Qliniqa.hr

Zašto se samo jedna nosnica začepi kad ste bolesni?

Zdravlje

Piše: ak

petak, 17. studenoga 2023.

Imati jednu nosnicu više začepljenu od druge tijekom sezonske prehlade može biti čest simptom, a događa se jer dodatna sluz i oteklina u nosu ometaju normalan nosni ciklus.

Stručnjaci preporučuju ispiranje slanom vodom, povećani unos tekućine ili lijekove koji se izdaju bez recepta kako biste odčepili začepljen nos.

Sezona prehlada i gripa samo što nije, a s njom dolaze i pitanja kako se nositi sa sezonskim bolestima i njihovim simptomima.

Zašto jedna nosnica može biti više začepljena od druge?

To ima manje veze s vašom prehladom, a više s vašom anatomijom i funkcijom nosa, kažu liječnici.

Qliniqa.hr

Sezona prehlada i gripa samo što nije. Izvor: Pexels

Vaš nos ima četiri para sinusa – džepove ispunjene zrakom povezane s nosnim šupljinama gdje se proizvodi sluz koja održava nos vlažnim.

Tu su i tri para nosnih školjki na stranama obiju nosnih šupljina koje se savijaju unutar nosa kako bi zagrijale i ovlažile zrak nakon što ga udahnete i kako bi pomogle u drenaži nosa.

U normalnim okolnostima, vaš nos i nosne školjke prolaze kroz nešto što se naziva nosni ciklus, spontano naizmjenično začepljenje i odčepljenje svake nosnice.

“Nikada toga niste svjesni, ali jedna strana nosa ima tendenciju oticanja i punjenja krvlju, pa zatim druga strana, prebacuju se naprijed-natrag”, pojašnjava Benjamin Bleier za Health.

“U normalnom stanju to ne uzrokuje preveliko sužavanje dišnih putova pa to ne primjećujete, ali dodajte otekline i gustu sluz koja može doći s bolešću i kada jedna strana natekne osjećat ćete se blokirano.”

Ovaj osjećaj jednostrane blokade također može biti uočljiviji kod nekoga s devijacijom septuma (septum pomaknut na jednu stranu).

Vaše nosne školjke se također mogu upaliti. “To može uzrokovati fizičku opstrukciju disanja i može se dogoditi na jednoj strani, uzrokujući osjećaj začepljenosti te strane više nego druge”, ističe dr. Yong, otorinolaringolog iz Kalifornije.

Strana na kojoj noću spavate također bi mogla igrati ulogu u tome. “Unutar nosnih školjki nalaze se velike vene koje se mogu ispuniti krvlju, osobito kada ležite što će vam dati osjećaj začepljenosti na strani na kojoj ležite”, navode liječnici.

Qliniqa.hr

Strana na kojoj spavate mogla bi utjecati na začepljenost nosa. Izvor: Pexels

Odčepljivanje začepljenog nosa

Kako biste odčepili začepljen nos, stručnjaci općenito preporučuju ispiranje slanom vodom.

“Oni se koriste tisućama godina – mehanički čiste sluz i imaju umirujući učinak na sam nos”, pojašnjavaju liječnici.

Koristite destiliranu ili prokuhanu i ohlađenu vodu jer u suprotnom riskirate unos bakterija u nos.

Povećanje unosa tekućine može pomoći, kao i spavanje s podignutom glavom.

Postoje i drugi načini za odčepljivanje začepljenog nosa.

Nazovite svog liječnika ako ste začepljeni dulje od dva tjedna, savjetuje WebMD. Ako ne, upotrijebite ove savjete kako biste lakše disali:

  • inhaliranje parom tri do četiri puta dnevno
  • vruća (pileća) juha
  • dekongestivi ili dekongestivni sprejevi za nos
  • paprena metvica i njezin glavni aktivni sastojak, mentol, prirodni su dekongestivi.
Qliniqa.hr

Postoje načini za odčepljivanje začepljenog nosa. Izvor: Unsplash

Kada posjetiti liječnika?

Ako imate stalni gubitak okusa i mirisa, promjene vida i bolove koji su novi ili se pogoršavaju, nazovite svog liječnika. Isti savjet vrijedi i ako stalno imate iscjedak ili krvarenje samo s jedne strane nosa što bi moglo ukazivati na veći problem.

“Iako sprejevi za nos mogu biti od velike pomoći, trebali bi biti ograničeni na tri uzastopna dana”, sugerira Kathleen Kelly. U suprotnom možete se izložiti riziku od kontraefekta i imati začepljenost koja se pogoršava ako ne koristite lijek.