsta šećera iz raznih namirnica i pića.

Visoki unos šećera povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Ali jesu li neki šećeri zdraviji od drugih ostaje pitanje koje zanima mnoge.

Amerikanci konzumiraju više od 17 žličica dodanog šećera svaki dan, što daleko premašuje preporuku o ograničavanju unosa šećera na devet žličica dnevno za muškarce i šest žličica za žene.

Qliniqa.hr

Amerikanci konzumiraju više od 17 žličica dodanog šećera svaki dan. Izvor: Unsplash

Prirodni šećeri nalaze se u voću, povrću i punomasnom mlijeku, dok se dodani šećeri stavljaju u hranu tijekom obrade ili pripreme, poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i stolnog šećera.

Iako se zaslađivači poput meda, nektara agave i javorovog sirupa mogu označiti kao “prirodni”, oni se i dalje računaju kao dodani šećeri.

“U usporedbi s dodanim šećerima, med, javorov sirup i nektar agave samo su malo bolji jer imaju niži glikemijski indeks i sadrže neke vitamine i minerale”, dr. Frank Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu.

Pretjerana konzumacija bilo kojeg dodanog šećera i dalje može uzrokovati iste zdravstvene probleme, upozorava Hu.

Qliniqa.hr

Sve su zdravstvene prednosti prirodnih zaslađivača relativne. Izvor: Canva

Prirodni zaslađivači i dalje su dodani šećeri

Prirodni zaslađivači ponekad dobivaju “aureol zdravlja”, dok se stolni šećer demonizira.

Nektar agave, jedan od zaslađivača koji se često reklamira kao “zdraviji” izbor, zbog veće slatkoće od stolnog šećera ne morate koristiti toliko.

Med bi mogao pomoći kod alergija na hranu, a melasa (gusta smeđa slatka tekućina) sadrži željezo, ali sve su zdravstvene prednosti prirodnih zaslađivača relativne, smatra dr. Christopher Gardner, nutricionist i profesor medicine na Stanfordu.

“Mogao bih reći kako su bolji od stolnog šećera, ali bolji u opsegu čega?”, komentira Gardner.

Med, prirodni tekući zaslađivač, smatra se zdravim zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Međutim, istraživanje iz 2015. pokazuje kako med, bijeli šećer od trske i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze imaju sličan učinak na šećer u krvi i upalu.

Qliniqa.hr

Treba smanjiti unos dodanih šećera koji se obično nalaze u prerađenoj hrani. Izvor: Pexels

Odlučite se za više prirodnih šećera

Dodani šećeri dolaze iz raznih izvora i imaju mnogo različitih naziva, no svi su oni izvor dodatnih kalorija i tijelo ih metabolizira na isti način.

Iako prehrambene smjernice preporučuju ograničavanje dodanih šećera, to ne znači kako trebate izbaciti sav šećer iz prehrane, pojašnjava Verywell Health.

“Nisu svi šećeri jednaki. Za zdraviju prehranu treba smanjiti unos dodanih šećera koji se obično nalaze u prerađenoj hrani”, ističe Hu.

Umjesto prehrane bez šećera, usredotočite se na uživanje u zdravijim izvorima šećera, poput voća, koje također osigurava vlakna, vitamine i minerale.

Qliniqa.hr

Tekući šećeri poput gaziranih pića uzrokuju velike skokove šećera u krvi. Izvor: Unsplash

Slatki napici najveći su izvor dodanog šećera u prehrani, a slijede ih slatkiši i žitarice gotove za konzumaciju.

“Tekući šećeri poput gaziranih pića brzo se apsorbiraju i metaboliziraju, uzrokujući velike skokove šećera u krvi. S druge strane, šećeri u voću poput jabuke probavljaju se i apsorbiraju sporije, što rezultira blagim porastom šećera u krvi”, pojašnjava Hu.

Ne bismo mogli živjeti zdravo ili dugo bez ikakvih ugljikohidrata. Šećer osigurava energiju potrebnu našim stanicama za preživljavanje. Eliminacija svih šećera značila bi izbacivanje zdravih ugljikohidrata koje vaše tijelo koristi za energiju.

Cjelovite žitarice, voće i povrće zdravi su izvori ugljikohidrata koje tijelo razgrađuje u glukozu za energiju. Ako vaše tijelo nema pristup ugljikohidratima, umjesto toga koristit će masti i proteine, što bi moglo biti štetno dugoročno gledano.

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata sadrži manje esencijalnih nutrijenata poput vlakana i može biti povezana s bolestima srca ili rakom.

Ne trebamo kriviti šećere i govoriti da su svi loši. Ovisi i o količini šećera koju koristite.

Većina dodanih šećera sastoji se od glukoze i fruktoze u različitim omjerima. Sadrži li dodani šećer više ili manje fruktoze u odnosu na glukozu ima malo utjecaja na zdravlje, navodi Health Harvard.

Dodani šećeri, uključujući med i javorov sirup, trebali bi biti ograničeni u prehrani. Međutim, stručnjaci preporučuju unos šećera iz prirodnih izvora poput voća, povrća i mliječnih proizvoda.

Ukratko, najbolje bi bilo ograničiti sve izvore dodanog šećera unutar preporučene razine unosa. Za većinu ljudi jedna vrsta šećera nije bolja od druge.