Qliniqa.hr

Statistika pokazala da je stopa smrtnih slučajeva i komplikacija niža ako vas liječi žena

Zdravlje

Piše: nr

ponedjeljak, 10. lipnja 2024.

Postoji klinički značajna razlika u ishodima za ljude ovisno o spolu njihovog liječnika.

Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Annals of Internal Medicine pokazuje kako muškarci i žene imaju bolje rezultate kada ih liječi liječnica. Imaju niže stope smrtnosti i ponovnog prijema od onih koje liječe liječnici.

“Naša otkrića pokazuju da liječnici i liječnice različito prakticiraju medicinu, a te razlike imaju značajan utjecaj na zdravstvene ishode pacijenata”, kaže autor studije dr. Yusuke Tsugawa.

“Daljnja istraživanja imaju potencijal poboljšati ishode pacijenata u cijelosti”, dodaje.

Qliniqa.hr

Svi pacijenti su imali bolje izglede kada su primili njegu od strane liječnice. Izvor: Unsplash

Tsugawa i njegovi kolege pregledali su podatke gotovo 800.000 pacijenata između 2016. i 2019. Otprilike 31 % i muških i ženskih pacijenata liječile su liječnice.

Pacijentice su imale stopu smrtnosti od 8,15 % kod liječnica, u usporedbi s 8,38 % kod liječnika. Istraživači to smatraju klinički značajnom razlikom.

Pacijenti su također imali bolje izglede za preživljavanje s liječnicama, stopa smrtnosti od 10,15 % naspram 10,23 % s liječnicima, ali se zbog te premale razlike ne može isključiti slučajnosti.

Svi pacijenti su imali bolje izglede za preživljavanje i niže stope ponovnih prijema unutar 30 dana od napuštanja bolnice kada su primili njegu od strane liječnica.

Iako studija nije imala cilj dokazati zašto bi to moglo biti tako, stručnjaci misle da bi liječnice mogle biti bolje u komunikaciji, što dovodi do boljih rezultata, Everyday Health.

Qliniqa.hr

Liječnice provode više vremena s pacijentima. Izvor: Pixabay

Liječnice i liječnici različito se bave medicinom

Istraživači kažu da bi mogao postojati niz potencijalnih razloga za razliku u rezultatima između žena i muškaraca liječnika, navodi Medical News Today.

“Znamo da postoje razlike u obrascima pružanja skrbi između liječnica i liječnika u različitim područjima medicine. Liječnice provode više vremena s pacijentima i provode više vremena u zajedničkom medicinskom odlučivanju i raspravama od muških kolega”, pojašnjava koautorica dr. Lisa Rotenstein.

“Dokazi iz izvanbolničkog okruženja pokazuju da liječnice provode više vremena na elektroničkom zdravstvenom kartonu nego muške kolege i da pružaju kvalitetniju skrb”, primjećuje Rotenstein. “U području kirurgije, liječnice provode dulje na kirurški zahvat i imaju niže stope postoperativnih ponovnih hospitalizacija. Moramo se zapitati kako osigurati obuku i poticaje kako bi svi liječnici mogli oponašati skrb koju pružaju liječnice.”

Qliniqa.hr

Žene se drže nedvojbeno višim standardom od muškaraca. Izvor: Pexels

Zašto su žene bolje liječnice?

“U mnogim područjima medicine, brojne su studije pokazale poboljšane ishode (bilo smrtnost, ponovni prijem ili drugo) među pacijentima koje liječe liječnice”, kaže dr. sc. Christopher Wallis, koji nije bio uključen u studiju.

“Uvijek će postojati razlike među liječnicima, no ovdje vidimo sustavnu razliku da pacijenti koje liječe liječnice prolaze bolje od onih koje liječe liječnici”, dodaje. “Ne čudi me što to vidim iz više razloga. Prvo, iz podataka koji sežu desetljećima unatrag, znamo da žene i muškarci različito prakticiraju medicinu s posebnim razlikama u stilovima komunikacije i pridržavanju smjernica. Ne iznenađuje vidjeti kako se te razlike prenose na ishode pacijenata. Drugo, kako šire u društvu, tako i u medicini, žene se drže nedvojbeno višim standardom od muškaraca.

Zašto bi liječnici trebali razmisliti o tome kako se bave medicinom?

“Volio bih da liječnici ozbiljno promotre ove podatke i preispitaju vlastitu praksu. Često postoji tendencija zanemarivanja podataka poput ovih jer su neugodni ili mogu djelovati prijeteće. Međutim, takva vrsta odgovora neće pomoći pacijentima”, kaže dr. Arghavan Salles, koji nije bio uključen u studiju.

“Umjesto toga, liječnici mogu pristupiti podacima sa znatiželjom i početi identificirati kako poboljšati skrb koju pružaju”, dodaje.

Ove razlike u načinu na koji liječnici komuniciraju s pacijentima nisu nešto urođeno s čime se liječnice i liječnici rađaju ili nemaju. To su naučena ponašanja koja bi se mogla promijeniti ako se medicinske škole više usredotoče na poučavanje vještinama poput slušanja i empatije, kaže profesorica Patricia Davidson.

Nalazi zapravo naglašavaju kako ishodi pacijenata barem djelomično ovise o liječničkim vještinama s ljudima, kaže dr. Krisda Chaiyachati, koji nije bio uključen u novu studiju.

“Ima sve više znanstvenih dokaza kako pažljivo slušanje i provođenje vremena s pacijentima može spasiti život“, kaže Chaiyachati.

To ne znači nužno da liječnice jamče bolje ishode pacijenata, kaže Tsugawa. “Ne mislimo da bi pacijenti trebali birati liječnice umjesto liječnika. Treba uzeti u obzir više čimbenika o liječnicima, kao što su njihovo kliničko iskustvo i obuka, vaše prethodno iskustvo s njima i način na koji komuniciraju s vama, a ne spol liječnika.”