Qliniqa.hr

Recept: Jednostavna večera za zdravlje srca i smanjenje upala

Prehrana

Piše: nr

utorak, 9. travnja 2024.

Konzumiranjem namirnica koje se bore protiv upala, kao što su maslinovo ulje, češnjak i tamno lisnato povrće, pomažete održavanju zdravlja srca, pa smo ih spakirali u ovu ukusnu večeru.

Osim što sadrže druge protuupalne sastojke poput cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i začina, ovakvi obroci također imaju niži udio natrija i zasićenih masnoća kako bi se neprimjetno uskladili s obrascem prehrane zdravim za srce, navodi EatingWell.

Ovako možete ublažiti neugodne simptome kronične upale kao što su mentalna magla, ukočenost zglobova i problemi s probavom, a ujedno pomažete svom srcu da ostane zdravo.

Kada jednom probate ovaj ukusan i hranjiv recept poželjet ćete ga pripremati stalno.

Kako napraviti škampe s češnjakom i špinatom u jednom loncu

Škampi su proteini koji se brzo kuhaju i dobro se uklapaju sa svim sastojcima. Ovdje ih uparujemo s dosta češnjaka i špinata i ubrzavamo pripremu kuhajući sve u jednoj tavi. Evo kako napraviti ovu jednostavnu večeru od škampa.

Qliniqa.hr

Špinat će biti osnova ovog jednostavnog jela. Izvor: Unsplash

Počnite sa špinatom

Špinat će biti osnova ovog jednostavnog jela. Prvo skuhamo pola češnjaka na maslinovom ulju neka razvije okus. Zatim dodamo špinat i kuhamo ga dok ne uvene.

Ovdje dobro funkcionira zreli ili mladi špinat. Budući da ne treba uklanjati peteljke i često već bude prethodno opran, mladi špinat će biti bolja opcija ako želite biti što brži.

Zreli špinat nudi više teksture nakon kuhanja, ali njegove žilave stabljike moraju se ukloniti prije, što povećava vrijeme pripreme.

Malo limunovog soka dodaje se nakon što špinat uvene kako bi se dodala oštrina. Limunov sok dodajemo na kraju da špinat ne posmeđi.

Qliniqa.hr

Škampi su proteini koji se brzo kuhaju i dobro se uklapaju sa svim sastojcima. Izvor: Pexels

Skuhajte škampe

Nakon što izvadite špinat iz tave, sljedeći (i posljednji!) korak bit će kuhanje škampa. Dodamo još češnjaka za okus prije dodavanja škampa.

Možete kupiti škampe već oguljene i bez žila ili kupiti škampe s ljuskom. Kupnja oguljenih škampi i račića omogućuje vam preskočiti dosadan korak samostalnog guljenja škampa i štedi vrijeme, ali često bude skuplja.

U svakom slučaju, provjerite jesu li škampi koje kupujete bez natrijevog tripolifosfata (STP), konzervansa koji vašem obroku može dodati značajnu količinu natrija.

Što poslužiti uz škampe s češnjakom i špinat u jednom loncu?

Možete uživati u ovom brzom i ukusnom obroku uz špagete ili rižu ili s dodatkom hrskavog kruha da upijete ostatke umaka. Možete dodati parmezan ili nasjeckano svježe začinsko bilje poput bosiljka ili vlasca, uz peršin, kao i dodatni limunov sok i koricu za dodatnu pikantnost.

Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 6 srednjih češnja češnjaka, narezanih
  • pola kilograma špinata
  • pola kilograma oguljenih i očišćenih škampi
  • 1 žlica soka od limuna + 1 ½ žličice limunove korice
  • ¼ žličice mljevene crvene paprike
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • sol

Upute

Zagrijte žlicu ulja u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte pola češnjaka i kuhajte dok ne počne smeđiti, 1 do 2 minute. Dodajte špinat i 1/4 žličice soli i pomiješajte. Kuhajte, miješajući jednom ili dvaput, dok ne uvene, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte sok od limuna. Prebacite u zdjelu i držite na toplom, savjetuje EatingWell.

Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte preostale 2 žlice ulja u lonac. Dodajte preostali češnjak i kuhajte dok ne počne smeđiti, 1 do 2 minute. Dodajte kozice, mljevenu crvenu papriku i 1/8 žličice soli. Kuhajte, miješajući, dok se škampi ne skuhaju, još 3 do 5 minuta.

Poslužite škampe preko špinata posute limunovom koricom i peršinom s kriškom baguettea od cjelovitog zrna pšenice kako biste obrisali i posljednju kap umaka.

Dobar tek!